NAJNOVIJE
Započela realizacija projekta SINERGY

U Sportskim objektima Vukovar, 15. srpnja započela je realizacija projekta „Sport Facilities Green Energy“ ili SINERGY.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 12:58)
U Vukovaru ukrao neregistrirani motocikl, policija traga za počiniteljem

U vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđen je neregistrirani motocikl, čime je 46-godišnjem vlasniku počinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 11:00)
Oštetio tuđi automobil u Vukovaru

Postupajući po dojavi građanke o oštećenju automobila u Vukovaru, zaprimljene u 10,47 sati 23. srpnja, policijski službenici PP Vukovar žurno su poduzeli mjere traganja za počiniteljem te u 14,30 sati uhitili 29-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:58)
U trgovačkom centru ukrala torbicu 71-godišnjakinji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krađa.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:55)
Osječko-baranjska županija bilježi rekordan rast gospodarstva

Iz Osječko-baranjske županija  priopćeno je da iz godine u godinu bilježe pozitivne rezultate u različitim gospodarskim granama, a dio tih pokazatelja iznio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić na konferenciji za medije. 

- U protekle četiri godine, dakle od 2020. godine, gospodarstvo na području Osječko-baranjske županije bilježi stalni rast, pa smo tako, unatoč nekim otegotim okolnostima, ali i zahvaljujući poticajima i mjerama koje smo osmislili u suradnji s našim poduzetnicima i obrtnicima, stvorili pozitivnu gospodarsku klimu, koja je rezultirala dolaskom investitora na naše područje i još snažnijim rastom obrtništva i poduzetništva. Pri tome valja naglasiti kako su ukupni prihodi tijekom 2023. godine iznosili 5,54 milijarde eura, što je 63% više u odnosu na rekordnu 2022. godinu. Uspoređujući 2022. i 2021. godinu rast je iznosio 31%, dakle prošlogodišnji je rast dvostruko veći od promatranog razdoblja 2022./2021. godine – kazao je Lukić.

Kad je riječ o uvozu, odnosno izvozu, prošle godine je 12 županija zabilježilo veći izvoz od uvoza, pri čemu je Osječko-baranjska županija među prvih pet najboljih, naveo je Lukić.

– Ukupni prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili su 1,62 milijarde eura, uvoz roba i usluga 762 milijuna eura, a pozitivan trgovački saldo 300 milijuna eura. Ono što posebno raduje je rast broja poduzetnika i obrta, naime, financijsko izvješće za 2023. godinu predalo je 6.609 poduzetnika, što je 188 više nego 2022. godine, a na dan 30. lipnja 2024. godine aktivno je 6.506 obrta, odnosno 629 više nego prošle godine. Što se tiče zaposlenosti, mi smo periodično izvještavali i koristili svaku prigodu pokazati rezultate i reći kako zaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji raste. 2021. godine smo prešli onu brojku od 90.000 zaposlenih, a nju nismo imali od 2010. godine, dok je krajem lipnja ove godine na području naše županije zaposleno 94.676 osoba, odnosno 2.129 osoba više nego u svibnju 2023. godine. Putem javnih poziva za poticanje poduzetništva nastojimo potaknuti gospodarske aktivnosti, a u suradnji s poduzetnicima i obrtnicima, ali i svima onima koji imaju dobre ideje, nastojimo osmisliti različite mjere podrške. Tako nudimo potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, potpore za informiranje, obrazovanje i obrazovne aktivnosti, potpore za promotivne aktivnosti i potpore za savjetovanje i mentoriranje poduzetništva, a za navedeno je u proračunu osigurana 361.000,00 eura – istaknuo je Lukić.

Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om nudi dva programa kreditiranja, poduzetništvo mladih žena i početnika s kreditnim potencijalom od 53 milijuna eura i investicije privatnog sektora s potencijalom od 17 milijuna eura. Subvencija kamate iz proračuna Županije ide do 2 postotna poena i odobrene su subvencije za 73 poduzetnička kredita ukupne vrijednosti 12 milijuna eura.

- Sve naše aktivnosti, ne samo u gospodarstvu, nego i u ostalim sferama će biti s posebnim fokusom na mlade koje želimo staviti u centar svojih promišljanja iz razloga što im želimo osigurati poticajno okruženje za ostanak i stvaranje budućnosti na našem području. Vođeni tom mišlju smo i osmisli projekte poput najbolje poduzetničke ideje, besplatnog mentoriranja i savjetovanja poduzetnika početnika i mladih poduzetnika te besplatne seminare u okviru poduzetničkog obzora. U svim poduzetničkim javnim pozivima Županije uvjet za sudjelovanje su tri mjeseca poslovanja – naglasio je Lukić.

Zaključno je izvijestio kako gospodarstvo Osječko-baranjske županije pokazuje stabilan rast i razvoj kao rezultat svih uvedenih mjera i nastojanja stvaranja pozitivnog poduzetničkog ozračja. Dodao je kako je najbolji pokazatelj uspjeha dolazak sve većeg broja investitora, poput primjerice američke tvrtke Jabil za koju je bilo potrebno osigurati dodatan stručni kadar. Osječko-baranjska županija je u suradnji s osječkim Sveučilištem, ali i srednjim školama kojima je osnivač organizirala prekvalifikacije radnika kako bi mogli konkurirati na tržištu rada. Spomenuo je uspješan županijski projekt „Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji“ kojim se, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, sufinancira kamatna stopa na stambene kredite. Na taj je način kupljeno više od 600 kuća i stanova, a kako je napomenuo Lukić projekt će iduće godine obuhvaćati i izgradnju kuća. Inače, Osječko-baranjska županija u lipnju je donijela i rekordan proračun od 293 milijuna eura, a Lukić je naglasio kako će ta županija nastaviti provoditi uspješne i poticajne projekte na dobrobit svih njezinih stanovnika.

 

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:42)
Ubijen pas u Mirkovcima, policija traga za počiniteljem

Nakon provedenog očevida u Mirkovcima, policija je utvrdila da je nepoznati počinitelj usmrtio psa u vlasništvu 71-godišnjakinje.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:34)
HKGD "Dunav" Vukovar na folklornom natjecanju u turskoj Bursi

Folklorni ansambl Hrvatskog kulturno-glazbenog društva „Dunav“ Vukovar, sudjelovao je na 36.međunarodnom natjecanju folklornih plesova Zlatni Karagoz održanom u turskoj Bursi i to kao jedini predstavnik Republike Hrvatske. Na ovoj je smotri sudjelovalo 25 zemalja.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:30)

Završen još jedan uspješan projekt RA VSŽ

Završen još jedan uspješan projekt RA VSŽ Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je završna konferencija projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“, ukupne vrijednosti 3.468.672,88 eura, od kojih je 85% bespovratnih sredstava. Projekt je započeo 1. travnja 2019., a završava 31. prosinca 2023. godine.

-Zadovoljni smo provedbom projekta i trenutno smo na nekih 75% iskorištenosti sredstava. Naše usluge su bez naknade i zapravo sve jedinice lokalne samouprave s područja naše županije nam se mogu javiti, a mi ćemo im pomoći u pripremi i provedbi projekata - istaknula je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Zrinka Čobanković.

Provedbom projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“ osiguran je kontinuitet u usmjeravanju razvojnih procesa kako bi se nastavio trend povećanja konkurentnosti, rasta kvalitete života i održivog razvoja na našem području, a projekt je, poručuju, od velike važnosti za razvoj cijele županije. Tijekom nepunih pet godina trajanja projekta RA VSŽ je bez naknade pružala tehničku pomoć javnopravnim tijelima s područja županije putem pripreme i provedbe razvojnih programa i projekata od interesa za razvoj županije, izrade županijske razvojne strategije i drugih strateških i provedbenih dokumenata te aktivnosti educiranja, savjetovanja i informiranja javnopravnih tijela.

-Osobno sam jako sretna što se projekt privodi kraju zato što imamo jako dobru iskorištenost sredstava. Projekt je bio opsežan i trajao je gotovo četiri i pol godine. Dolazak velikog broja suradnika i kolega na današnju završnu konferenciju pokazuje kako smo zapravo napravili dobar posao i opravdali njihova očekivanja te vjerujemo kako će se daljnja suradnja s njima nastaviti - rekla je voditeljica projekta Marija Saračević.

Kroz provedbu ovog projekta RA VSŽ sudjelovala je u pripremi i/ili provedbi na više od 190 razvojnih projekata koji su isključivo financirani europskim strukturnim investicijskim fondovima – ESI fondovima. U evaluaciji je trenutno još 35 projekata čija je priprema financirana kroz provedbu ovog projekta, a odluka se očekuje u narednom razdoblju. Ukupna vrijednost projekata u evaluaciji iznosi 45,8 milijuna eura, od čega 35,9 milijuna eura čine bespovratna sredstva. Stručnu pomoć u pripremi i/ili provedbi primilo je 50 različitih javnopravnih tijela i/ili javnih ustanova s područja županije, kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

-Možemo slobodno reći kako je županijska Razvojna agencija bila preteča mnogih općinskih i gradskih agencija, a odradila je ogroman posao te je drugim ljudima i agencijama približila način rada, što i kako na pravi način treba činiti. Tako je izravno, ali i neizravno doprinijela da ogromna sredstva iz različitih EU fondova dođu na područje naše županije. Moram svakako zahvaliti svima koji su dosad radili i vodili Razvojnu agenciju, a sam odaziv na današnju konferenciju dovoljno pokazuje kolika je snaga i koliko je poštovanje prema njenom radu. Najveći projekti nam tek dolaze, a sredstva koja očekujemo u nadolazećem razdoblju su veća nego što su bila do sada. Projektne dokumentacije su u većini slučajeva spremne, projekti su pripremljeni na odličan način i smatram da imamo velike šanse proći na nadolazećim natječajima - zaključio je vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić.

Županijska Razvojna agencija osnovana je 2017. kao javna ustanova od strane Vukovarsko-srijemske županije, a započela je s radom 1. siječnja 2018. nakon prijenosa gospodarske cjeline Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. u njezino vlasništvo. Sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te na temelju procjene Povjerenstva za akreditaciju, RA VSŽ je 21. studenog 2018. dobila pozitivnu Odluku o statusu regionalnoga koordinatora, kojom je potvrđeno kako RA VSŽ posjeduje sposobnosti za učinkovito i djelotvorno obavljanje poslova javnih ovlasti i javnih interesa. Pozitivna akreditacija bila je preduvjet za prijavu i korištenje sredstava iz Projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“.

 

Pročitano 435 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija