NAJNOVIJE
U tijeku prijave za 19.glazbeni festival "ŠOKAČKE PISME"

Objavljen je natječaj za nove skladbe za 19. glazbeni festival “ŠOKAČKE PISME” koji će se održati u Županji u lipnju.

(Petak, 23 Veljača 2024 07:24)
Policijski službenici pronašli razne vrste opojnih droga

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, u utorak, 20. veljače, zatekli tri osobe u nezakonitom posjedovanju droge.

(Petak, 23 Veljača 2024 07:23)
Rastu vojničke plaće, bolji standard vojnika u fokusu je ove Vlade

Vlada je u četvrtak na prijedlog Ministarstva obrane usvojila Uredbu o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe čime rastu plaće svim djelatnim vojnim osobama, a ministar obrane Ivan Anušić poručio je da je bolji standard vojnika u fokusu ove Vlade.

Ministar Anušić od početka svog mandata ističe da je čovjek, vojnik - časnik - dočasnik, u središtu obrambenog sustava i da je njegova glavna ministarska zadaća poboljšati materijalna prava i životni standard vojnika, a ovom odlukom Vlade, ističu iz MORH-a, kada je riječ o povećanju plaća podizanjem koeficijenata, ta je najava u tom dijelu ispunjena.
- Kako bi se popularizirao vojni poziv i kako bismo vojnike zadržali u vojnoj službi, povećanje plaća i ukupno poboljšanje standarda vojnika u fokusu su ove Vlade - u tom smislu jedna od najvažnijih mjera je povećanje koeficijenata za izračun plaće djelatnih vojnih osoba - rekao je Anušić na sjednici Vlade.

Najviše rastu koeficijenti za vojničke i dočasničke plaće - oni koji su dosad bili najniži, istaknuli su iz Ministarstva obrane. 

Tako koeficijent vojnika/mornara s 1,164 raste na 1,60, što je rast koeficijenta za 40 posto, a time i bruto plaća s 1103 eura raste na 1515 eura, odnosno osnovna neto plaća vojnika i mornara s 816 eura raste na 1080 eura.

Vojničke plaće, primjerice, povećavaju se na sljedeći način: bruto plaća pozornika raste s 1148 eura na 1658 eura, dok je u neto iznosu sada ta plaća 1168 eura. 

Bruto plaća razvodnika s 1194 bruto raste na 1705 eura bruto, odnosno s 874 eura neto na 1198 eura neto. Koeficijent pozorniku raste 44 posto, a razvodniku 43 posto.

Koeficijenti osobnog čina za djelatne vojne osobe nisu se mijenjali od 2008. godine, odnosno te je koeficijente Vlada 2013. godine umanjila za tri posto pa je ovo povećanje koeficijenata prvo nakon 16 godina. 

U mandatu Vlada premijera Andreja Plenkovića od 2016. godine do danas, osnovica za plaću djelatne vojne osobe povećala se za 40 posto, istaknuli su iz MORH-a.

MORH je u mandatu ministra Anušića već donijelo nekoliko mjera koje su utjecale na bolji vojnički standard - od povećanja iznosa dnevnica u misijama, podizanja dobne granice s 45 na 50 godina - vojnicima i mornarima - za odlazak u mirovinu do ukupne popularizacije vojnog poziva. 

Vlada kontinuirano ulaže u modernizaciju Oružanih snaga, a vojni proračun od 2016. godine do danas povećala je za 122 posto, poručili su iz MORH-a, doznaje HINA.

(Petak, 23 Veljača 2024 07:21)
Plaće rastu svima u državnoj i javnim službama

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade, na kojoj su usvojene uredbe temeljem kojih će rasti plaće u državnoj i javnim službama, da je logika reforme bila da oni koji su imali manje plaće imaju veći rast, ali da plaće rastu svima, pa i onima s najvišom stručnom spremom.

- Prionuli smo reformi koja je imala jedan temeljni cilj – imati otprilike jednaku plaću za jednak rad, neovisno o tome u kojem je resoru ili službi netko zaposlen. Nastojali smo pritom doći do objektivnog vrednovanja posla koji se obavlja na pojedinom radnom mjestu - rekao je premijer predstavivši na sjednici pojedine primjere povećanja plaća.

Ukupno je cjelokupna reforma u sustavu državne i javnih službi "teška" 1,63 milijardi eura. 

Ovom smo reformom, rekao je premijer, nastojali voditi računa o ujednačavanju plaća u državnoj službi i javnim službama za iste poslove i za poslove iste složenosti, a htjeli smo, također, osigurati primjerene plaće za sve državne službenike i namještenike, pripadnike Hrvatske vojske i zaposlene u javnim službama.

U državnoj službi najmanja plaća 1.226 eura

U državnoj službi je 54.587 službenika i namještenika, a temeljem usvojenih uredbi broj naziva radnih mjesta je prepolovljen, s 908 na 555 za službenike i namještenike i sa 667 na 343  kad je riječ o policijskim službenicima.

Državni službenik ili namještenik sa srednjom stručnom spremom, koji je u ožujku prošle godine imao najmanju neto plaću od 553 eura, za ožujak ove godine dobit će plaću od 795 eura neto, odnosno prosječna plaća za srednju stručnu spremu povećava se sa 791 na 1.161 euro neto (47 posto).

Za višu stručnu spremu najmanja plaća od 650 eura raste na 1056 eura neto, odnosno prosječna plaća za VŠS raste sa 975 na 1.439 eura.

Za visoku stručnu spremu najmanja plaća od 754 eura raste na 1.226,odnosno prosječna s 1.574 na 2.016 eura neto, prenosi HINA.

(Petak, 23 Veljača 2024 07:20)
Hrvatska žena Vinkovci osigurala besplatne pametne narukvice za starije osobe

Društvo “Hrvatska žena” Vinkovci u okviru projekta financiranog iz sredstava Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, pruža novu uslugu besplatnih pametnih narukvica s GPS lokatorom za starije osobe.

Iz Društva pojašnjavaju kako je riječ o korisnoj narukvici koja omogućava provjeru krvnog tlaka, otkucaje srca, dnevni broj koraka i točnu lokaciju na kojoj se starija osoba nalazi. Isto tako ako je osoba u opasnosti, primjerice ako padne i ne može sama ustati ili ako osjeti neke ozbiljne zdravstvene tegobe, pomoću narukvice može nazvati kontakt osobu ili aktivirati SOS funkciju.

Besplatnu podjelu narukvica “Hrvatska žena” najavila je za utorak, 27. veljače,  od 10 do 12 sati, u prostorijama Društva, a predviđena je i edukacija i podrška profesora informatike za korištenje narukvice. Više informacija i prijave: 032 540 663 / [email protected]

(Petak, 23 Veljača 2024 07:18)
Sumnja u trovanje ugljičnim monoksidom

Zbog sumnje u trovanje ugljičnim monoksidom u osječkom Kliničkom bolničkom centru u srijedu navečer zaprimljeno je dijete u pratnji majke - izvijestila je osječka policija u četvrtak.

Operativno dežurstvo 1. osječke policijske postaje sinoć malo prije 21 sat zaprimilo je dojavu iz osječkog KBC-a da je zaprimljeno dijete u pratnji majke i da sumnjaju u trovanje ugljičnim monoksidom prilikom kupanja u kupaonici. 

Policija provodi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti navedenog događaja, koji se dogodio u stanu u središtu Osijeka, o čemu će se pravovremeno izvijestiti javnost - pojasnili su iz osječko-baranjske Policijske uprave.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 14:25)
U Vukovaru održana demonstracijska aktivnost o korištenju poljoprivrednih aplikacija i servisa

Kako bi se poljoprivrednike potaknulo na samostalno korištenje digitalnih alata, savjetnici Ministarstva poljoprivrede održavaju niz edukacija diljem Hrvatske pa je jedna takva organizirana i za poljoprivrednike s vukovarskoga područja.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 14:23)

Završen još jedan uspješan projekt RA VSŽ

Završen još jedan uspješan projekt RA VSŽ Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je završna konferencija projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“, ukupne vrijednosti 3.468.672,88 eura, od kojih je 85% bespovratnih sredstava. Projekt je započeo 1. travnja 2019., a završava 31. prosinca 2023. godine.

-Zadovoljni smo provedbom projekta i trenutno smo na nekih 75% iskorištenosti sredstava. Naše usluge su bez naknade i zapravo sve jedinice lokalne samouprave s područja naše županije nam se mogu javiti, a mi ćemo im pomoći u pripremi i provedbi projekata - istaknula je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Zrinka Čobanković.

Provedbom projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“ osiguran je kontinuitet u usmjeravanju razvojnih procesa kako bi se nastavio trend povećanja konkurentnosti, rasta kvalitete života i održivog razvoja na našem području, a projekt je, poručuju, od velike važnosti za razvoj cijele županije. Tijekom nepunih pet godina trajanja projekta RA VSŽ je bez naknade pružala tehničku pomoć javnopravnim tijelima s područja županije putem pripreme i provedbe razvojnih programa i projekata od interesa za razvoj županije, izrade županijske razvojne strategije i drugih strateških i provedbenih dokumenata te aktivnosti educiranja, savjetovanja i informiranja javnopravnih tijela.

-Osobno sam jako sretna što se projekt privodi kraju zato što imamo jako dobru iskorištenost sredstava. Projekt je bio opsežan i trajao je gotovo četiri i pol godine. Dolazak velikog broja suradnika i kolega na današnju završnu konferenciju pokazuje kako smo zapravo napravili dobar posao i opravdali njihova očekivanja te vjerujemo kako će se daljnja suradnja s njima nastaviti - rekla je voditeljica projekta Marija Saračević.

Kroz provedbu ovog projekta RA VSŽ sudjelovala je u pripremi i/ili provedbi na više od 190 razvojnih projekata koji su isključivo financirani europskim strukturnim investicijskim fondovima – ESI fondovima. U evaluaciji je trenutno još 35 projekata čija je priprema financirana kroz provedbu ovog projekta, a odluka se očekuje u narednom razdoblju. Ukupna vrijednost projekata u evaluaciji iznosi 45,8 milijuna eura, od čega 35,9 milijuna eura čine bespovratna sredstva. Stručnu pomoć u pripremi i/ili provedbi primilo je 50 različitih javnopravnih tijela i/ili javnih ustanova s područja županije, kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

-Možemo slobodno reći kako je županijska Razvojna agencija bila preteča mnogih općinskih i gradskih agencija, a odradila je ogroman posao te je drugim ljudima i agencijama približila način rada, što i kako na pravi način treba činiti. Tako je izravno, ali i neizravno doprinijela da ogromna sredstva iz različitih EU fondova dođu na područje naše županije. Moram svakako zahvaliti svima koji su dosad radili i vodili Razvojnu agenciju, a sam odaziv na današnju konferenciju dovoljno pokazuje kolika je snaga i koliko je poštovanje prema njenom radu. Najveći projekti nam tek dolaze, a sredstva koja očekujemo u nadolazećem razdoblju su veća nego što su bila do sada. Projektne dokumentacije su u većini slučajeva spremne, projekti su pripremljeni na odličan način i smatram da imamo velike šanse proći na nadolazećim natječajima - zaključio je vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić.

Županijska Razvojna agencija osnovana je 2017. kao javna ustanova od strane Vukovarsko-srijemske županije, a započela je s radom 1. siječnja 2018. nakon prijenosa gospodarske cjeline Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. u njezino vlasništvo. Sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te na temelju procjene Povjerenstva za akreditaciju, RA VSŽ je 21. studenog 2018. dobila pozitivnu Odluku o statusu regionalnoga koordinatora, kojom je potvrđeno kako RA VSŽ posjeduje sposobnosti za učinkovito i djelotvorno obavljanje poslova javnih ovlasti i javnih interesa. Pozitivna akreditacija bila je preduvjet za prijavu i korištenje sredstava iz Projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“.

 

Pročitano 304 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija