NAJNOVIJE
Vlak usmrtio muškarca

U naletu putničkog vlaka, na željezničkoj pruzi Vinkovci-Ivankovo, jutros je smrtno stradao muškarac, izvijestila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

(Subota, 20 Srpanj 2024 12:45)
Slavi se Dan grada Vinkovaca

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Vinkovcima je obilježen Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Ilije.

Na sjednici održanoj u Gradskom kazalištu Joza Ivakić gradonačelnik Ivan Bosančić pohvalio se, kako je rekao, iznimnim gospodarskim rastom te podsjetio na brojne projekte koji su završeni ili su u tijeku na području grada.
-Prošle godine svečanu sjednicu u povodu Dana grada održali smo u novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice, a ovu odražavamo u novoobnovljenoj zgradi Gradskog kazališta Joze Ivakića. Da ne govorim o brojnim drugim projektima koje smo realizirali, ali moram reći da nismo zadovoljni jer želimo još jače napredovati i razvijati se - poručio je Bosančić te naglasio kako su u 2023. godini Vinkovci zabilježili 19 posto više zaposlenih, čiji su prihodi rasli za više od 34 posto.
-U ovom trenutku u privatnom sektoru u Vinkovcima radi gotovo 9.000 zaposlenih, a to je u odnosu na prošlu godinu gotovo 1300 ljudi više - istaknuo je te zahvalio poduzetnicima što dobrim radom Vinkovce čine uspješnim gradom.

Dan grada Vinkovaca čestitao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić prisjetivši se uloge koju su Vinkovci imali u stvaranju hrvatske države u vrijeme Domovinskog rata.
Vinkovci imaju nevjerojatnu kulturnu i arheološku baštinu. Nevjerojatno zvuči podatak da ovdje 8.000 godina bez prestanka raste i buja život koji ovdašnji naraštaji nastavljaju. Drago mi je da danas slavimo Dan grada Vinkovaca uz dobre i kvalitetne projekte i dužnost nam je nastaviti s njima - poručio je. 

(Petak, 19 Srpanj 2024 15:13)
U Dalju otvoreno 19.Županijsko natjecanje u oranju

U Dlaju je danas otvoreno 19. Županijsko natjecanje u oranju, a po riječima predsjednika Udruge natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije Juraja Klarića, odvija se u dvije kategorije – plugu ravnjaku i plugu premetnjaku. Organizaciju natjecanja ocijenio je vrhunskom kao i suradnju poljoprivrednih srednjih škola Dalj i Donji Miholjac te sudjelovanje Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

(Petak, 19 Srpanj 2024 14:43)
Prosječna neto plaća za svibanj iznosila 1324 eura

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini - izvijestili su iz Državnog zavoda za statistiku. 

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. 

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1122 eura, a medijalna bruto plaća 1520 eura.

(Petak, 19 Srpanj 2024 12:52)
Grad Vukovar objavio poziv za prijavu učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu

Grad Vukovar objavio je Javni poziv za prijavu učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu u 2024. godini.

U sklopu programa dječjeg ljetovanja na otoku Čiovu boravit će 47 učenika i 3 voditelja/pratitelja u terminu od 07. 08. do 14.08. 2024. godine.

Na dječjem ljetovanju na otoku Čiovu mogu sudjelovati učenici od završenog 2. do završenog 5. razreda osnovne škole s područja grada Vukovara i sa prebivalištem u gradu Vukovaru, a prema sljedećim kriterijima:
prosjek ocjena u školskoj godini 2022/2023.

- Djeca koja imaju loše vladanje temeljem svjedodžbe o završenom razredu bit će izuzeta iz daljnje evidencije na navedeno ljetovanje bez obzira na prosjek ocjena, a nepotpune i nepravovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Ukoliko učenici imaju isti prosjek ocjena, prednost imaju učenici:

- s uzornim vladanjem,

- iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade,

- iz obitelji korisnika prava na dječji doplatak,

- učenici koji nisu bili na ljetovanju u organizaciji Grada Vukovara u 2023. godini.

Prijava učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu podnosi se na standardiziranom obrascu (u privitku) u UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara, dr. Franje Tuđmana 1, Vukovar ili na e-mail adresu:  [email protected].

Uz ispunjeni standardizirani obrazac za prijavu potrebno je priložiti i presliku osobne iskaznice jednog roditelja, svjedodžbe učenika za šk. god. 2022/2023. te presliku rodnog lista ili osobne iskaznice učenika.

Dodatna dokumentacija (samo za korisnike) rješenje o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu ili dokaz o pravu na dječji doplatak.

Prijave se zaprimaju od 19. srpnja 2024.- do 26. srpnja 2024. godine.

Odluka o odabiru učenika za ljetovanje na otoku Čiovo biti će objavljena na službenoj web stranici Grada Vukovara, najkasnije do 31. srpnja 2024. godine.

Za sve dodatne informacije u svezi ovog Javnog poziva zainteresirani se mogu obratiti na broj telefona: 032/456-503 ili osobno u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vukovara.

(Petak, 19 Srpanj 2024 11:23)
Ljetni sportski kamp u Osijeku

U organizaciji Školskog sportskog saveza Grada Osijeka tijekom lipnja i srpnja je proveden Ljetni sportski kamp, na kojem su policijski službenici za poslove prevencije Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske sudjelovali kroz edukativne aktivnosti lokalnih preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ koje su provedene i u okviru obilježavanja „Svjetskog dana biciklista“ - izvijestili su iz PU osječko-baranjske. 

Polaznicima Ljetnog sportskog kampa posebno je skrenuta pozornost da tijekom vožnje bicikala zakon propisuje da su kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koja im se približavaju, te gurati bicikl preko kolnika, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Također su upoznati da ova pravila vrijede jednako i za pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, da ga mogu preći nakon što se uvjere da to mogu učiniti na isti način. 

Pravila za vožnju preko biciklističkog prijelaza su ista, osim što se usporavanjem bicikla i nakon izvršene provjere da na siguran način mogu preći kolnik, bicikl može nastaviti voziti. 

Tijekom predavanja govora je bilo o nedozvoljenoj vožnji biciklom bez ruku na upravljaču, osim u slučajevima kada daju znakove drugim sudionicima u prometu, nedozvoljenom korištenju za vrijeme vožnje mobitela i slušalica na oba ili u oba uha ovisno o vrsti slušalica, kao i vožnju više osoba na biciklu za koji je propisano da se smije voziti samo jedna osoba.

Polaznici su upoznati da je osim poznavanja propisa i pravila, za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom vožnje biciklom važno održavanje ravnoteže, ispravnost bicikla kao i davanje znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom kada ih nema, jer time pridonose poboljšanju vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Kako djeca često u prometu sudjeluju s romobilom koji se pokreće vlastitom snagom, rolama, koturaljkama, skejtovima informirani su i da se takva sredstva nazivaju pomoćna pješačka sredstva, a s njima se kreću pješačkom stazom ili u pješačkoj zoni vozeći brzinom čovjekovog hoda.

(Petak, 19 Srpanj 2024 10:59)
Ministar Dabro na sastanku s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u četvrtak 18. srpnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnateljice Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renate Ojurović te s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. 

Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateškog su interesa za gospodarstvo Republike Hrvatske, a osim gospodarske važnosti imaju i socijalno značenje zapošljavajući stanovnike u lokalnim sredinama. Ministarstvo je prepoznalo važnost drvne industrije te kontinuirano kroz godišnje programe financira ulaganja poduzetnika. S obzirom na interes poduzetnika za osiguranje likvidnosti putem kreditne linije HBOR-a za obrtna sredstva, za subvenciju kamatne stope i premiju osiguranja po policama osiguranja kredita, Ministarstvo je osiguralo iznos od 3.000.000 eura - istaknuto je na sastanku. 

Do danas je, prema procjeni Ministarstva, utrošeno oko 2 milijuna eura sredstava. Vlada Republike Hrvatske je kroz Nacionalni plan prepoznala važnost ovog sektora za gospodarstvo te je za razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja RH za razdoblje od 2023. do 2030. osigurala preko 60 milijuna eura. Nastavak iste politike ogleda se i za buduće razdoblju do 2027. te je nacionalnim strateškim planom zajedničke poljoprivredne politike osigurano preko 40 milijuna eura za modernizaciju tehnologija, promociju prerade drva i proizvodnje namještaja. Jedna od tema sastanka bila je i drvna sirovina, odnosno pitanje tehničke iskoristivosti iste nakon proteka određenog vremena.

Između ostalog naglašeno je kako je potrebno kontinuirano unapređivati industriju prerade drva kao jedne od bitnijih grana hrvatskog gospodarstva. Ministarstvo u suradnji s Vladom Republike Hrvatske nastavit će s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade, priopćili su iz resornog ministarstva.

(Petak, 19 Srpanj 2024 08:24)

U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja

U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja Foto: Marija Molnar

Već tradicionalno, u tjednu od 1. do 7. listopada svake godine u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni tjedan dojenja. Cilj je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Svjesni važnosti dojenja za zdrav rast i razvoj djeteta kao i za zdravlje majke, iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo ove su godine poslali poruku o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, pa se obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja odvija pod geslom Za dojenje zajedno. Tjedan je obilježen i u Vukovaru gdje su u središtu grada djelatnici Doma zdravlja Vukovar pripremili štand s promotivnim materijalima o važnosti dojenja te zainteresiranim građanima odgovarali na pitanja.

TEČAJEVI ZA TRUDNICE, SAVJETOVALIŠTE ZA RODITELJE

- Tema dojenja iznimno je važna, posebice u našem radu kao ustanove primarne zdravstvene zaštite čija je osnovna zadaća promocija zdravog života, zdravstvene kulture, preventivnih programa i svega drugog gdje možemo pridonijeti boljem zdravstvenom stanju naših građana. Dojenje kao sam početak života jednog djeteta i čovjeka vrlo je važno u sklopu aktivnosti koje radimo - naglasio je dr. Zvonimir Gvozdanović, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar.

U sklopu ove zdravstvene ustanove koja pokriva područje od Iloka do šire okolice Vukovara, na površini većoj od 500 četvornih kilometara, funkcionira Savjetovalište za roditelje u kojem se organiziraju besplatni tečajevi za trudnice i gdje se ujedno mogu dobiti sve informacije o dobrobitima dojenja.

Ovaj je događaj u okviru obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja organiziran kao druženje patronažnih sestara, majki i očeva te općenito građana tijekom kojeg su mogli postavljati pitanja o dojenju, trudnoći i sl. Ujedno su dijeljeni i informativni te promotivni materijali o trudničkim tečajevima i dobrobitima dojenja.

OVE GODINE VEĆI POSTOTAK DOJENIH BEBA

- Godinama održavamo tečajeve za trudnice i to četiri puta godišnje. Već tada buduće se majke upoznaju s dojenjem, a imamo i posebne radionice o dojenju u okviru tečaja. Dodatno, u Savjetovalištu za roditelje koje se u Vukovaru na adresi Nikole Tesle br.1 održava svakog prvog četvtka u mjescu od 10 do 11 sati, a u Iloku ovisno o dogovoru zainteresiranih, može se doznati sve o dobrobitima dojenja, poteškoćama u dojenju i sl. Trudnički su tečajevi besplatni, sufinanciraju ih Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, a osim patronažnih sestara angažirani su i pedijatri, primalje, ginekolozi, stomatolozi i fizioterapeuti. Na zadnjem tečaju smo uključili i savjetnicu za auto sjedalice -

objasnila je patronažna sestra Vesna Miljević Rapčak, naglašavajući i da za njihove trudničke tečajeve vlada veliki interes.

Upitali smo je i kakav je interes majki s našeg područja za dojenje

- Taj interes dolazi, rekla bih, u intervalima. Prošle sam godine npr.na terenu imala veći postotak beba na adaptiranom mlijeku, ove pak veći je postotak dojenih beba. Ovisi to o mnogim faktorima, prvenstveno o educiranosti majke u trudnoći, pozitivnim iskustvima o dojenju iz prijašnjih trudnoća, ali i o zdravstvenom sustavu – naglasila je Miljević Rapčak, ističući da je majčino mlijeko najbolji odabir i za majku i za novorođenče.

DOBROBITI ZA DIJETE, MAJKU I ZAJEDNICU

Brojne su dobrobiti dojenja kako za dijete, tako i za majku, ali i za širu zajednicu. Majčino je mlijeko prirodni način prehrane za dojenčad i malu djecu. Sadrži optimalnu količinu bjelančevina, masti, šećera, vode i ostalih tvari potrebnih za rast i razvoj djeteta. Sadrži i protutijela koja štite dijete od bakterija i virusa. Dojena su djeca stoga manje sklona upalama dišnog sustava i uha te akutnim bolestima probavnoga trakta. Također, dojena djeca imaju nižu stopu pojave iznenadne smrti (SIDS) tijekom prve godine života i nižu stopu šećerne bolesti, pretilosti, povišenih razina masnoće u krvi te razvoja astme u kasnijoj životnoj dobi. Dojenje ima i niz dobrobiti za majku, od toga da dojenjem majke sagorijevaju dodatne kalorije, da se umanjuju krvarenja nakon poroda i smanjuje mogućnost slabokrvnosti do toga da se dojenjem smanjuje rizik od pojave karcinoma jajnika i dojke te bolesti krvih žila. Ujedno majka dojenjem pruža sigurnost i zadovoljstvo djetetu i sebi. Što se dobrobiti dojenja za širu zajednicu tiče, dojena djeca rjeđe posjećuju liječnike pa to donosi znatne uštede na zdravstvenim troškovima, dok majke dojene djece rjeđe koriste bolovanje. Dojenjem se značajno utječe i na zaštitu okoliša jer nema plastičnoga otpada.

Obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja podržali su Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija

- Naš ured treću godinu zaredom sufinancira savjetovališta u Domovima zdravlja Vinkovci, Županja i Vukovar. Iznimno je važno podržavati i educirati roditelje i buduće majke o važnosti i dobrobiti dojenja. Te edukacije svakako doprinose kvaliteti života budućih majki i onih koje to planiraju postati. Važno je da se u Vukovaru provode ovakve edukacije, tako da naše sugrađanke ne moraju tražiti tečajeve negdje drugdje - naglasila je Martina Romoda, viša stručna suradnica za zdravstvo u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije

U ime Grada Vukovara obilježavanju je nazočila Ines Pavlović iz Upravnoga odjela za društvene djelatnosti.

AUTOSJEDALICE VEĆINA NE KORISTI PRAVILNO

Kao dodatni sadržaj ovom obilježavanju bio je i štand s informativnim i promotivnim materijalima o pravilnom korištenju autosjedalice. Građanima je za informacije na raspolaganju bila Nataša Klasni, savjetnica za autosjedalice u udruzi Roda.

- Postoji velika potreba za ovim tipom savjetovanja. Iako su autosjedalice zakonska obveza, statistička istraživanja pokazuju da se u velikom postotku ne koriste, a i kada se koriste, to je u velikom postotku na nepravilan način. Potičemo roditelje da uvijek koriste autosjedalice i bez iznimke, čak i za najkraće udaljenosti kao i da ih koriste uvijek na pravilan način – istaknula je Klasni.

Natasa Klasni Marija Molnar 2023

Za početak autosjedalicu treba pravilno pričvrstiti i mora biti primjerena djetetovom uzrastu. Idući je korak pravilno učvrstiti dijete u autosjedalicu.

- Ponekad je roditeljima gnjavaža koristiti autosjedalicu, npr. zimi je potrebno prije zakopčavanja u autosjedalcu djetetu skinuti jaknu i njome je pokriti kao dekom. Ljeti pak, roditeljima je često problem vaditi dijete iz automobila kada moraju obaviti neku obvezu pa nisu rijetka izvješća o prolaznicima koji prijavljuju djecu ostavljenu i zaključanu u automobilu – naglasila je Klasni.

Pročitano 459 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija