NAJNOVIJE
Sumnja u trovanje ugljičnim monoksidom

Zbog sumnje u trovanje ugljičnim monoksidom u osječkom Kliničkom bolničkom centru u srijedu navečer zaprimljeno je dijete u pratnji majke - izvijestila je osječka policija u četvrtak.

Operativno dežurstvo 1. osječke policijske postaje sinoć malo prije 21 sat zaprimilo je dojavu iz osječkog KBC-a da je zaprimljeno dijete u pratnji majke i da sumnjaju u trovanje ugljičnim monoksidom prilikom kupanja u kupaonici. 

Policija provodi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti navedenog događaja, koji se dogodio u stanu u središtu Osijeka, o čemu će se pravovremeno izvijestiti javnost - pojasnili su iz osječko-baranjske Policijske uprave.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 14:25)
U Vukovaru održana demonstracijska aktivnost o korištenju poljoprivrednih aplikacija i servisa

Kako bi se poljoprivrednike potaknulo na samostalno korištenje digitalnih alata, savjetnici Ministarstva poljoprivrede održavaju niz edukacija diljem Hrvatske pa je jedna takva organizirana i za poljoprivrednike s vukovarskoga područja.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 14:23)
Živimo Destinaciju Vinkovci

Turistička zajednica grada Vinkovaca krajem prošle godine započela je novi projekt pod nazivom Živimo Destinaciju Vinkovci.

Projekt je započeo zahvaljujući potpori Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije putem Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja.

- Započeo je kao projekt Održivi Vinkovci, koji je sadržavao niz aktivnosti, a iz svih se kristaliziralo uspostavljanje modela kontinuirane i funkcionalne suradnje turističke zajednice, kao institucije koja upravlja razvojem destinacije, te ključnih dionika privatnih iznajmljivača. Oni naime u svom poslovanju izravno i aktivno sudjeluju u kreiranju i podržavanju razvoja destinacije stoga smo upravo prema njima uputili poziv i usmjerili fokus - pojasnila je Martina Matković direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca te naglasila kako turistička zajednica osim što djeluje za turiste prvenstveno mora djelovati na svom terenu i educirati i usmjeravati svoje lokalno stanovništvo u onom turističkom smjeru za koji smatraju da je potrebno i poželjno.

Matković je pojasnila i kako se s projektom nastavlja i to kroz ključne aktivnosti - posjet dionika kulturnim institucijama i kušaonicama, edukacije dionika na temu digitalnog marketinga, edukacije na temu aktivnosti turističke zajednice te povećanje vidljivosti akcije Volim Vinkovce.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 13:56)
Policijski službenici pronašli razne vrste opojnih droga

IZ Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, u utorak, 20. veljače, zatekli tri osobe u nezakonitom posjedovanju droge.

U Vukovaru je prilikom policijskog postupanja, kod 20-godišnjaka iz Tenje pronađeno i oduzeto 372 grama droge amfetaminskog tipa tzv. „speed“, 0,3 grama droge amfetaminskog tipa tzv. „ecstasy“, 1,8 grama marihuane i jedna digitalna vaga.

U Vinkovcima je kod 30-godišnjaka, prilikom policijskog postupanja pronađeno i oduzeto 102,7 grama marihuane, dvije digitalne vage i jedan mobilni telefon.

Također, prilikom policijskog postupanja na odmaralištu uz autocestu A-3, kod 62-godišnjaka iz Zagreba je pronađeno i oduzeto 1 147 grama kokaina.

Osumnjičenici su, uz kaznenu prijavu, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predani pritvorskom nadzorniku.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 13:44)
Počeo on-line upis učenika u prvi razred osnovne škole

Danas je u Hrvatskoj, tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, počeo on-line upis učenika u prvi razred osnovne škole.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 11:39)
DZS: Inflacija u siječnju 4,1 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju 2024. u odnosu na siječanj 2023. u prosjeku su više za 4,1%. U odnosu na prosinac 2023., u prosjeku su niže za 0,4%, priopćili su iz Državnog zavoda za statistiku. 

- Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Restorani i hoteli, za 10,0 posto (doprinos porastu od +0,51 postotni bod), Hrana i bezalkoholna pića, za 6,5 posto (+1,72 postotna boda), Zdravlje, za 5,5 posto (+0,17 postotnih bodova), Obrazovanje, za 5,4 posto (+0,04 postotna boda), Razna dobra i usluge, za 4,6 posto (+0,29 postotnih bodova), Rekreacija i kultura, za 3,9 posto (+0,20 postotnih bodova), Alkoholna pića i duhan te Odjeća i obuća, po svakoj skupini za 3,8 posto (doprinos porastu od +0,19 postotnih bodova u skupini Alkoholna pića i duhan te +0,24 postotna boda u skupini Odjeća i obuća), Prijevoz, za 3,7 posto (+0,51 postotni bod), te Komunikacija, za 3,0 posto (+0,16 postotnih bodova).

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Zdravlje, za 2,1 posto (doprinos porastu od +0,07 postotnih bodova), Hrana i bezalkoholna pića, za 1,3 posto (+0,34 postotna boda), Komunikacija, za 0,8 posto (+0,04 postotna boda), Razna dobra i usluge, za 0,7 posto (+0,04 postotna boda), te Restorani i hoteli, za 0,3 posto (+0,02 postotna boda). Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama Odjeća i obuća, za 13,1 posto (doprinos padu od -0,84 postotna boda, sezonsko sniženje odjeće i obuće), te Prijevoz, za 0,3 posto (-0,04 postotna boda).

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan, za 6,1 posto, Usluge, za 5,9 posto, te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,9 posto, dok je pad cijena prisutan u komponenti Energija, za 0,4 posto. Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan, za 1,1 posto, te Usluge, za 0,7 posto, dok je pad cijena prisutan u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 3,2 posto, te Energija, za 0,5 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u siječnju 2024. u odnosu na siječanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 4,8 posto. U odnosu na prosinac 2023. (na mjesečnoj razini), u prosjeku su niže za 0,3 posto‘‘, priopćili su iz DZS-a.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 11:38)
Predstavljen prijedlog Zakona o registru stanovništva, obitelji i kućanstava

U javnom savjetovanju uskoro će se naći prijedlog Zakona o registru stanovništva, obitelji i kućanstava. Zakon će sadržavati podatke o primicima i imovini, što će omogućiti donošenje boljih socijalnih politika i mjera pomoći najugroženijima te uspostavu digitalnog popisa stanovništva, poručio je ministar financija Marko Primorac predstavljajući prijedlog. Registar bi trebao biti dostupan od lipnja 2026. godine.

- Znat ćemo točno, precizno tko je prijavljen na kojoj adresi i tko čini kućanstvo s kojim osobama. Neće biti moguće da neka osoba bude član dva kućanstva. Izrada registra će i administrativno rasteretiti građane u postupcima ostvarivanja različitih prava, neće više biti potrebno podnositi pojedine zahtjeve. Sada će za veći dio prava država, s obzirom na utvrđene kriterije, moći utvrditi tko može biti korisnik pojedinog prava i početi isplaćivati to pravo, bez da se korisnika obzvezuje da podnosi hrpu nekakvih obrazaca po raznim institucijama - pojasnio je Primorac. 

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 11:11)

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje!

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje! Foto: Marija Molnar/Udruga žena Vukovar

Do kraja 2024.godine, naši stariji sugrađani i sugrađanke mogu korisiti usluge i sudjelovati u programu pod nazivom Superseniori Vukovara, a koji unazad nekoliko godina provodi Udruga žena Vukovar u svojim prostorijama u Ulici Brune Bušića 74 u Borovu naselju. U njegovoj najnovijoj verziji koja je započela u siječnju ove godine i koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, partner je ponovno Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

- Naš je cilj kroz ovaj program uključiti osobe starije životne dobi u život zajednice kroz izvaninstitucionalnu organizaciju svakodnevnih aktivnosti, a sve kako bismo poboljšali kvalitetu njihovih života te smanjili socijalnu isključenost i siromaštvo – pojašnjava Dejana Jasenovčanim, voditeljica programa.

Kroz pet projekata dnevnih aktivnosti koje je Udruga žena Vukovar do sada uspješno provela, pokazalo se da korisnici imaju veliku potrebu da im se organiziraju različite dnevne aktivnosti, da su im iznimno potrebne informacije o njihovim pravima te da su jako zainteresirani za ovakav način organiziranja njihovog slobodnog vremena odnosno da kroz razne aktivnosti sudjeluju u životu zajednice.

Dejana Jasenovcanin Marija Molnar 2023

IDU PO SAJMOVIMA, VJEŽBAJU, MANJE SU USAMLJENI

- U ovom smo programu kreirali različite aktivnosti koje su u potpunosti besplatne. Starijim je osobama tako omogućeno da sudjeluju u različitim edukacijskim, sportsko-rekreativnim, kulturno-zabavnim, kreativnim aktivnostima kao i da se svakodnevno druže u našem Klubu osoba treće dobi koji ima preko stotinu članova. Radove izrađene na kreativnim radionicama predstavljamo na lokalnim sajmovima pa smo tako sudjelovali na festivalu Svi zaJEDNO hrvatsko naj, Dunav festu te na Festivalu zdravlja gdje smo se ujedno predstavili i s vježbama za osobe starije životne dobi u sklopu kojih je fizioterapeutkinja pokazala konkretne vježbe namijenjene starijim osobama. Cilj je upravo na taj način osvijestiti važnost vježbi kod svih dobnih skupina te promicati zdravlje i zdravi način života – naglašava Jasenovčanin.

Dodaje i da se uključivanjem starijih osoba u brojne aktivnosti ovog programa značajno doprinosi aktivnijem i kvalitetnijem ispunjavanju slobodnog vremena ove uistinu brojne skupine naših sugrađana.

- Naši korisnici na ovaj način prevladavaju usamljenost, jer većina njih živi sama i ovo im uistinu puno znači. Mogu reći da zaista imamo dobar odaziv naših korisnika na aktivnosti – ističe.

OSVIJESTITI PROBLEM NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA

Osim dnevnih aktivnosti koje im organiziraju u udruzi, a prepoznavajući nužnost osvješavanja šire javnosti o problemu nasilja nad starijim osobama te važnost informiranja i educiranja starijih osoba o prepoznavanju nasilja, dodatnu pažnu posvećuju i kontinuiranom izvještavanju korisnika o dosmrtnim i doživotnim ugovorima.

 

Superseniori2 UDZVU 2023

- Zlouporaba takvih ugovora jedan je od češćih oblika nasilja nad starijim osobama. Do sada smo u Klubu osoba treće dobi kao i u Udruzi žena Trpinja organizirali tri predavanja na ovu temu jer je smatramo iznimno bitnom. Iako je za ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju čula većina starijih osoba, mnogi se ne znaju opredijeliti koji će od ponuđenih ugovora sklopiti jer, ili ne znaju objasniti njihovu razliku ili je pogrešno tumače što je veoma zabrinjavajuće pa postoji rizik da će se veliki broj osoba starije životne dobi zbog neinformiranosti dovesti u opasnost da sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ostanu bez skrbi i imovine – ističe Jasenovčanin. Naime, kako stoji u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. godinu sklopljeno je sveukupno 7.690 ugovora o uzdržavanju i to je zaista zabrinjavajuće. S obzirom na broj sklopljenih ugovora o uzdržavanju, a s ciljem sprječavanja ovakvog oblika ekonomskog zlostavljanja starijih osoba, naša udruga će nastaviti informirati starije osobe o osnovnim razlikama između ova dva ugovora. I dalje je sklapanje na volji osoba koje odlučuju sklopiti ugovor, no na ovaj način osiguravamo da u većoj mjeri osobe budu informirane što je i cilj ovih predavanja – kaže Jasenovčanin.

Osim navedenog, u sklopu Nacionalne kampanje informiranja o pravima starijih osoba u društvu u narednom razdoblju planiraju organizirati i javne tribine na području Vukovarsko-srijemske županije te javne akcije. Jednu su već održali povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

 

Superseniori3 UDZVU 2023

- Na javnoj akciji smo podjelom letaka informirali građane i građanke o oblicima nasilja nad starijim osobama, pravovremenom prepoznavanju te o prevenciji nasilja. Nasilje nad starijim osobama je prije svega društveni problem koji značajno narušava kvalitetu života i mentalno zdravlje starijih osoba te je potrebna senzibilizacija javnosti o težini ovog problema. Upravo iz tog razloga ovakvim javnim akcijama želimo ukazati na važnost podizanja svijesti našeg društva o potrebi da se osigura dostojanstveno starenje i podigne kvaliteta života osobama starije životne dobi. Svatko zaslužuje živjeti u sigurnosti i s poštovanjem stoga trebamo na vrijeme prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju nad starijim osobama – zaključuje Jasenovčanin.

 

Superseniori4 UDZVU 2023

 

 

Pročitano 371 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija