Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

U Hrvatskoj epidemija hripavca

U Hrvatskoj epidemija hripavca HRV/Ž.K.

Hripavac se ponovno širi Hrvatskom, a do sada je prijavljeno oko 600 slučajeva. Ovu bolest karakteriziraju napadaji kašlja koji završavaju dugotrajnim hripavim udahom.

U početku se ne razlikuje znatno od drugih aktivnih respiratornih infekcija, rekla je Nataša Ban Toskić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.
- Šmrcanje, blago povišena temperatura i to može potrajati nekoliko dana. Potom počinje intenzivan kašalj koji se pojačava noću, a u napadima kašlja moguće je da osoba i povrati. Naročito je izražen kod vrlo male djece - rekla je Ban Toskić.

Hripavac se prenosi kapljičnim putem, a naročito je izražen kod vrlo male djece. Najopasniji je za najmlađu dob, tj. za mlađe od 12. mjeseci, kaže epidemiologinja Goranka Petrović za Media Servis.
- Radi se o novorođenačkoj i dojenačkoj dobi gdje je klinička slika teža i puno su člešće komplikacije. Od upale uha koja je vrlo česta, do upale pluća. Moguće je i zahvaćanje središnjeg živčanog sustava sa konvulizijama i sa razvojem upale mozga - rekla nam je Petrović te objasnila kako se može liječiti na dva načina.
- Prvo je antibiotik s obzirom da se radi o bakteriji. Drugo je simptomatsko liječenje. Dakle, tu sluz aspirirati, treba možda dati lijekove za proširenje dišnih puteva, nadoknada tekućine - rekla je Petrović.

Stručnjaci apeliraju na roditelje da se pridržavaju obveznog kalendara cijepljenja jer je nizak cijepni obuhvat jedan do razloga povećanja ovog zdravstvenog problema.

Pročitano 358 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI