NAJNOVIJE
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

Edukacija je bila usmjerena prema predstavnicima općina, udruga i relevantnim dionicima iz sustava socijalne skrbi kako bi podigli razinu svijesti o potrebama osoba koje imaju bolesti demencije te načina ophođenja prema njima kako bi se podigla razina kvalitete života, pojasnila je Melita Bošnjak, voditeljica ureda Vukovar.

Predsjednica udruge Memorija Silvija Dološić Groznica, univ,spec.iur. kao suradnica na programu prenijela je primjere dobre prakse iz Udruge te svoja znanja i iskustvo u radu s osobama oboljelima od Alzheimera s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem više dnevnih boravaka u sredinama u kojima ih nema.

-Ostvarivanje ljudskih prava u starosti znači prije svega skrb za kvalitetu života osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i sprječavanje diskriminacije na osnovi starosti i bolesti. Kroz predavanje istaknut ćemo najkvalitetnije instrumente zaštite ljudskih prava oboljelih od Alzheimerove bolesti, a koji se temelje na načelima autonomije, samoodređenja i najboljeg interesa oboljele osobe. Takvi zahtjevi najbolje se mogu ostvariti u sustavima koji predviđaju više različitih modaliteta zaštite oboljelih od Alzheimerove bolesti. Pravni status skrbnika i odlučivanje o pravima, interesima i potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti uz podršku, informirani pristanak oboljele osobe na medicinski tretman i/ili istraživanje o samoj bolesti kao i mogućnost sklapanja anticipirane naredbe, instrumenti su zaštite njihovih ljudskih prava. Život osoba treće dobi reguliran je zakonskim mjerama i politikama koje nisu posebno okrenute njihovim potrebama te u svojoj suštini krše temeljna ljudska prava, osobito kad je riječ o osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti. Palijativna skrb jedna je od tih mjera koje se trebaju smatrati temeljnim ljudskim pravom oboljelih od Alzheimerove bolesti – naglasila je Dološić Groznica.

Projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“provodi se od 1. lipnja 2023. godine kao trogodišnji ciklus kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)

Održana edukacija za obveznike Vukovarsko-srijemske županije

Ilustracija Ilustracija Foto: arhiva HRV-a

U organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Vukovarsko–srijemske županije u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima održana je edukacija za obveznike naše županije.

Igor Lukač, član povjerenstva za Odlučivanje o sukobu interesa rekao je kako se nada da će edukacija obveznicima biti od koristi i pomoći kako bi uredno izvršavali svoje obveze.
- Najveća koncentracija je od formalnog posla na imovinskim karticama koje su na godišnjoj razini, a to nas upravo čeka, od 1.siječnja do kraja siječnja 2024. koje se podnosi za razdoblje 2023. Tu će biti naglasak da obveznici ne zaborave podnijeti imovinske kartice za prethodnu godinu¸. Tu smo da educiramo i podsjetimo na bitnost imovinske kartice – pojasnio je Lukač.
U ime Vukovarsko –srijemske županije skup je pozdravio zamjenik župana Franjo Orešković.
- Zahvaljujem se članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa što su u našoj županiji. Vjerujem da ćemo na edukaciji prije svega spojiti ugodno s korisnim, dobiti odgovore na pitanja te da ćemo svi koji obavljamo javnu djelatnost što odgovornije i kvalitetnije obaviti svoj posao – rekao je Orešković.
Edukacija je bila namijenjena obveznicima Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji dužnost obnašaju u Vukovarsko- srijemskoj županiji.

Pročitano 443 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija