Ispiši ovu stranicu

Uručeni ugovori za projekte Zaželi vrijedni 43 milijuna eura

Usluge koje nude projekti iz programa Zaželi – zapošljavanja ovoga puta ne samo dugotrajno nezaposlenih žena nego i muškaraca koji pomažu starima i nemoćnima u svojim zajednicama, trebale bi postati trajnim rješenjem, naglasio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić koji je u Vinkovcima uručio 39 ugovora o provedbi tog programa korisnicima s područja pet slavonskih županija. Za razliku od prijašnje znatno kraće tri faze, ova četvrta faza provedbe tog programa u Hrvatskoj trajat će tri godine, moglo se čuti tijekom svečanosti uručenja održanoj u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

- Ovim produženjem ugovora na tri godine želimo omogućiti sigurnu uslugu pomoći u kući na duže razdoblje za sve naše starije sugrađane koji tu vrstu usluge trebaju, a opet u kontekstu tržišta rada itekako je važno da imate sigurnost zapošljavanja na tri godine, a ne na nekoliko mjeseci. Razdoblje od tri godine mora biti pripremno kako bi usluga koju nudi projekt „Zaželi” postala trajnim, a ne projektnim rješenjem – naglasio je Piletić. Uručeni ugovori vrijedni su 43 milijuna eura i tek su dio velikog broja ugovora koji će se ove godine podijeliti na trogodišnje razdoblje na razini cijele Hrvatske.

- Na četvrtu fazu javnog poziva "Zaželi" javilo se gotovo 600 korisnika s ukupnom vrijednosti projekata od gotovo 500 milijuna eura. S obzirom da je glavni uvjet proći administrativnu provjeru, a sve su te prijave jednako vrijedne, s unaprijed osiguranih 130 milijuna eura nismo mogli omogućiti da svi ti projekti budu financirani. Pisali smo stoga Europskoj komisiji koja nam je odobrila dodatnih 100 milijun eura dok je Vlada RH osigurala u proračunu za trogodišnje razdoblje dodatnih 286 milijuna eura, čime smo na kraju pokrili sve prijavljene projekte – naglasio je Piletić.

Program Zaželi iznimno je vrijedan za našu županiju, istaknuo je ovom prigodom župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić

- U proteklim natječajima u našu županiju stigla su 24 milijuna eura, a još zbrajamo koliko će ukupno pomoć iznositi s ovim ugovorima. Ono što je međutim, najbitnije je da je mjera naišla na odličan odaziv i kod pružatelja i kod korisnika usluge – re4kao je Dekanić koji je nak0on uručivanja ugovora zajedno s ministrom posjetio Dom za stare i nemoćne u Iloku. Naime, ministarstvo je s 300 tisuća eura sudjelovalo u kupovini prostora, do sada vlasništvu Crvenoga križa kako bi zbrinulo korisnike s tog područja.

Pročitano 1216 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar