NAJNOVIJE
Diljem Hrvatske započela je nacionalna kampanja Hrvatska volontira

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske, od 22. do 25. svibnja održavaju 14. nacionalnu kampanju „Hrvatska volontira”. Organizacije diljem Hrvatske prijavile su čak 216 aktivnosti kojima obilježavaju ovogodišnju kampanju, koja tematski obilježava vrijednosti Europske unije. Cilj ovogodišnje kampanje je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.

Svojim aktivnostima kampanji su se pridružile i brojne organizacije i udruge s područja grada Vukovara.

Aktivnosti pod nazivom „Njihov drugi dom” kampanji se pridružila Udruga Tko se boji sutra još? Vukovar, koja je trenutno u procesu selidbe iz staroga u novi prostor.

- Iskoristili smo sva četiri dana ove kampanje za „Njihov drugi dom”. Kroz ova četiri dana planirali smo, na neki način, pred pripremiti prostor za dolazak članova odnosno korisnika djece s teškoćama u razvoju. Prva dva dana imali smo odličan odaziv akciji. Prvi dan došlo nam je šest volontera, zajednički smo odradili četiri sata, čistili smo i uređivali dvorište lokacije. Drugi dan, isto zajedničkim snagama kroz četiri sata sastavljali smo novu opremu i namještaj u prostoru za djecu s teškoćama u razvoju. Za sutra planiramo opremanje prostora namještajem i igračkama, a četvrti dan planiramo veliku volontersku akciju selidbe opreme i korisnika iz starog prostora u novi prostor udruge - pojasnila je predsjednica Udruge Tko se boji sutra Još? Vukovar Maja Prakaturović te pozvala sve da im se, ukoliko to žele, pridruže u volontiranju, kako u ovoj akciji, tako i u drugim akcijama koje provode.

Kao i ranijih godina, i PRONI Centar - Volonterski centar Vukovar također se priključio nacionalnoj kampanji i to kroz organiziranje volonterske akcije ‘Na lijepom plavom Dunavu’. O kakvoj je akciji riječ ispričao je Goran Jelenić voditelj odjela rada s mladima PRONI Centra Volonterskog centra Vukovar.

- Našu smo akciju proveli u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Marko Babić na šetnici u Borovu naselju. Akciju smo nazvali „Na lijepom plavom Dunavu”. Zašto? Zato što smo željeli uljepšati taj dio grada. U suradnji s volonterima, učenicima škole i građanima očistili smo dio šetnice, tribine i stepenište koje vode ka Dunavu, obojali ih, a potom i postavili drvene kućice za knjige na samoj šetnici. Sama akcija trajala je gotovo puna tri sata, a u njoj je sudjelovalo nešto više od 20 osoba koje su zaista marljivo, od samoga jutra, čistili, farbali - pojasnio je Jelenić.

Dodajmo ovome kako će se kampanji pridružiti i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i to akcijom "Osvijestimo važnost oprašivača" koju će održati u petak u Park šumi Adica s početkom u 13.30 sati.

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 14:53)
Donesene fiksne cijene navodnjavanja: 63 eura po hektaru godišnje i 0,184 eura po kubiku vode

Na dnevnome redu danas održane 25. sjednice Županijske skupštine našlo se 19 točaka, a većinom su se odnosile na godišnja izvješća o radu i poslovanju raznih ustanova – domova zdravlja, Opće županijske bolnice Vinkovci, Zavoda za javno zdravstvo VSŽ, Zavoda za hitnu medicinu VSŽ te domova za starije i nemoćne.

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 14:03)
Novi retail park STOP SHOP svečano otvoren u Vukovaru

U Vukovaru, u gradskoj četvrti Mitnica, svečano je otvoren novi maloprodajni lanac STOP SHOP. Prvi je to maloprodajni park ovoga brenda u našem gradu, peti u Slavoniji, a četrnaesti na području Republike Hrvatske. Nova je ovo destinacija za kupovinu koja će obogatiti svakodnevicu građana Vukovarsko-srijemske županije, posebno grada Vukovara te okolnih mjesta.

Svečanom otvorenju vukovarskog STOP SHOP-a nazočili su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te Joško Piteša, country manager operations za Hrvatsku, u ime STOP SHOP-a, kao i predstavnici zakupaca.

Gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo još jednom uspješnom investicijom u gradu Vukovaru te je istaknuo važnost otvaranja novih stotinjak radnih mjesta.
- Posebno je zadovoljstvo i radost što smo ostvarili još jednu investiciju u Gradu Vukovaru. Novi će centar u naš grad privlačiti i stanovnike okolnih mjesta, počevši od Iloka i Tovarnika, a isto tako mnogi će pronaći i svoje radno mjesto te će ovdje zarađivati za svoje obitelji i njihovu egzistenciju – rekao je gradonačelnik pojašnjavajući kako je gradska uprava dala svoj maksimum kroz velike udijele, čak izmjenom GUP-a, a kako bi ova investicija postala moguća.

Josip Piteša je pojasnio kako je ovdje riječ o investiciji vrijednoj od oko 14 milijuna eura. Zahvalio se lokalnoj vlasti, partnerima i timu koji je radio na realizaciji projekta.

- Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što smo otvorili STOP SHOP u Vukovaru i što je Vukovar postao dio STOP SHOP obitelji. Nakon uspješnih prošlogodišnjih otvaranja u Daruvaru, Vinkovcima, Labinu, Pazinu i u Đakovu red je došao i na Vukovar koji se idealno veličinom, konfiguracijom i položajem uklapa u našu priču o razvoju. Iznimno smo sretni što smo napravili 8.973 kvadrata maloprodajne površine, 275 parkirnih mjesta, 14 zakupaca domaćih i stranih brendova. Uvjeren sam kako će stanovnici Vukovara i okolice prepoznati važnost i praktičnost novog trgovačkog središta te da će u njemu moći pronaći sve potrebno za sebe, svoje najmilije i svoj dom – rekao je Piteša.

Povodom otvorenja posjetitelje je dočekao bogat cjelodnevni program kao i brojne pogodnosti zakupaca.

Program svečanog otvorenja nastupom je obogatio i lokalni KUD Kolo Vukovar.

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 13:16)
Policija poziva maturante da dostojanstveno i odgovorno proslave završetak srednjoškolskog obrazovanja

Budući da sutra, 24 svibnja 2024. godine u gradovima Vukovarsko-srijemske županije maturanti slave završetak srednjoškolskog obrazovanja, odnosno Dan maturanata ili norijadu, iz Policijske uprave vukovarsko-srijemska pozivaju maturante da ga obilježe odgovorno i dostojanstveno te da prilikom slavlja vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti te o imovini. Poziv prenosimo u cijelosti:

"Tijekom proslave norijade očekuje se izlazak većeg broja maturanata na gradska središta, odnosno ulice i trgove te njihovo okupljanje u parkovima ili na sportskim igralištima.

Policija će od ranih jutarnjih sati pojačano nadzirati mjesta okupljanja maturanata, posebno u zonama škola te na svim javnim mjestima i poznatim okupljalištima mladih kako bi ova proslava prošla bez narušavanja javnog reda, bez oštećenja tuđe imovine i drugih oblika nedoličnog ponašanja pojedinaca.

Apeliramo na sve mlade da svoj završetak škole proslave bez alkohola i vandalizma, da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, te da poštuju pravila uljuđenog ponašanja. Ujedno apeliramo i na roditelje da svojoj djeci ukažu na poželjno ponašanje tijekom ove manifestacije. Također pozivamo djelatnike u ugostiteljskim objektima i trgovinama da se pridržavaju zakonskih odredbi u vezi s obavljanjem svoje registrirane djelatnosti.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska svim maturantima čestita završetak srednjoškolskog obrazovanja, uz želju da odgovornim ponašanjem doprinesu da njihov dan protekne bez ugrožavanja njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih građana", navode iz policije.
 

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 11:03)
Pravobraniteljica za djecu: U Hrvatskoj svako peto dijete živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti

Za danas je u Hrvatskom saboru predviđena rasprava izvješća o radu pravobraniteljice za djecu za 2022. i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (OSI) u 2021. godini koja govore o ključnim problemima s kojima su se djeca i OSI susretali, prenosi HINA.  

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 09:20)
Vukovarski plivači sa Sova kupa donijeli 20 medalja

Plivački klub Vukovar nastupio je na plivačkom mitingu Sova kup u Vinkovcima na kojemu se natjecalo 234 plivača i plivačica iz 12 plivačkih klubova. Za Vukovar je nastupilo 30 plivača i plivačica a većini je to bio prvi službeni nastup. Osvojeno je ukupno 20 medalja, od čega je 9 zlatnih, 2 srebrne i 9 brončanih medalja. Osim osvojenih medalja isplivani su i mnogi osobni rekordi.

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 08:34)
KOP Vukovar organizira Prvi međunarodni turnir u odbojci na pijesku

Nakon izborenih novih terena za odbojku na pijesku na ŠRC Lijeva bara u Vukovaru, Klub odbojke na pijesku "Vukovar" ne staje s aktivnostima, te u sklopu Otvorenog prvenstva Hrvatske, organizira prvi međunarodni turnir u odbojci na pijesku u Vukovaru, pod nazivom VUkovar Open 2024.

Turnir će se igrati po pravilima svjetske odbojkaške organizacije FIVB u ženskoj i muškoj konkurenciji, na ŠRC Lijeva bara (Ul. Stanka Vraza 19B, Vukovar).

Na turnir se osim hrvatskih predstavnika, prijavilo 5 međunarodnih parova, što potvrđuje veliku zainteresiranost i garantira kvalitetne izvedbe na terenu.

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže 25. i 26. svibnja te podrže svoje favorite na putu do naslova.Kop

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 08:03)

Najavljen 6. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“

I ove godine u Vukovar se vraća 6. po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

Program 6. Festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” predstavljen je na konferenciji za medije, kojoj su nazočili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić, autor i producent festivala Aleksandar Kovačević, ovogodišnji ambasador festivala izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak. Penava je tom prigodom istaknuo važnost ovog događaja za Vukovar.

- Promoviramo nematerijalnu kulturnu baštinu naše zemlje. Zadovoljstvo mi je što je s nama ovdje gospodin Ivica Tucak, a osobito jer su nas naši vaterpolisti ove godine učinili ponosnima i kući donijeli svjetsko zlato. Nadam se da će festival u grad donijeti sjajno raspoloženje, da će se svi dobro zabaviti te kako će bogat program privući brojne posjetitelje u Vukovaru. Dođite u Vukovar i uživajte u festivalu pozvao je Penava.

Festival će održati na pet lokacija, najavio je Kovačević.
- Uz vukovarski korzo, Trg Republike Hrvatske i perivoj dvorca Eltz, ove će se godine festival proširiti i na šetnicu uz Dunav te na atraktivnu lokaciju amfiteatra podno Vukovarskog vodotornja. Festival je specifičan jer promovira zajedništvo na način da se uz nematerijalnu kulturnu baštinu predstavljaju i kulturne manifestacije koje se tijekom godine održavaju diljem Hrvatske. Podno Vukovarskog vodotornja po prvi puta će se održati koncert i to nadarenih učenika Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića Vukovar. Cilj nam je uključiti što više Vukovaraca te smo stoga uključili i brojne udruge, a sastavni dio festivala je i program „Vukovar pleše“ s više od 500 sudionika kako bismo i na taj zabavni način postignuli jednu pozitivnu vibraciju u središtu grada. Program je bogat i raznovrstan, a siguran sam da će se okupiti veliki broj ljudi. Ono za čime težimo je da Vukovar postane jedna velika pozornica - pojasnio je Kovačević.

Direktorica Turističke zajednice Marina Sekulić ustvrdila je kako je ovaj događaj postao jedna od glavnih atrakcija i događanja u Vukovaru.
- Svojom jedinstvenošću je prepoznat i na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Proglašen je top manifestacijom, nositelj je oznake Effe Label te je i dobitnik turističke nagrade Simply the best. Hrvatski identitet i kulturno nasljeđe promovirat ćemo kroz tri dana u Vukovaru koji će ponovno postati mjesto susreta i obojat će gradske ulice u šarenilo narodnih nošnji, u brojne manifestacije i atrakcije te će naš grad ponovno postati, kako volimo reći, „Hrvatska u malom“. Prošle godine posjetilo nas je više od 8.000 posjetitelja, a sigurni smo smo kako će ove godine odaziv biti još veći i kako će posjetitelji prepoznati kvalitetu sadržaja koje nudimo -rekla je Sekulić.

Ovogodišnji ambasador je izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak koji je naglasio kako je punim srcem prihvatio biti ambasadorom.
- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti ambasadorom ovoga događaja. Iz dva razloga sam pristao, jedan je kulturna baština koji ovaj festival čini posebnim, a drugi je grad Vukovar, u kojem sam po treći put, ovaj grad pun je ljubavi i simbol hrvatskog zajedništa – ustvrdio je Tucak.

Središnja tema ovogodišnjeg Festivala su zaštićena hrvatska jela. Uz vukovarski korzo, Trg Republike Hrvatske i perivoj dvorca Eltz, ove će se godine festival proširiti i na šetnicu uz Dunav te na atraktivnu lokaciju amfiteatra podno Vukovarskog vodotornja.

Svečanost otvorenja upriličit će se na Dan grada Vukovara 03. svibnja u 18:00 sati na središnjem gradskom trgu, a prethodit će mu tradicionalna povorka sudionika kroz grad.

S obzirom da je hrvatska gastronomija u fokusu Festivala, Turistička zajednica grada Vukovara u suradnji s Lovačkim društvom Zrinski organizirat će drugog dana Festivala natjecanje u kuhanju čobanca u amfiteatru kod Veslačkog doma.

Tradicionalno će se tijekom festivala održati i manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca tijekom koje će se predstaviti autohtona jela toga kraja.

U sklopu festivala posjetitelji će moći posjetiti i eko-etno sajam s brojnim izlagačima iz cijele Hrvatske, a nova atrakcija bit će i promotivna vožnja automobila na solarni pogon.

Sadržaji za najmlađe bit će ove godine posebno izraženi, a drugog dana festivala gostovat će Festival igračaka iz Ivanić grada.

Program koji će zasigurno biti jedan od najposjećenijih bit će scenski prikaz manifestacije koju organizira TZ Bjelovar-Bilogora – „Bilo Bilogore-Bilo Hrvatske“ koja će se održati u perivoju dvorca Eltz, a između ostalih predstavit će se povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756 i više od stotine kostimiranih sudionika.


Tijekom trodnevnog festivala nastupit će razne skupine iz cijele Hrvatske koje predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu, a u naš će grad doći više od 600 izvođača.

Posjetitelji će uživati i u vrhunskim koncertima, a uz program „drugA STRANA festivala“ publici će se predstaviti mladi pjevači i talenti. Prvoga dana Festivala u 21:30 zapjevat će popularni Jole, drugi dan u istoj satnici rezerviran je za Klapu Rišpet, a trećega dana u 20:30 koncert će održati Tiho Orlić.

Podsjetimo, prošlogodišnji festival okupio je više od osam tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske i dijaspore te je tijekom nekoliko dana Vukovar postao Hrvatska u malom i središte svih zbivanja.

 

Pročitano 319 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija