NAJNOVIJE
Milorad Pupovac (SDSS) izabran je za predsjednika Odbora za nacionalne manjine

Izborom predsjednika i članova Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatski sabor u petak je kompletirao sastave svih svojih radnih tijela, za predsjednika spomenutog Odora izabrao je SDSS-a Milorada Pupovca. Izabrao ga je sa 109 glasova 'za', 20 protiv i jednim suzdržanim. Uz HDZ-ove, ruku za njega dignuli su i oporbeni zastupnici, među njima SDP-a i Možemo, ne i zastupnici DP-a, koji s HDZ-om čini saborsku većinu. Pupovca je za predsjednika Odbora formalno predložio Klub nacionalnih manjina, a njegov izbor podijelio je kako zastupnike saborske većine, tako i oporbe. Naime, dio oporbenih zastupnika i danas je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklarira kao saborska oporba, a da spomenuti Odbor pripada većini koja onda ima pravo na predsjedničko mjesto. DP, čiji zastupnici nisu danas glasovali za Pupovca, ranije je prijetio da bi mogao raskinuti i koaliciju ukoliko bude izabran na tu dužnost. Uz najavu da će dignuti ruku za Pupovca, iz HDZ-a su se pozivali na dugogodišnju praksu po kojoj Klub manjina predlaže svog kandidata za predsjednika Odbora. Klub SDP-a najavio je da će podržati prijedlog Kluba nacionalnih manjina, jer uvažava  činjenicu da je zadnjih više od 20 godina taj Klub predlagao predsjednika ovog Odbora.  Za potpredsjednicu Odbora izabrana je Boška Ban Vlahek (SDP), a za članove, njih 13.

(Petak, 21 Lipanj 2024 14:00)
DP neće podržati Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel i saborska zastupnica Ivana Mujkić održali su konferenciju za medije na temu današnjeg glasovanja u Hrvatskome saboru.

Domovinski pokret neće podržati Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s obzirom da ono sadržava elemente rodne ideologije, kao i nedovoljno suvremen stav oko pojedinih pitanja vezanih uz odluke WHO-a i nekih drugih instanci. Drugim riječima, pravobraniteljica vodi politiku koja je puno više globalističkog, nego suverenističkog karaktera. Što se tiče prijedloga Milorada Pupovca za kandidata za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, jednako tako Domovinski pokret će biti protiv.

Zastupnica Mujkić naglasila je da Domovinski pokret ostaje pri svojim uvjerenjima i stavovima. Vezano za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova smatramo da njeni stavovi apsolutno nisu u skladu s osnovnim biološkim postavkama i zdravom logikom. Hrvatska treba imati jasan stav, a mi sebi kao država ne možemo dozvoliti da čekamo nekakvu međunarodnu krovnu organizaciju koja će donijeti odluku, a onda tu odluku spustiti na nacionalnu razinu.

Upravo je jedna od glavnih zadaća pravobraniteljice borba za ravnopravnost spolova i stoga je jasno da se ovim izvješćem učinio ozbiljan propust s nedovoljno jasnim stavom oko sudjelovanja transrodnih osoba u sportskim natjecanjima.

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:43)
Prvenstvo Hrvatske u sportskoj gimnastici u Osijeku 21.- 23. lipnja 2024.

Nakon prvog dijela sezone u GK Vukovar stigle su odlične vijesti od delegate Hrvatskog gimnastičkog saveza za regiju Istok. Dvije ekipe GK Vukovar izborile su nastup na Ekipno prvenstvo Hrvatske. Za ekipu u kategoriji Mlađe juniorke natjecat će se Lea Služek, Iris Špehar, Mia Lozančić i Livija Horvat.. Za ekipu u kategoriji Mlađe seniorke natjecat će se Valentina Mrkonja, Monika Zovko, Nika Budim, Ela Vojtkiv i Miljana Poznanović. Ana Vuk i Angelina Cvetković su izborile pravo nastupa, ali ovaj puta, zbog drugih obaveza, neće nastupiti na državnom prvenstvu.Gimnastika 2

Na završnici KUPA Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji nastup su izborile kadetkinja Franka Markešić i juniorke Maja Marković, Helena Badanjak, Atina Simić i Olivera Gavrilović. Na žalost juniorka Vita Panza ne može nastupiti, iako je izborila pravo nastupa.

Ukupno će na Ekipnom prvenstvu Hrvatske i Završnici KUPA Hrvatske u Obaveznom programu GK predstavljati 14 natjecateljica.

Veliki je to uspjeh za vukovarsku gimnastiku i dokaz kvalitetnog rada u GK Vukovar.

Natjecanja ženske sportske gimnastike održava se u dvorani Gradski vrt, Apsolutni program u petak 21.6. Slobodni program u subotu 22.06. i Obavezni program u nedjelju 23.06. 2024.Gimnastika 3

 

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:34)
Završna svečanost za polaznike rekreativnih programa gimnastičkog kluba Vukovar

Kraj školske godine u vukovarskom gimnastičkom klubu uvijek je rezerviran za članove rekreativnih grupa. U gimnastičkoj dvorani pred brojnom publikom nastupili su svi članovi rekreativnih grupa, polaznici različitih rekreativnih programa. Svečano polaganje održano se 18. lipnja u gimnastičkoj dvorani. U prvom dijelu svoje umijeće i sposobnosti pokazali su najmlađi polaznici, članovi predškolske grupe i oni su polagali program Gimnastička igraonica. Drugi dio je bio rezerviran za školarce, polaznike programa Gimnastička početnica i Škola gimnastike.Gimnastika 5

Predškolci su bili najzanimljiviji, jer je s njima uvijek veselo. Publika je uživala u vježbama , koje su najmlađe gimnastičarke i gimnastičari, pod vodstvom trenera, vrlo vješto svladali. Školarci su, pod vodstvom trenera pokazali elemente, koji su bili u programu. Sve je ocijenjeno od strane sutkinja , licenciranih u Hrvatskom gimnastičkom savezu.

Ukupno je 61 polaznik uspješno položilo rekreativne programe: program Gimnastičke igraonice položilo 35 članova, program Gimnastičke početnice položilo je 13 članova i program Škole gimnastike položilo je 13 članova GK Vukovar.

Vukovarskim gimnastičkim rekreativcima ljetni odmor počinje krajem mjeseca, a nastavak i upis novih članova biti će u rujnu s početkom nove školske godine.Gimnastika 6

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:31)
Počinju besplatni Sportski praznici, mjesta za prijavu još ima

U Osnovnoj školi Mitnica i ovoga su ljeta organizirani Sportski praznici. Riječ je o besplatnom ljetnom sportsko-edukativnom programu koji se od 2021. godine provodi uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta i u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom s ciljem uključivanja što većeg broja osnovnoškolaca u organizirani oblik tjelesne aktivnosti.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:28)
Obavijest o suzbijanju komaraca

Dana 20. i 21. lipnja 2024. g. u vremenu od 20 - 23 h Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. tretirat će komarce sa zemlje na području grada Vukovara:

  • 20. 6.  2024. – tretman sa zemlje – Borovo naselje, Lipovača, Lužac, Adica, Priljevo
  • 21. 6. 2024. - tretman sa zemlje - središte grada , Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište, Vučedol

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak mole se građani koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dopuste tretiranje, akcija će se obaviti sljedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:18)
U Vukovarskom vodotornju održana prezentacija dječje mobilne aplikacije Tales of Mello

U Vukovarskom vodotornju održana je prezentacija i launch nove, dječje mobilne aplikacije Tales of Mello koja dolazi iz hrvatske IT tvrtke Daidream sa sjedištem u Vukovaru. Autor ideje o Mellu je mladi Vukovarac s njemačkom adresom Nevio Burić, otac troje djece (11, 6 i 1 godina) koji je čitajući im bajke došao na ideju o razvijanju aplikacije. Kako ističe, aplikacija će revolucionarizirati dječje čitanje, a nastala je kao roditeljski odgovor na pitanje može li vrijeme koje djeca neminovno provode uz (mobilne) ekrane biti kvalitetno, zdravo i zabavno.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:02)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Odana počast žrtvama Borovo commerca

  • Nedjelja, Stu 19 2023
  • Piše: 
Kolona sjećanja u Borovu naselju Kolona sjećanja u Borovu naselju Milan Paun

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, nastavlja se u danas u gradskoj četvrti Borovo naselje. Završen je komemorativni skup pod sloganom„Žrtva Borova naselja za Domovinu“, ispred ostataka u Domovinskom ratu srušene zgrade Borovo commerca u čijem podrumu je tijekom velikosrpske agresije bio odjel vukovarske Ratne bolnice, ali i sklonište za brojne civile. Položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule i nestale branitelje i civile.

PATKO: DOK SMO ŽIVI, TRAŽIT ĆEMO

Predsjednica udruge "Vukovarske majke" Manda Patko osvrnula se na strašni zločin počinjen na današnji dan u Borovu naselju, ali i na, još uvijek neriješeno pitanje nestalih osoba.

- Iz Borovo commerca, čini mi se, nisu pronađene još 52 osobe, a ukupno u Vukovaru 374. Ovdje je bio pokolj, odvedeni su vojnim vozilima. Mnogima se do danas gubi svaki trag - kaže Patko.

Istinu o svom suprugu još uvijek ne zna, a on je odveden na Velepromet.

- Jako teško je živjeti bez najbližih, nama suprugama i djeci, a još je teže majkama koje traže svoju djecu. Dok smo živi tražit ćemo ih, nada umire zadnja - poručila je Patko.

majke commerce

PANČIĆ: SVI ŠUTE, A SVE ZNAJU

Milka Pančić, majka je nestale Jelene. Ni dan danas ne zna gdje joj je kćer, ni što se dogodilo.
- Znam danas ono što sam znala i 1991. Svi šute, i moje radne kolegice i njene školske. Svi šute, a mislim da sve znaju. Molim se da mi kažu barem gdje je njezin grob - priča Pančić čija je kćer posljednji put viđena u Borovu selu.

- Gdje je dalje, u Dunavu ili negdje drugdje, ne znam. Odvedena je iz Borovo commerca, nosila je jednu malu bebicu od četiri mjeseca od jedne gospođe i tu na livadi su ju pitali odakle je i kako je bilo, a ona im je odgovorila "Kao san da sam sanjala". To je zadnje što sam vidjela i čula.. Tapkam u mjestu - kaže Pančić.

ŠESTAN: VIŠE GA TRAŽIM NEGO ŠTO JE IMAO GODINA

Marija Šestan traži sina Tomislava koji je 1991. bio u Borovo commercu, u koloni koja je uslijedila, prije križanja sa cestom za Borovo selo izdvojio ga je jedan od oficira, morao je unijeti ranjenu želju u autobus. Taj autobus je došao do Borova sela, ženu je unio u predvorje škole, a prema pričama spomenute žene, po njega su došli "neki u uniformi" i odveli su ga.

- To je kraj, sve što znam. Priča i dezinformacija je bilo svakakvih, ali ovo je pouzdani izvor i saznanje koje imam. Vjerujem da je to prava istina - kaže Šesto te dodaje kako nitko ništa ne želi reći i da su njenog sina, s obzirom da je igrao nogomet, znali mnogi u Borovu selu.

- Više godina ga tražim nego što je imao, a imao je 21 godinu. Samo da je znati gdje mu je posljednje počivalište, da imam gdje otići, isplakati se i da znam da je taj dio mog života na neki način završen. Iskreno, sumnjam da ću to doživjeti - kaže.

ĐUREK: OTAC JE TREBAO KUĆI ZA DVA TJEDNA. NI DANAS NE ZNAMO GDJE JE

Varaždinac Dalibor Đurđek sin je Ivana Đurđeka koji je prije 32 godine nestao iz Borovo commerca. Njegoc otac još uvijek nije pronađen.

- Bio je ranjen 1991., odveden u Borovo commerce i to je sve što znamo, od tamo je nestao. Postoje različite informacije i verzije, ali pravu istinu i njegovo tijelo nikada nismo pronašli - priča Dalibor koji je imao samo 10 godina kada je ostao bez oca, a njegov brat samo sedam.

- Vrlo brzo smo odrasli i neke druge životne stvari smo morali shvatiti, kao i mnogi drugi koji su prošli isto - priča. Posljednje čega se sjeća je očev odlazak.

- Mene je držao za ruku, a brata je nosio u naručju. Trebao se vratiti za dva tjedna, a kući nikada nije došao. Odustati nikada nećemo, majka mi je preminula prije tri godine, a ona je bila u potragu uključena cijelo vrijeme. Ona nam je snaga i motivacija da nikada ne odustanemo i da tražimo istinu za našim ocem, ali i o ostalih pet Varaždinaca i Međimuraca koji su nestali u Vukovaru i Borovu naselju, i za sve 1803 osobe za kojima se traga i čije obitelji ne znaju gdje su - poručuje.

ŠEBALJ: PRIJETILI SU DA ĆE ZAPALITI BOROVO COMMERCE ZA ŽENAMA I DJECOM

Milan Šebalj, branitelj Vukovara, prisjetio se današnjeg dana prije 32. godine i dana kada su položili oružje.

- Uvjet za predaju je bio da će pustit da izgori Borovo commerce sa svim ženama i djecom i ranjenicima, ukoliko mi ne položimo oružje 20.11. u 12 sati. Na današnji dan, 19.11.1991., još smo bili aktivni i branili smo se, na Internatu smo se povlačili po naredbi zapovjednika Borova naselja prema obućari da se možemo okupiti na jednom mjestu i pregovarati, da ne bi bilo individualnih ubojstava. Mi smo se povlačili s položaja i susretali smo se s njima i sukobljavali smo se između zgrada još 19.11. Tek smo dan poslije položili oružje da bismo spasili ljude - priča Šebalj te dodaje kako su emocije iste kao i prije 32. godine.

- Nedaleko mjesta gdje stojim, ležao je moj ranjeni prijatelj Mirabel iz Vinkovaca. Dan danas ne znamo gdje je - rekao je. Iz Vinkovaca su, kaže, u njegovoj grupi od 16 osoba, dragovoljno došli braniti Vukovar. Svi su prošli logore i zarobljeništvo, samo Mirabel nije pronađen.

ljudi komerc

ŠPIRO KOMERC

ŽUPANIJA KOMERC

JANOVIĆ: NEĆEMO STATI DOK NE PRONAĐEMO I POSLJEDNJU OSOBU

Izaslanik premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Špiro Janović, inače državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, naglasio je veličinu patnje koja se zbila na današnji dan 1991. godine te dodao kako ustraju na potrazi za nestalima.

- Nastavljamo obilježavanje i sjećanje na patnju Vukovaraca, hrvatskih branitelja koji su branili Vukovar. Nažalost, još uvijek tragamo za 1803 osobe, gotovo pet stotina je iz ove županije. Vlada neće stati dok i posljednjeg branitelja i civila pronađe - poručio je.

grad komerc

PENAVA: IZOSTAJE TRUD U PRONALASKU NESTALIH I KAŽNJAVANJU ZLOČINA

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava netom prije početka komemorativnog skupa ispred Borovo commerca osvrnuto se na jučerašnju kolonu sjećanja u Vukovaru, najbrojniju do sada. Zahvalio je svima koji su se pridružili i prisjetili se vukovarske žrtve. Danas je, kaže, tužan dan za Borovo naselje koje je podnijelo ogromnu žrtvu 1991. godine.

- Tu smo zbog svih onih koji su se žrtvovali za slobodnu Hrvatsku. Jučerašnjom smo kolonom vratili dignitet svim hrvatskim braniteljima i nadam se da smo svima poslali poruku da te vrijednosti i ljude moramo čuvati od zaborava, a kamo li od omalovažavanja - poručio je. Najgore je još uvijek onima koji nisu pronašli svoje najmilije, a gradonačelnik je komentirao kako je to tužna i bolna istina.

- Rat je najgore što se može dogoditi čovjeku i društvu. Bolne i neizlječive rane. Važno je imati maksimalnu ozbiljnost i profesionalnost u pristupu kako bismo kao društvo i pojedinci nadoknadili gubitke. Moraju se otkriti nestali i kazniti počinitelji, a to u Vukovaru, a vidjeli smo i u Škabrnji, izostaje - kaže. Odgovornost je i u Srbiji.

- Tamo je ta politika od 1991. ista. Sakrivanje činjenica, istine i dokaza, negiranje logora i zločina, genocida. Dok je tako, apelirati na njih možemo i moramo, ali mislim da je uzaludno. Volio bi da je drugačije - rekao je Penava.

Domovinski pokret commerce

Bulj commerce

Vijence su položile i političke stranke.

kolona komerc

Upravo je u tijeku kolona sjećanja ulicama Borova naselja, a potom će uslijediti sveta misa u crkvi Gospe Fatimske. Nakon mise u selu Borovo na obali Dunava odati će se počast žrtvama pod nazivom "Svjedočenjem protiv zaborava". Obilježavanje će završiti paljenjem svijeća kod spomen obilježja Farma Lovas te podno spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Pročitano 712 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija