NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Umirovljeničke udruge pregovaraju o zahtjevima za poboljšanje položaja umirovljenika

Ilustracija Ilustracija Foto: VSŽ

Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika 4. rujna su na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe iznijele četiri glavna zahtjeva i dva za nastavak pregovora s ciljem poboljšanja položaja umirovljenika. O ta se četiri zahtjeva (promjena modela usklađivanja mirovina na stopostotni indeks rasta povoljnijeg faktora – plaća ili inflacije; uvođenje trajnog dodatka kao oblika 13. mirovine; ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike navršavanjem 65 godina; priznavanje prava na dodani staž od šest mjeseci po djetetu svim umirovljenicama), kao i otvaranju novih dvaju zahtjeva (ukidanje poreza na mirovine; vraćanje instituta minimalne mirovine) pregovara i vode se različite varijante izračuna.

-Dio je umirovljenika predstavljanje antiinflatornih mjera Vlade RH, u kojima se dio odnosi i na šesti jednokratni dodatak umirovljenicima do najviše 700 eura mirovine, doživio kao konačni rezultat pregovora umirovljeničkih udruga, iako to nije točno. SUH i MUH su se protivile takvom izračunu dodatka, smatrajući da treba uvesti dodatak za sve umirovljenike, koji će k tome ući u izračun mirovine, ali njihov prijedlog je zaobiđen. Umirovljeničke udruge pozdravile su zadržavanje niskih cijena plina i struje, kao i povećanje broja proizvoda kojima će Vlada ograničiti cijene.

Sindikat i Matica umirovljenika najavile su mogućnost održavanja prosvjeda umirovljenika i starijih osoba ukoliko se što hitnije ne usvoje barem dva od četiri glavna zahtjeva, ali do takvog sazivanja još nije došlo. Međutim, Platforma Umirovljenici zajedno odvojeno je najavila da će se na Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada održati prosvjedi umirovljenika, bez da je jasno tko to saziva i gdje se održava, tako da se stvara dojam kako umirovljeničke udruge zajedno s nekom političkim opcijama zajednički djeluju, pregovaraju s Ministarstvom i spremaju prosvjede. To naprosto nije točno. SUH i MUH su umirovljeničke udruge koje imaju svojih šest predstavnika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a pregovore vode putem socijalnog dijaloga i kao savjetodavno tijelo Vlade te su članovi različitih radnih skupina za izmjene raznih zakona koji se odnose na umirovljenike i stariju populaciju. Umirovljeničke udruge nikako ne vode političke kampanje za izbore u Hrvatski sabor niti ograničavaju pravo svojih članova da biraju i budu izabrani u bilo koju stranku.

Kad je riječ o mogućnosti organizacije prosvjeda, čelnice obje udruge više su puta najavile u medijima kako u slučaju da se ne povećaju mirovine i unaprijede prava starijih osoba, a nastavno na započete pregovore preko Nacionalnog vijeća, ostaje opcija organiziranja prosvjeda umirovljenika. Loptica je, dakle, na strani Vlade i očekuju se skori odgovori – poručuju iz Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Pročitano 487 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija