Prije 32 godina dogodio se najteži zločin od Drugog svjetskog rata – brutalna egzekucija 261 ratnog zarobljenika i civila na Ovčari

Polaganjem vijenaca podno spomen – obilježja mjesta masovne grobnice Ovčara, molitvom i prigodnim komemorativnim programom pod nazivom "Ovčara - vječna rana" u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata obilježena je 32. godišnjica stradanja medicinskog osoblja i ranjenika koji su odvedeni iz vukovarske bolnice i ubijeni na tom mjestu 20. studenog 1991..

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, iz nje su odvedene najmanje 264 osobe, među kojima su uglavnom bili ranjenici - branitelji i civili te medicinsko osoblje. Njih 200 pogubljeno je i zakopano u masovnu grobnicu na Ovčari iz koje su ekshumirani 1996. godine, dok se za preostalima još uvijek traga. Naime, prema svjedočenjima, razulareni, pijani uniformirani pripadnici Teritorijalne obrane, JNA (pod zapovjedništvom Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i drugih), četnici, šešeljevci, arkanovci i drugi činili su strahote u logoru na Ovčari, premlaćujući, maltretirajući i terorizirajući zarobljenike koji su na kraju odvedeni na strijeljanja. Najmlađa žrtva bio je 16 - godišnji Igor Kačić, a najstarija žrtva imala je 87 godina. Među ubijenima bili su i francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier, urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević, radijski tehničar Branimir Polovina te trudnica Ružica Markobašić.

Ovčara 2 Valerija Lozančić 2023

Na Ovčari je stradao i otac tada desetogodišnje Jelene Zere.

- Otac mi nedostaje, posebice prigodom nekih važnijih događaja u životu, ali moramo biti jaki što zbog njih što zbog mlađih naraštaja i ići naprijed – poručila je Zera.

Anti Krajinoviću iz Sotina ubijena su dva sina. Jedan se još uvijek vodi nestalim, a drugi koji je imao 22 godine bio je vozač u bolnici i ubijen je na Ovčari. Teško mu je kaže gledati zločince kako slobodno šeću gradom kao ione koji znaju, ali ne žele reći gdje su pokopani njihovi najmiliji
- Na ove obljetnice dolazit ću dok god budem mogao pa čak i kada me u kolicima budu gurali – rekao je Krajinović.

I otac Igora Gavrića također je ubijen na Ovčari.
- Bilo je jako teško, učimo se živjeti s tim, ali supruga i dvoje male djece daju mi snagu da idem dalje – naglasio je Gavrić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je ovo jedan od najtragičnijih i najbolnijih događaja žrtve Vukovara jer su tu stravično mučene i ubijane goloruke i ranjene osobe te da mjesto vapi za istinom i procesuiranjem zločina.
- Ubijene ne možemo vratiti, ali trebali smo bar kazniti zločince. Sramota je da su optužnice postojale u Haagu i u Srbiji, ali ne i u Hrvatskoj – istaknuo je Penava dodajući kako nikada neće odustati od traženja istine i pravde za žrtve.

Počast ubijenima odao je i ministar branitelja Tomo Medved rekavši kako je iznimno teško ovih dana svima, a osobito onima koji još uvijek traže svoje najmilije.

Na mjestu masovne grobnice na Ovčari, u okviru komemorativnog programa "Ovčara - vječna rana" pročitana su imena svih žrtava s Ovčare, a prije toga vijence su podno spomen-obilježja položili i svijeće upalili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te obitelji onih koji su ovdje ubijeni, izaslanstva državnog vrha, županijske i gradske vlasti kao i članovi braniteljskih, stradalničkih i civilnih udruga te mnogi drugi koji su se na ovaj način došli pokloniti žrtvi Vukovara.

Sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Ovčare služena je u crkvi svetih Filipa i Jakova.

Pročitano 538 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase