Ispiši ovu stranicu

Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije ove je godine Ilača

Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije ove je godine Ilača Foto: Župa Ilača

Prošloga je tjedna vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić donio odluku o izboru jedinice lokalne samouprave za provedbu aktivnosti iz projekta “Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije” u 2024. godini kojom je naselje Ilača izabrano za ovogodišnju seosku prijestolnicu. Aktivnosti koje se podržavaju kroz ovaj projekt podrazumijevaju organizaciju gospodarskih, poljoprivrednih, kulturnih, društvenih, sportskih i drugih manifestacija koje potiču razvoj i promociju ruralnog područja.

Što za Općinu Tovarnik znači ova cjelogodišnja manifestacija pojasnio je načelnik Anđelko Dobročinac.

- Godinama pratimo ovu manifestaciju, dugo smo se pripremali za kandidaturu i uistinu sam sretan da smo je dobili ove godine. Bila je to obostrana želja i ilačkih udruga te predstavnika općinskoga vijeća i mene kao načelnika. Ilača uistinu ima što pokazati, čak dvije udruge u tom mjestu naše općine postoje 100 godina – KUD Matija Gubec i NK Sremac. Tu su još i lovačka udruga, konjogojske, udruga Veliki za male. Svi imaju puno članova i redovno organiziraju razna događanja, tako da ćemo ovom manifestacijom promovirati našu općinu i županiju – istaknuo je Dobročinac.

Tako će se među događajima ove godine u okviru manifestacije Seoska prijestolnica kulture Vukovarsko-srijemske županije naći i već dobro poznata međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala, ali i skup svih KUD-ova koji nose naziv Matija Gubec, poručuje Dobročinac.

- Osim ovog kulturnog dijela, želja nam je promovirati i Ilaču kao mjesto poznato po lubenicama i proizvodnji slavonskog zelenog graha tako da i tu planiramo prezentacije i aktivnosti u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, a imat ćemo i veliko događanje za djecu povodom Svjetskog dana djece u organizaciji udruge Veliki za male – najavljuje načelnik Općine Tovarnik Dobročinac.

Vukovarsko-srijemska županija predvidjela je i sredstva za uređenje infrastrukture za potrebe održavanja aktivnosti u okviru projekta, a maksimalno 10 posto od ukupno zatraženih sredstava. Inače, za financiranje aktivnosti projekta u okviru ovog javnog poziva raspoloživ je iznos od 14.000,00 eura.

Pročitano 354 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar