NAJNOVIJE
Kroz projekt “Zaželi IV u Općini Nuštar pomoć će dobiti najmanje 120 korisnika

U prostorijama Općine Nuštar održana je početna konferencija projekta „Zaželi IV – Općina Nuštar” koji se provodi kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.”. Glavni je cilj projekta povećati socijalnu uključenost i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za najmanje 120 korisnika.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:42)
Odigrana nogometna utakmica u znak sjećanja na Danijela Rehaka

Na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Radnički, odigrana je prijateljska nogometna utakmica u znak sjećanja na bivšeg predsjednik Radničkog i bivšeg predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka. Prije utakmice položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred njegove biste. - Mi smo se okupili ovdje u sjećanje na nikad prežaljenog predsjednika HNK Radnički Danijela Rehaka koji je imao ideju da Radnički bude mjesto okupljanja, zajedništva i druženja. Mi nastavljamo njegovim stopama i možemo biti ponosni na svoga bivšeg predsjednika – rekao je tajnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Domagoj Garvanović. Na turniru je nazočio i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac – On je osoba koja je uistinu obilježila grad Vukovar, ali njegov rad je obilježio i Republiku Hrvatsku borbom za istinu i pravdu što se događalo našim braniteljima u srpskim koncentracijskim logorima. Ovo je jedan simboličan način da njegovo ime živi vječno, da on živi u knjigama i da ga pamtimo u povijesti. Kroz ovaj simboličan način i ovaj turnir, njegovo ime i rad prenosimo sljedećim generacijama – rekao je Sušac.rehak 3

Jedan od sudionika susreta bila je i Policijska postaja Vukovar, o značaju turnira govorio je načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić – Mi policijski službenici cijenimo, poštujemo i upoznati smo s djelom i radom gospodina Rehaka, tako da svakako znamo koliki je njegov doprinos Domovinskom ratu a i nakon povratka koliko je sudjelovao u unapređenju sporta i općenito života u gradu Vukovaru tako da s velikim poštovanjem i iskrenošću sudjelujemo u ovom danu.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša srpskih koncentracijski logora Zdravko Komšić istaknuo je ulogu Rehaka u Radničkom - Ipak je on ovdje ostavio svoj život, ostavio ga je i u logorašima, ali ipak i prije rata on je bio tu u Radničkom. Rukovodstvo Radničkog je izrazilo želju da se napravi taj turnir i sad razgovaramo i razgovarali smo da to u idućim godinama postane memorijalno i da se to održava svake godine, da se nikada ne zaboravi. Mislim da je Danijel dao veliki doprinos okupljanju ovdje, da ne kažem u ratu ali u poraću, kada smo se vraćali tu smo se okupljali i radilo se, i stvarno to je nešto što nam je ostalo nakon njegovog odlaska – rekao je Košić.rehak 4

Tko je bio Danijel Rehak i kako ga pamti prisjetio se vukovarski branitelj i jedan od onih koji je često bio na Radničkom Ivan Lukić Zolja – Sama pomisao na Danijela Rehaka i stajati na „Trokutu” ovdje, sjećati se njega i razgovarati o njemu već kod mene stvara dozu velike tuge. Prolazili smo puno toga zajedno. Čovjek koji je imao svoj ja, čovjek koji je znao što želi i mislim da nema Vukovarca tko mu se obratio da mu nije pomogao a slušao sam mnoge kako ga čak lagano i blate što taj čovjek nije zaslužio ničim jer je jedan od najvećih Vukovaraca koje sam je upoznao. Veličina ljudska, moralna, čovjek koji je volio ovu zemlju prije svega. Čovjek koji je volio sport, čovjek koji se toliko trudio za Radnički, koji je Vukovar volio kao nitko od nas. Jednostavno pričati na ovom mjestu o njemu uvijek mi stvori dozu da jako teško pričam – rekao je Lukić.Rehak 1

Od prošle godine Sportska dvorana u Borovu naselju nosi ime Danijela Rehaka.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:36)
Predsjednik DP-a Ivan Penava zatražio ispriku od Stephena Bartulice

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je od Stephena Bartulice zatražio javno očitovanje i ispriku zbog vožnje u Ferrariju s osobama s kriminalnom prošlošću, ustvrdivši kako je prešao Rubikon te da se cijelom DP-u zbog toga 'okreće želudac', prenosi HINA.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:25)
Uspješan nastup vukovarskih dizača utega u Zadru

Mladi vukovarski dizači utega, po prvi put su se natjecali u Zadru, gdje je u organizaciji novoosnovanog DK "Zadar" održano Prvenstvo Hrvatske za uzrast U20.

Gotovo svi natjecatelji Kluba dizača utega "Vukovar" su starosti do 20 godina i mlađi, te su se s pravom očekivale dobre vijesti sa ovog natjecanja "po mjeri" naših mladih "dizalica".

Svoju vrijednost su pokazali na sportskom podiju, osvojivši ukupno 31 odličje i od toga 18 zlata, 8 srebra i 5 bronci.

Prvaci Hrvatske su sa osvojena po 3 zlata (trzaj, izbačaj i biatlon), Mia Štefanek do 45 kg., Dunja Kapidžić do 81 kg. , Stefan Macut do 61 kg., Saša Turukalo do 67 kg., Nikola Todorović do 81 i David Todorović do 102 kg. Stepenicu niže na pobjedničkom postolju sa po 3 osvojena "srebra" su Tanja Turukalo do 71 kg. i Maja Kell do 76 kg., 2 srebra i 1 broncu osvojila je Nataša Dermiček do 59 kg. , dok su 3 bronce pripale Mandi Braje do 71 kg. a Elena Štefanet je osvojila 1 broncu i dva četvrta mjesta. Bez osvojenih odličja su ostali Minja Turukalo do 55 kg. koji je bio četvrti i Bruno Prokop do 81 kg. plasiravši se na šesto mjesto.Dizači utega

Nakon ovih pojedinačnih uspjeha, nije bilo sumnje, da će i od četiri ponuđena pehara na osvajanje , većina završiti u Vukovaru a pripali su ovogodišnjim ekipnim prvacima Hrvatske u ženskoj i muškoj konkurenciji za uzrast U20 ekipama KDU "Vukovar". Treći pehar je osvojio Nikola Todorović kao apsolutno najuspješniji natjecatelj, dok je četvrti pripao Chiari Reljac iz Dražica kao apsolutno najboljoj natjecateljici.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 13:12)
Proglašena prirodna nepogoda za dio Vukovarsko-srijemske županije

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Vukovarsko-srijemska županija danas 12. lipnja 2024. godine donijela je Odluku o proglašenju prirodne nepogode tuče na području gradova Županje i Iloka te općina Drenovci, Nijemci, Tompojevci, i Tovarnik.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:46)
Klimatske promjene značajno utječu i na riječne sustave

U Hotelu Osijek održana je EcoDaLLi Living Lab konferencija s ciljem prezentiranja trenutnih problema i potencijalnih rješenja za klimatske promjene koje zahvaćaju područje i sliv Dunava.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:14)
Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila 60 tisuća eura

Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila je 60 tisuća eura.

(Utorak, 11 Lipanj 2024 14:39)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

U dvorištu vukovarske bolnice palili svijeće i molili za sve ranjenike i stradalnike

  • Petak, Stu 17 2023
  • Piše: 
U dvorištu vukovarske bolnice palili svijeće i molili za sve ranjenike i stradalnike Foto: HRV/Ž.K.

U dvorištu vukovarske bolnice, u sklopu ovogodišnjeg programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., brojni građani te državni i lokalni dužnosnici upalili su svijeće i zajedno molili, predvođeni vukovarskim svećenstvom, te se tako poklonili žrtvi Vukovara, svim ranjenicima i stradalnicima u Domovinskom ratu.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, uoči 32. obljetnice sloma obrane grada, istaknuo je kako se većina građana već danas nalazi u vrlo traumatičnom i emotivnom stanju, u svojim mislima.

- Cilj je danas očuvati pijetet prema hrvatskim braniteljima grada Vukovara, prema našim stradalim civilima i sugrađanima, očuvati sjećanje i zahvalnost. U zaštiti njihovog dostojanstva sutra koračamo trasom kolone sjećanja – rekao je Penava.

PENAVA: KOME SMETA TAJ NEKA RJEŠAVA PROBLEM SAM SA SOBOM

Na zgradi gradske uprave danas su izvješeni plakati s amblemima svih postrojbi koje su branile Vukovar, a Penava je komentirao kako je to prvi plakat koji je bio idejno riješen već za 16. listopada, obljetnicu pogibije general bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla.

-  Cijelo ovo vrijeme Savjet za branitelje i gradske službe predano rade svoj posao, ulažu trud, vrijeme, emociju te ulažu napore da sve prođe u najboljem redu i tu se nije ništa promijenilo, osim što uvijek ima ljudi koji dođu sa strane i koji si uzimaju za pravo vikati kako u Vukovaru treba biti, kako se mi trebamo osjećati i ponašati, i što je najgore, koga od branitelja trebamo poštovati, a koga ne. Poručujem neka nas puste na miru, imamo svoju pamet, snagu, moć organizacije i to smo pokazivali sve ove godine, pa ćemo i ovu i u svim budućim. Onaj kome je to dobro i tko se osjeća na toj liniji je dobrodošao, a kome smeta taj neka problem rješava sam sa sobom – poručio je.

svijece penava

MEDVED: SRBIJA NE POMAŽE U RJEŠAVANJU PITANJA NESTALIH

U Vukovar je stigao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je uoči početka komemorativnog programa istaknuo kako su sve misli i molitve usmjerene prema žrtvama, ljudima koji su prije 32 godine s ovoga mjesta odvezeni u nepoznato i pogubljeni. Više od 200 ranjenika je mučki ubijeno, a sudbina njih 50 još je nepoznata.
-  Ovo je naša tužna sudbina i svake godine smo ovdje u krugu bolnice, ali smo i diljem Hrvatske, i u Škabrnji, i u Zagrebu.. U ovom trenutku hrvatski narod sa pijetetom se prisjeća žrtava iz Domovinskog rata i iskazuje im neizmjernu zahvalu i poštovanje – rekao je Medved.

Na novinarsko pitanje pomaže li Srbija u rasvjetljavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu odgovorio je da se traga još za 1803 osobe te je dodao kako se svakodnevno traga za nestalima, a u ovoj godini na području Vukovara identificirano je 13 osoba, na području županije pronađene su tri masovne grobnice.
- Svakodnevno tragamo i nastavit ćemo sve dok posljednju osobu ne pronađemo. Republika Hrvatska, upravo s ciljem da budemo još učinkovitiji, donijela je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom  ratu. Ono što je iznimno važno je kvalitetna suradnja sa obiteljima i udrugama, svih tijela u Hrvatskoj koje razmjenjuju informacije o mogućim mjestima pojedinačnih i masovnih grobnica. I u ove dane na tri lokacije na širem području Vukovara provodimo probna iskapanja i kontinuirano radimo i tragamo. Nećemo se umoriti – rekao je Medved te konstatirao kako još uvijek pomoći od Srbije nema. Pozvao je sve one koji imaju saznanja da ih podijele s resornim ministarstvom i najbližom policijskom postajom.

svijece svi

ANUŠIĆ: IZNAD VUKOVARA GRMILE SU GRANATE. SJEĆANJA NE PROLAZE

Ministar obrane Ivan Anušić, između ostalog, prisjetio se kako je za vrijeme Domovinskog rata bio na položaju 20-ak kilometara od Vukovara te kako su svakog dana na linijama slušali grmljavinu granata koje su padale na grad.
- Znali smo da koliko Vukovar bude dugo izdržao toliko ćemo mi imati lakši posao na položajima oko Osijeka. Kada je obrana Vukovara slomljena znali smo da će se sljedeće bitke voditi na južnom dijelu Osijeka. Tako je i bilo. Sjećanja su živa, nikada neće proći. Ali, kako vrijeme prolazi sjećanja nisu traumatična nego prelaze u fazu ponosa i zadovoljstva što smo bili sudionici tih vremena i ponosni na ono što smo napravili, ponosni na braću i sestre koji su živote ostavili za slobodu i neovisnost Hrvatske i na tome im hvala – poručio je Anušić.

svijeće anusic

U prigodnom programu sjećanja i komemoriranja nastupila je izvedbama sakralnih pjesama Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice. 

svijece klapa

Pročitano 786 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija