NAJNOVIJE
Vlak usmrtio muškarca

U naletu putničkog vlaka, na željezničkoj pruzi Vinkovci-Ivankovo, jutros je smrtno stradao muškarac, izvijestila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

(Subota, 20 Srpanj 2024 12:45)
Slavi se Dan grada Vinkovaca

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Vinkovcima je obilježen Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Ilije.

Na sjednici održanoj u Gradskom kazalištu Joza Ivakić gradonačelnik Ivan Bosančić pohvalio se, kako je rekao, iznimnim gospodarskim rastom te podsjetio na brojne projekte koji su završeni ili su u tijeku na području grada.
-Prošle godine svečanu sjednicu u povodu Dana grada održali smo u novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice, a ovu odražavamo u novoobnovljenoj zgradi Gradskog kazališta Joze Ivakića. Da ne govorim o brojnim drugim projektima koje smo realizirali, ali moram reći da nismo zadovoljni jer želimo još jače napredovati i razvijati se - poručio je Bosančić te naglasio kako su u 2023. godini Vinkovci zabilježili 19 posto više zaposlenih, čiji su prihodi rasli za više od 34 posto.
-U ovom trenutku u privatnom sektoru u Vinkovcima radi gotovo 9.000 zaposlenih, a to je u odnosu na prošlu godinu gotovo 1300 ljudi više - istaknuo je te zahvalio poduzetnicima što dobrim radom Vinkovce čine uspješnim gradom.

Dan grada Vinkovaca čestitao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić prisjetivši se uloge koju su Vinkovci imali u stvaranju hrvatske države u vrijeme Domovinskog rata.
Vinkovci imaju nevjerojatnu kulturnu i arheološku baštinu. Nevjerojatno zvuči podatak da ovdje 8.000 godina bez prestanka raste i buja život koji ovdašnji naraštaji nastavljaju. Drago mi je da danas slavimo Dan grada Vinkovaca uz dobre i kvalitetne projekte i dužnost nam je nastaviti s njima - poručio je. 

(Petak, 19 Srpanj 2024 15:13)
U Dalju otvoreno 19.Županijsko natjecanje u oranju

U Dlaju je danas otvoreno 19. Županijsko natjecanje u oranju, a po riječima predsjednika Udruge natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije Juraja Klarića, odvija se u dvije kategorije – plugu ravnjaku i plugu premetnjaku. Organizaciju natjecanja ocijenio je vrhunskom kao i suradnju poljoprivrednih srednjih škola Dalj i Donji Miholjac te sudjelovanje Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

(Petak, 19 Srpanj 2024 14:43)
Prosječna neto plaća za svibanj iznosila 1324 eura

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini - izvijestili su iz Državnog zavoda za statistiku. 

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. 

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1122 eura, a medijalna bruto plaća 1520 eura.

(Petak, 19 Srpanj 2024 12:52)
Grad Vukovar objavio poziv za prijavu učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu

Grad Vukovar objavio je Javni poziv za prijavu učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu u 2024. godini.

U sklopu programa dječjeg ljetovanja na otoku Čiovu boravit će 47 učenika i 3 voditelja/pratitelja u terminu od 07. 08. do 14.08. 2024. godine.

Na dječjem ljetovanju na otoku Čiovu mogu sudjelovati učenici od završenog 2. do završenog 5. razreda osnovne škole s područja grada Vukovara i sa prebivalištem u gradu Vukovaru, a prema sljedećim kriterijima:
prosjek ocjena u školskoj godini 2022/2023.

- Djeca koja imaju loše vladanje temeljem svjedodžbe o završenom razredu bit će izuzeta iz daljnje evidencije na navedeno ljetovanje bez obzira na prosjek ocjena, a nepotpune i nepravovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Ukoliko učenici imaju isti prosjek ocjena, prednost imaju učenici:

- s uzornim vladanjem,

- iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade,

- iz obitelji korisnika prava na dječji doplatak,

- učenici koji nisu bili na ljetovanju u organizaciji Grada Vukovara u 2023. godini.

Prijava učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu podnosi se na standardiziranom obrascu (u privitku) u UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara, dr. Franje Tuđmana 1, Vukovar ili na e-mail adresu:  [email protected].

Uz ispunjeni standardizirani obrazac za prijavu potrebno je priložiti i presliku osobne iskaznice jednog roditelja, svjedodžbe učenika za šk. god. 2022/2023. te presliku rodnog lista ili osobne iskaznice učenika.

Dodatna dokumentacija (samo za korisnike) rješenje o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu ili dokaz o pravu na dječji doplatak.

Prijave se zaprimaju od 19. srpnja 2024.- do 26. srpnja 2024. godine.

Odluka o odabiru učenika za ljetovanje na otoku Čiovo biti će objavljena na službenoj web stranici Grada Vukovara, najkasnije do 31. srpnja 2024. godine.

Za sve dodatne informacije u svezi ovog Javnog poziva zainteresirani se mogu obratiti na broj telefona: 032/456-503 ili osobno u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vukovara.

(Petak, 19 Srpanj 2024 11:23)
Ljetni sportski kamp u Osijeku

U organizaciji Školskog sportskog saveza Grada Osijeka tijekom lipnja i srpnja je proveden Ljetni sportski kamp, na kojem su policijski službenici za poslove prevencije Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske sudjelovali kroz edukativne aktivnosti lokalnih preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ koje su provedene i u okviru obilježavanja „Svjetskog dana biciklista“ - izvijestili su iz PU osječko-baranjske. 

Polaznicima Ljetnog sportskog kampa posebno je skrenuta pozornost da tijekom vožnje bicikala zakon propisuje da su kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koja im se približavaju, te gurati bicikl preko kolnika, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Također su upoznati da ova pravila vrijede jednako i za pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, da ga mogu preći nakon što se uvjere da to mogu učiniti na isti način. 

Pravila za vožnju preko biciklističkog prijelaza su ista, osim što se usporavanjem bicikla i nakon izvršene provjere da na siguran način mogu preći kolnik, bicikl može nastaviti voziti. 

Tijekom predavanja govora je bilo o nedozvoljenoj vožnji biciklom bez ruku na upravljaču, osim u slučajevima kada daju znakove drugim sudionicima u prometu, nedozvoljenom korištenju za vrijeme vožnje mobitela i slušalica na oba ili u oba uha ovisno o vrsti slušalica, kao i vožnju više osoba na biciklu za koji je propisano da se smije voziti samo jedna osoba.

Polaznici su upoznati da je osim poznavanja propisa i pravila, za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom vožnje biciklom važno održavanje ravnoteže, ispravnost bicikla kao i davanje znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom kada ih nema, jer time pridonose poboljšanju vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Kako djeca često u prometu sudjeluju s romobilom koji se pokreće vlastitom snagom, rolama, koturaljkama, skejtovima informirani su i da se takva sredstva nazivaju pomoćna pješačka sredstva, a s njima se kreću pješačkom stazom ili u pješačkoj zoni vozeći brzinom čovjekovog hoda.

(Petak, 19 Srpanj 2024 10:59)
Ministar Dabro na sastanku s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u četvrtak 18. srpnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnateljice Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renate Ojurović te s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. 

Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateškog su interesa za gospodarstvo Republike Hrvatske, a osim gospodarske važnosti imaju i socijalno značenje zapošljavajući stanovnike u lokalnim sredinama. Ministarstvo je prepoznalo važnost drvne industrije te kontinuirano kroz godišnje programe financira ulaganja poduzetnika. S obzirom na interes poduzetnika za osiguranje likvidnosti putem kreditne linije HBOR-a za obrtna sredstva, za subvenciju kamatne stope i premiju osiguranja po policama osiguranja kredita, Ministarstvo je osiguralo iznos od 3.000.000 eura - istaknuto je na sastanku. 

Do danas je, prema procjeni Ministarstva, utrošeno oko 2 milijuna eura sredstava. Vlada Republike Hrvatske je kroz Nacionalni plan prepoznala važnost ovog sektora za gospodarstvo te je za razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja RH za razdoblje od 2023. do 2030. osigurala preko 60 milijuna eura. Nastavak iste politike ogleda se i za buduće razdoblju do 2027. te je nacionalnim strateškim planom zajedničke poljoprivredne politike osigurano preko 40 milijuna eura za modernizaciju tehnologija, promociju prerade drva i proizvodnje namještaja. Jedna od tema sastanka bila je i drvna sirovina, odnosno pitanje tehničke iskoristivosti iste nakon proteka određenog vremena.

Između ostalog naglašeno je kako je potrebno kontinuirano unapređivati industriju prerade drva kao jedne od bitnijih grana hrvatskog gospodarstva. Ministarstvo u suradnji s Vladom Republike Hrvatske nastavit će s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade, priopćili su iz resornog ministarstva.

(Petak, 19 Srpanj 2024 08:24)

DAN SJEĆANJA IZ MINUTE U MINUTU

Foto: HRV Foto: HRV

Pod sloganom "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu" u Vukovaru se obilježava 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu tijekom kojega je u tome istočnoslavonskom gradu ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima.

22 KRIŽEVI

Iz minute u minutu prvi doznajte vijesti iz Vukovara. Informiraju vas Žana Kunji, Valerija Lozančić, Sandra Grgić, Janoš Kery, Miroslav Čorak, Josip Bogojević, Robert Rac.

13:54 - U ovim trenutcima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata započelo je služenje svete mise za sve žrtve u Domovinskom ratu. Svečanu euharistiju predvodi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Prijenos svečane euharistije pratite i u programu Hrvatskoga radija Vukovar. Prije svete mise, molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit. 

13:20 - U spomen na hrvatske branitelje i civile poginule u agresiji na Vukovar 1991. podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.
Vijence je podno spomenika položilo i svijeću upalilo izaslanstvo hrvatskih branitelja grada Vukovara predvođeno posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast žrtvi Vukovara odao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem i Vlade na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem. Polaganjem vijenac i paljenjem svijeće počast vukovarskoj žrtvi je odao i član Predsjednišva BiH Denis Bećirović. Vijence je položilo i svijeće zapalilo i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem i Grada Vukovara koje je predvodio gradonačelnik Ivan Penava na čiji spomen imena su brojni hodočasnici nazočni polaganju vijenaca zapljeskali.

24 MILANOVIĆ GROBLJE

25 JANDROKOVIĆ GROBLJE

23 VRH

26 ŽUPAN

21 GROBLJE GRAD

ČURKOVIĆ: DOK JE TRAJAO HOS, TRAJAO JE VUKOVAR
13:03 - Zapovjednik vukovarskog HOS-a Zvone Čurković rekao je kako su HOS-ovci uvijek bili dio vojske i imali su ljubav i poštovanje naroda. To da su na čelu kolone, kaže, je samo rezultat odnosa Vlade prema postrojbi.

- Hrvatska vojska je jedna, tu nije bilo odstupanja. Dogodila se situacija da je Skejo Markus uhićen sa svojim ljudima na Kninu, iako ja i on nismo politički istomišljenici. Dolazi do toga da na čudan način optužuje Markuša za terorizam. Išlo se preko crte i ovo je odgovor naroda. Nemojte da se to događa, nikad nije bilo sumnje da će kolona biti jedna, idemo s poštovanjem prema živima i mrtvima hodati ovom trasom - rekao je Čurković te istaknuo da ga jako smetaju podjele.

- O podjelama trebaju razmišljati "ovi na vrhu", to su oni napravili, a trebali su imati zreliji pristup - kaže.

Hosovaca je u obrani Vukovara bilo 58, 25 je poginulo, tri su nestala, a samo trojica nisu ranjena.

- Dali smo maksimum, dok je trajao HOS, trajalo je Sajmište, a dok je trajalo Sajmište trajao je i Vukovar. Jednostavno i nažalost realno - rekao je te poručio kako je njima važno samo poštovanje.

19 ZVONKO ĆURKOVIĆ ZAPOVJEDNIK VUKOVARSKOG HOS a

Istaknuo je i kako nije ljubitelj dizanja desne ruke i uzvika "Za dom spremni". Isto mišljenje je, kaže, imao i 1991. godine.

- Ne ustaše, ne partizani. To me smeta, kad se kroz antifašizam dižu simboli koji su napravili najveće pokolje hrvatskog naroda u povijesti. Nisam za crne uniforme bio ni 1991., a nisam ni danas - istaknuo je Čurković.

Kaže da je umjetno stvorena slika o njima, te je naglasio kako je njihovo ratovanje bilo efikasno, čisto i pošteno.

- U ratu smo čuvali i hrvatsku i srpsku djecu, po lijekove se išlo i Srbima i Hrvatima. Čistoća ratovanja je bila besprijekorna. Pogledajte kakvo se zvjersko ratovanje bez milosti prema bilo kome događa u svijetu. Uzmite to u obzir. Bitke u Domovinskom ratu bile su čiste, etične i Bogu drage. Zapamtite - poručuje.

Čurković kaže kako ih je Grad Vukovar uvijek podržavao te kako su na tome neizmjerno zahvalni, iako, nisu željni počasti.

- Nismo željni, ali neka su se dogodile i trebale su se dogodile. Gradonačelniku Penavi i suradnicima hvala na tome - rekao je.

31 Kolona
Foto: Grad Vukovar


ZBOG OGROMNE KOLONE SJEĆANJA KASNI PROGRAM
12:57 - Iako je programom bilo predviđeno da će državna i druga izaslanstva počast poginulima i ubijenima u Vukovaru odati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u 12:30, već je sada jasno da će ta satnica biti pomaknuta jer se državni vrh - predsjednik Republike Zoran Milanović te predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andrej Plenković, uz koje je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, još nalaze u središtu Vukovara, nekoliko kilometara udaljeni od groblja.

20 RUŽA

MAJKA JEAN-MICHEL NICOLIERA NIJE U KOLONI SJEĆANJA
12:11 - Paul Nicolier, brat Jean-Michela Nicoliera, francuskoga dragovoljca ubijenog na Ovčari, izjavio je kako je dolazak u Vukovar uvijek ispunjen emocijama i da je uvijek zadovoljstvo sresti se s ljudima u Vukovaru.

- Uvijek je zadovoljstvo susresti se s ljudima u Vukovaru - rekao je Nicolier dodavši da njegova majka zbog bolesti nije mogla doći.

12:05 - Nogometaši HNK Vukovar 1991. u koloni sjećanja odaju počast svim žrtvama Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje.
18 HNK VUKOVAR 1991

11:52 - Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara iz kolone sjećanja izrazio je zadovoljstvo brojem sudionika.

- Drago mi je da ljudi dolaze odati počast onima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Nadam se da će sve proći uredu, kao i prošlih godina, i da će se broj građana svake godine povećavati. To su zaslužili svi koji su se žrtvovali za domovinu - rekao je Josić.

11:48 - Riječ je o uvjerljivo najposjećenijoj koloni sjećanja u spomen na sve žrtve Vukovara 1991. godine. Kolona sjećanja u ovim trenutcima približava se Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, a ova slika prikazuje kakva je trenutno situacija u središtu grada. Koloni se jednostavno ne nazire kraj.
17 NEMA KRAJA

11:39 - Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila komentirala je kako ovaj dan treba biti dan pijeteta, a ne predstave te se osvrnula na i dalje veliki broj nestalih.

- Nadamo se da će proraditi savjest svima koji nešto znaju, a šute iz straha, iz straha od onih koji im prijete, iz straha za kaznu onima koji su to počinili među kojima su i sami ili njihovi bližnji. Nadam se da će Srbija jednom otvoriti arhive, a da će Hrvatska imati snagu izvršiti pritisak da se jednom to i dogodi - poručila je Alvir.
15 ALVIR

 

BORKOVIĆ: VUKOVAR JE SVETINJA
11:26 - Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb rekao je kako, 32. godine nakon rata, još nismo ni blizu onoga što bi htjeli i trebali biti.

- Govorim o jedinstvenoj Hrvatskoj, državnom vrhu koji jedan uz drugoga koračaju skupa, sva tri predsjednika, kao što smo počeli 2001. godine. Da svi polože jedan vijenac u čast i na spomen svima koji su ugradili sebe u modernu Hrvatsku. Ono što očekujemo, još više, da ne budemo ničiji otirač nego da se prema nama živima odnose dostojanstveno i da nam omoguće takvu starost - rekao je Borković.

 13 BORKOVIĆ

Upitan je bole li ga ovogodišnje političke podjele na što je odgovorio da je poslano upozorenje da Vukovar ne smije bit politički ring.

- Vukovar mora biti jedinstven kao u ratu, preko nas se nemaju pravo obračunavati niti na bilo koji način dijeliti - poručio je. Upitali su ga novinari i što kaže na tvrdnje Damira Markuša da su formirali "svoju kolonu". To je demantirao i rekao kako su zapovjednici HOS-a i obrane s njima, a Markuš je branitelj Vukovara i, kaže Borković, niti on niti nitko drugi nema pravo u tuđe ime provoditi kampanju.

Prisjetio se i današnjeg dana 1991. godine te je rekao kako su to bili trenutci borbe za goli život, trenutci kada se na državnoj razini pokušavalo riješit pitanja evakuacije civila i ranjenika, kada su povjerenika Vlade Marina Bilića Bilog odveli u Negoslavce i zarobili, kada su upali u bolnicu pod međunarodnom zaštitom, pokupili civile i pobili ih. Osjećao se, kaže, gnjevno i nemoćno jer nije imao snage i mogućnosti oduprijeti se silama zla. Pokušavali su, kaže, sve moguće, ali nisu imali ništa osim golih ruku.

Borković je odaslao iz Vukovara poruku da je najvažnije jedinstvo, da je Vukovar svetinja i iznad svega. Vukovar je, kaže, hrvatska prošlost, sadašnjost i budućnost.

 

11:15 – Koloni sjećanja se još uvijek ne nazire kraj, a početak kolone je prošao Vukovarski vodotoranj te nastavlja prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata izvijestio je naš Janoš Kery u uživo javljanju u naš program.

15 VODOTORANJ


14 METKOVIĆ

 

10:59 - Čelo kolone sjećanja, predvođeno hosovcima, upravo je prošlo ispred zgrade Hrvatskoga radija Vukovar. Duž cijele trase gradskim ulica kojima prolaze okupljeni građani im ne prestaju aplaudirati. 

11 HOSOVCI PLJESAK

 

10:49Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako politiziranje obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ide na dušu onih koji to rade, a on vjeruje da se većina ljudi koji su danas došli u Vukovar želi pokloniti žrtvama.
- Ovdje smo danas došli obilježiti žrtvu i pokloniti se onima koji su stradali. Svatko tko od ovog želi napraviti nešto drugo, politizirati, na njegovu je dušu - rekao je Grbin novinarima.

GRBIN: NA DUŠU ORGANIZATORA
Na pitanje smeta li mu postrojba HOS i znakovlje "Za dom spremni", odgovorio je kako mu smeta činjenica da su, koliko zna, na čelu kolone sjećanja uvijek bile obitelji poginulih, stradalih i nestalih, a to se danas mijenja.
- Ne mogu se oteti dojmu da se to mijenja zbog političkih razloga, ali to još jednom, na dušu onima koji su to organizirali, kao i politiziranje - rekao je Grbin.

12 GRBIN

GRBIN: U VUKOVAR DOLAZE "LJUDI S ČUDNIM BRČIĆIMA"
Na komentar kako HOS-ovci kažu da ih se uvijek marginaliziralo, Grbin je pozvao sve da poslušaju što je Franjo Tuđman rekao o tome još 1992. godine.

- Meni smeta ustaški pozdrav i oko toga nikad nisam imao dvojbe. Što se tiče HOS-a, naravno da mi ne smetaju oni koji su sudjelovali u obrani Vukovara. I o tome nema nikakve dvojbe, ni za mene, ni za druge - istaknuo je. Ali, dodao je, kada u Vukovar dolaze "ljudi s čudnim brčićima" i promoviraju nešto drugo, a ne obranu, onda o tome treba otvoreno razgovarati.

- Te i takve osobe ovdje ne žele dostojanstveno komemoriranje žrtava, nego žele da se danas dogodi incident. Mi u takvim incidentima sudjelovati nećemo i vjerujem da 99 posto ljudi koji su danas ovdje želi se pokloniti žrtvama i ništa više, ali i ništa manje od toga - ocijenio je Grbin.

Upitan zašto mu smeta ratni zapovjednik HOS-a Marko Skejo, odgovorio je:
- Poslušajte sve njegove izjave u zadnjih 30 godina i shvatit ćete, ako ne shvatite, ja vam tu ne mogu pomoći – zaključio je Grbin.

30 CENTAR

PLENKOVIĆ: MAKSIMALNO VODIMO RAČUNA O VUKOVARU
10:43 – Danas smo u Vukovaru na Dan sjećanja na žrtve Vukovar i Škabrnje. Došli smo odati poštovanje hrvatskim braniteljima, onima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu, u grad Heroj, u svjetionik hrvatske slobode, simbol Domovinskoga rata, nadam se u zajedništvu i s iznimnom čašću da na ovaj način možemo pozdraviti one koji su najzaslužniji i za hrvatsku demokraciju i slobodu u proteklih više od 30 godina – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Dodao je kako je Vukovar grad koji je itekako propatio u Domovinskom ratu, koji je mirno reintegriran u naš teritorijalni i ustavno - pravni poredak u siječnju 1998. godine.

- Od tada se razvija. Razvija se i ulaže u Vukovar i svaka Vlada, a posebno ova naša, posebno u ovih nekoliko godina učinila je maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, u zdravstvo, u školstvo. Mislim da smo zajednički napravili velike napore, i da je naša zadaća, a i svih hrvatskih Vlada i prije, a i ubuduće da maksimalno vodimo računa o Vukovaru, a posebno da vodimo računa o hrvatskim braniteljima i da iskažemo poštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije koja je svoju najgoru manifestaciju dobila ovdje tijekom 1991. godine – rekao je Plenković.

09 PLENKOVIĆ

O NEDOLASKU KOALICIJSKIH PARTNERA
Na novinarski upit kako komentira odluku koalicijskih partnera iz SDSS-a da ne sudjeluju u koloni sjećanja odgovorio je kako je to njihova odluka o kojoj su jučer obavijestili hrvatsku javnost.
- Mi smo kao partner razgovarali o svim okolnostima, oni su donjeli odluku koju su jučer komunicirali, a mi je respektiramo – rekao je Plenković.

O HOSOVCIMA NA ČELU KOLONE
Komentirajući hosovce na čelu kolone sjećanja, Plenković je rekao kako svi hrvatski branitelji zaslužuju poštovanje.
- I pripadnici HOS-a su branili Hrvatsku, u konačnici to smo rekli nebrojeno puta, to smo rekli zakonskim okvirom, to smo rekli i poštovanjem prema svim hrvatskim braniteljima. Ono što je najvažnije je da Vukovar ne smije biti mjesto podjele, nego mjesto zajedništva – rekao je Plenković.

10 HOSOVCI

O POZDRAVU „ZA DOM SPREMNI”
Novinari su Plenkovića upitali i smeta li mu pozdrav „Za dom spremni” i HOS-ovo znakovlje.
- Tu temu smo već apsolvirali i limitirali ono što je bilo 1991. godine, a ove druge konotacije su neprihvatljive i štetne Hrvatskoj. Ja se nadam da velika većina hrvatskih građana to zna i shvaća – rekao je Plenković.

10:33 – Završio je komemorativni program u dvorištu vukovarske bolnice. Formirala se kolona sjećanja koja je krenula gradskim ulicama put Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskoga rata, izvijestila je u programu Hrvatskoga radija Vukovar naša Sandra Grgić, koja je navela kako kolonu sjećanja predvode hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar.

08 ZAVRŠIO

 

10:13 - Izjavu novinarima dao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

PENAVA: KOLONA ĆE UVIJEK BITI VUKOVARSKA
Uoči početka prigodnog programa obilježavanja 32. obljetnice sloma obrane Vukovara, u dvorištu vukovarske bolnice, prvi čovjek Vukovara Ivan Penava rekao je kako su listopad i studeni uvijek tužni u našem gradu te kako je posebna atmosfera i teška emocija započela sinoć, a zrak se može, kako slikovito kaže, rezati nožem.

- Nakon 32. godine, prije svega s ponosom prema hrvatskim braniteljima Vukovara, ali i s tugom zbog stradalih branitelja i civila, ulazimo u ovaj dan. Možemo danas govoriti o pobjedi Vukovara, unatoč padu grada, jer se stvorila naša Hrvatska. U čast onima kojih nema, ali i koji su tu s nama, koračat ćemo dostojanstveno kolonom - poručio je Penava. Novinari su mu postavili pitanje vezano uz tenzije koje su nastale nakon objave plakata i slogana ovogodišnjeg obilježavanja, a Penava je komentirao kako svatko ima svoja razmišljanja.

- Slažem se s tim da svatko ima svoje mišljenje, i treba ga imati, svatko koristi mehanizme i alate koje misli da treba. S nekima se slažem, a s nekima ne. Mislim da je situacija dozrela i da smo to pokazali, da će danas sve proći u najboljem redu. Puno mi se toga osobno u državi vezano za Vukovar 1991. ne sviđa i to je činjenica. Od toga da mi je nevjerojatno da za razoreni grad i 2717 stradalih branitelja i civila nitko nije odgovarao, do svega drugoga. Pričaju o politikanstvu, a što je zapravo politikanstvo pored ovih činjenica? Danas smo s mislima na one kojih nema, ali i sa svima koji su ovdje i davali su sebe da bi mi živjeli u slobodnoj Hrvatskoj. Svima na čast i razmišljanje kako je moguće da za ovakvu patnju i stradanja nema odgovornih - rekao je. Upitan je i hoće li sve u koloni proći uredu i očekuje li incidente. Odgovorio je da, što se tiče Grada Vukovara, apsolutno ne očekuje nikakve probleme te je naglasio kako nisu pozivali na nerede, nego su apelirali i molili građane na dostojanstvo.

Jedan od novinara upitao je kako će koračati uz ljude koji, kako je rekao, pokušavaju kolonu oteti Vukovarcima.

- Sve što sam govorio proteklih dana stoji. Rekao sam da ću kao domaćin danas na ovom mjestu dočekati sve, od predsjednika Vlade, Sabora i države, i zaželiti im dobrodošlicu. To je red, kultura i uloga domaćina bez obzira na stavove, a u kontekstu pitanja mora se znati tko je domaćin u Vukovaru. Neki su pokušali igrati tu ulogu domaćina, ali to tako ne ide. Puno je toga rečeno što nije trebalo biti, ali danas mimo politike stojimo i ostajemo na liniji obilježavanja 18. studenoga - kaže Penava. Novinari su odmah upitali je li on rekao nešto što nije trebalo, na što je odgovorio kako su sve njegove izjave bile promišljene i odmjerene te je čvrsto potvrdio kako stoji iza svega što je rekao i ništa ne povlači.

PENAVA PORUČIO: NE MIJEŠAJTE 1945. I 1991.
Mnogi su ga optužili da koristi vukovarsku patnju u predizborne svrhe, a novinari su ga upitali kako komentira te navode.

- To dolazi od ljudi koji su napravili drugi plakat i svojataju kolonu, otimaju je od Vukovara. Ponavljam, pustimo to danas. Dovoljno je poruka bilo i o Kninu i o svemu drugome. Ja mogu kritike primati svaki dan, ali javnost treba znati tko, kako i što radi. Ne bježim ni od toga da, 32 godine nakon rata, imamo različite stavove, ali nevjerojatne su činjenice i bahatost nekom iz Vukovara doći i reći da on politizira Vukovar. To rade ljudi sa strane i oni koji dođu danas i nema ih u gradu ostalih 364 dana u godini - zaključio je. Hosovci su danas iznimno ponosni što su na čelu kolone, a Penava je istaknuo da je za njega HOS jedna od mnogobrojnih postrojbi koje su branile Vukovar i Hrvatsku.

- Hosovci nisu prva ratna postrojba koja predvodi kolonu, bili su tu i 204. vukovarska brigada i 4. bojna 3. gardijske brigade, a danas je to HOS. I to nije slučajno. Odabrali smo ih jer su godinama pod pritiskom, gura ih se na marginu i čini se sve da ispadne kao da nisu davali sebe u obrani domovine. Imalo smo potrebu iz Vukovara poslati poruku da mi svoje žrtve ne zaboravljamo bez obzira kojoj postrojbi pripadaju. Ne damo da se po njima gazi, to je poruka kao znak zahvalnosti prema HOS-u i svim drugim postrojbama. To je naš odnos prema vrijednostima kojih se držimo, a drugi neka govore o sebi - kaže Penava. Novinari ga upitali tko će biti odgovoran ako bude onih koji će napraviti mogući incident, odgovorio je da je odgovoran onaj koji to radi, a da od policije očekuje da postupa po zakonu. Upitali su ga ima li odgovornih među političarima, na što je odgovorio da je to tema za razgovor, ali da današnji dan nije za te priče.

Ivan Penava izjava

ISKRIVLJUJE SE POVIJEST
Upitali su ga i trebaju li službe intervenirati ako se bude koristio pozdrav "Za dom spremni".

- Nemojmo govoriti o insignijama pod kojima su ljudi ginuli. Ne brkajte 1945. i 1991. godinu u gradu koji je stradao pod zvijezdom petokrakom i četničkom kokardom 1991. - poručio je. Upitan je i boji li se ubačenih provokatora i namjernih izazivača incidenata. Penava je odgovorio da se ne boji, ali uvijek postoji određeni strah da će netko pokušati uništiti dostojanstvo milijuna ljudi koji su u 25. godina hodili ulicama Vukovara. Na kraju je upitam i za komentar na temu SDSS-a i njihove tiskovne na kojoj su rekli da u kolonu ne dolaze jer očito ne trebaju, iako su željeli.

- U koloni ima mjesta za sve one koji se dolaze pokloniti žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar i Hrvatsku. Nismo nikada dijelili po nacionalnosti. U 2717 žrtava ima i Srba, ali dolaziti s agendom da se baca vijenac Srbima jer su ginuli i jedni i drugi, a Hrvatima ne, e to je grubo iskrivljavanje prošlosti. Na tezi puzajuće velikosrpske agresije, ovaj put ne oružjem nego iskrivljavanjem prošlosti. To tako ne ide i bolje da su poslušali i zaobišli Vukovar. To su provokatori - poručio je.

 

10:07 - Hrvatski radio Vukovar započeo je s prijenosom programa iz dvorišta Nacionalne memorijalne bolnice dr. Juraj Njavro  pod nazivom "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu".

 27 PROGRAM BOLNICA

10:06 – Hrvatski predsjednik Zoran Milnaović nije želio dati izjavu novinarima.
07 Milanović

 

JANDROKOVIĆ: POZIVAM NA DOSTOJANSTVO I DIGNITET
09:59 - Zadnjih nekoliko dana i tjedana bilo je izrečeno puno onoga što se nije trebalo izreći, no danas je takav dan kad je Hrvatska ujedinjena. Danas obilježavamo sve žrtve Domovinskog rata, prije svega žrtve Vukovara i Škabrnje. Moramo biti dostojanstveni, promišljeni i govoriti ono što danas treba reći, a to je da je Vukovar simbol hrvatske slobode i stradanja. Vukovar je bio grad koji je slomio velikosrpsku agresiju i nakon kojega su stvari krenule prema pobjedi u Domovinskom ratu. Trebamo se pokloniti žrtvi Vukovara, žrtvi njegovih stanovnika. Iskazati poštovanje prema svima koji su poginuli, koji su stradali, koji su nestali i pokloniti se hrabrosti vukovarskih branitelja – rekao je u dvorištu vukovarske bolnice predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, dodajući kako danas ne treba biti podjela.

- Bit će vremena za političke bitke, danas pozivam sve da budu dostojanstveni i da s dignitetom obilježimo ovaj važan dan u hrvatskoj povijesti.

06 Jandroković

 

09:50 - Kao i prethodnih godina, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata postavljene su hrvatske zastavice ispred bijelih križeva, koji simboliziraju ekshumirane iz masovne grobnice na susjednom vukovarskom Novom groblju. Riječ je o 938 žrtava stradalih u agresiji na Vukovar u Domovinskom ratu. Najveća je to masovna grobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata te uz onu na Ovčari, iz koje je ekshumirano 200 žrtava, odvedenih nakon sloma obrane grada iz vukovarske bolnice te ubijenih 20. studenog 1991. godine, predstavlja jedan od najstrašnijih simbola vukovarskog stradanja u agresiji u jesen 1991. godine.

 09:43 - U dvorištu vukovarske bolnice okupio se veliki broj ljudi. Državni vrh i političari novinarima bi trebali dati izjave uoči početka komomrativnog programa. 
05 BOLNICA

 

09:17 – Sudionici kolone sjećanja okupljaju se oko Memorijalne i nacionalne bolnice dr. Juraj Njavro. Gdje će u dvorištu bolnice s početkom u 10 sati započeti prigodni program „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu. Prigodni program izvest će Klapa „Sveti Juraj” HRM, Najbolji hrvatski tamburaši i glumac Darko Milas. Prijenos programa pratite i na programu Hrvatskog radija Vukovar nakon Vijesti HRV-a u 10 sati.

04 PREMA BOLNICI

 

08:34 – Priča o ovogodišnjem sloganu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu”

Jean-Michel Nicolier rođen je 1. srpnja 1966. godine u francuskom gradu Vesoulu. Početkom Domovinskog rata, u srpnju 1991. godine, mladić se, usprkos majčinom preklinjanju, uputio u Zagreb pa se priključio Hrvatskim obrambenim snagama na ratištu kod Karlovca. Ratni put ga je u rujnu 1991. zajedno s posljednjim dragovoljcima HOS-a doveo do Vukovara. Jean-Michel je u vukovarskoj bolnici francuskoj televiziji rekao da ne želi napustiti Vukovar. Francuski reporteri razgovarali su s njim nekoliko sati prije nego što je Jean-Michel odveden na Ovčaru. Mladić je sunarodnjacima tadašnju situaciju u Vukovaru opisao riječju klaonica. "Klaonica, klaonica, klaonica", rekao je odjeven u plavi ogrtač.
"Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru i u zlu", riječi su Nicoliera zauvijek zabilježene na snimci.
Zbog zasluga u obrani Hrvatske bivši predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao Jean-Michela Nicoliera Redom Nikole Šubića Zrinskoga, a odličje je primila njegova majka Lyliane Forunier.

 28 SINJ

08:17 - U središtu Vukovara prisutan je veliki broj sudionika kolone sjećanja. Po novinarskim procjenama, a u odnosu na prethodne godine, u Vukovaru nikada nije bilo toliko puno ljudi u ranim jutarnjim satima. Špekulira se kako bi ove godine u koloni sjećanja moglo biti preko 120.000 ljudi. Tome u prilog ide i činjenica da su u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji popunjeni svi smještajni kapaciteti.  

03 SREDIŠTE

08:10 - U programu Hrvatskoga radija Vukovar započela je prigodna emisija u kojoj je gost gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Emisiju vodi Žana Kunji, a tema je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine te život u Vukovaru danas. 

 

08:05 - Hrvatski radio Vukovar s prozora zgrade radija, u središtu grada, započeo je s emitiranjem potresnih izvješća našeg kolege novinara, ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskoga radija Vukovar Siniše Glavaševića. Tom trasom proći će kolona sjećanja, a ovom potezom Hrvatski radio Vukovar želi sve sudionike podsjetiti na vukovarski pakao 1991. godine i nevjerojatnu hrabrost naših novinara koji su do posljednjega trenutka predano izvještavali stavljajući profesiju ispred svojih života. Siniša Glavašević i Branimir Polovina, radijski tehničar ubijeni su na Ovčari 20. studenoga 1991. godine.

02 PROZOR

06:57 TISUĆE DOMOLJUBA PRISTIŽE U GRAD, SVE JE SPREMNO ZA KOLONU SJEĆANJA 

06:45 - S brojnih balkona i prozora na stambenim zgradama u središtu grada izvješane su hrvatske zastave i upaljene su svijeće. 

Zastava na balkonu

06:43 - U središte grada od ranih jutarnjih sati počele su pristizati rijeke ljudi koje će danas odati počast žrtvi Vukovara 1991. godine. 

Građani na ulici

06:38 - Djelatnici gradske komunalne službe pobrinuli su se za čistoću ulica. 

Usisavanje lišća

06:25 - Gužva je na gradskim ulicama u svim dijelovima grada. U Vukovaru prometuju automobili s registracijama iz cijele Hrvatske od Makarske, Pule, Zagreba, Slavonskog Broda, Virovitice, Zadra, Vinkovaca, Osijeka... Na ulicama je prisutan i veliki broj automobila stranih registracijskih tablica.

01 PROMET

Pročitano 1309 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija