Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Vukovar danas obilježava tužnu 32. obljetnicu sloma herojske obrane grada

Vukovar danas obilježava tužnu 32. obljetnicu sloma herojske obrane grada HRV/Ž.K.

Vukovar se danas prisjeća najtužnijeg dana u povijesti kada je 1991., nakon 87 dana opsade, slomljena herojska obrana grada. Tijekom domovinskog rata u Vukovaru je ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima. Vukovar je okupiran 18. studenoga 1992. godine, a okupacija je trajala do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998. godine. Tijekom tromjesečne agresije na grad ranjeno je, prema podacima vukovarske bolnice, 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je više od 7000, a iz grada je prognano 22. 000 stanovnika. Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. studenoga proglašen je blagdanom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Danas će vukovarskim ulicama u koloni sjećanja, trasom dugom 5,5 kilometara, proći tisuće i tisuće domoljuba, najviši predstavnici državnih i lokalnih vlasti koji će se žrtvama pokloniti na Memorijalnom groblju. Na susjednom Novom groblju iz masovne grobnice je ekshumirano 938 žrtava stradalih u agresiji na Vukovar u Domovinskom ratu, a smatra se to najvećom masovnom grobnicom u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Uz Ovčaru, predstavlja jedan od najstrašnijih simbola vukovarske patnje i stradanja. Tamo će se danas postaviti hrvatske zastavice ispred bijelih križeva u spomen na sve stradale.

Program obilježavanja započinje u jutarnjim satima kada će učenici vukovarskih osnovnih škola upaliti lampione duž trase kojom će proći kolona sjećanja, u 10 sati ispred vukovarske bolnice počinje prigodni program u izvedbi Klape "Sveti Juraj" HRM, Najboljih hrvatskih tamburaša i glumca Darka Milasa pod nazivom "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu", u 10:30 kreće kolona sjećanja koju predvode hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili grad. Dolazak kolone na Memorijalno groblje predviđa se oko 12 sati kada će se polagati ruže na grobove branitelja i civila poginulih u Domovinskom ratu te će se odati počast polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja. Uslijedit će molitva i sveta misa koju će predvoditi mons. Giorgio Lingua, apostolski nunciji u Republici Hrvatskoj.

U 17 sati uslijedit će "Svjetlosna rijeka sjećanja" kada će se u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara puštati svjetiljke u Dunav. U 18 sati pale se svijeće u svim gradovima u Hrvatskoj u Ulici grada Vukovara ili u glavnoj ulici, a u 18:11 sati oglasit će se crkvena zvona u znak sjećanja pod nazivom "Zvon za Vukovar".

Danas će se prigodnim programom svečano obilježiti i 32 obljetnica stradanja Škabrnje u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata 1991. kada se dogodio pokolj 43 hrvatska civila koji su 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, gdje je po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena. Obilježavanje u Škabrnji počinje komemorativnim programom, a potom slijedi Kolona sjećanja - Hodnja do spomen obilježja masovne grobnice i polaganje vijenaca.

Pročitano 706 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI