NAJNOVIJE
Plenković o požaru u Osijeku: Nezapamćeno, građani neka prate obavijesti i upozorenja

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu kako je veliki požar plastike u tvrtki "Drava International" u Osijeku nezapamćen te građanima poručio da prate obavijesti i upozorenja koje će davati nadležne službe, najavivši da će se provesti istraga kako je do požara došlo, javlja HINA.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 14:53)
Pri gašenju požara u Osijeku ranjena tri vatrogasca

Prilikom gašenja požara uskladištene plastike u osječkoj tvrtki "Drava International" ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže ozljede, izvijestili su iz Hrvatska vatrogasna zajednice (HVZ), a prenosi HINA.

Veliki požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike "Drave International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Iz HVZ-a su priopćili da su zamijenjene vatrogasne snage na požarištu, koje nastavljaju s gašenjem požara, a snage koje su bile tijekom noći i jutra na požarištu nalaze se na preventivnom pregledu u Hitnoj medicinskoj službi.

Nakon obilaska akcije gašenja glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je da se na požarištu trenutno nalazi 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne, a pri gašenju se koristi i vatrogasni robot.

Procijenio je da će požar biti aktivan tijekom današnjeg dana, a na požarište će stići novo vatrogasno sredstvo kojim će se pokušati ugasiti požar.

''Velika je opasnost jer gori uskladištena mljevena plastika. Ovo je već treći put da ovdje gori unazad desetak godina. Sve mjere koje su trebale biti poduzete, ovdje nisu poduzete. Vlasnik je odgovoran za sve što se nalazi unutar ograde, tako da treba ispitati uzroke požara, ali i sve druge okolnosti zbog kojih je došlo do ovako velikog i dosad nezabilježenog požara'', rekao je Tucaković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u izjavi novinarima zatražio je da forenzičari utvrde "razloge izbijanja požara i propuste vlasnika ovog objekta na koji se već 20 godina upozorava".

"I mi pokušavamo doći do informacija i izvijestiti nadležne službe kako se ovdje deponiraju milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, nabacane, zatrpane zemljom, koje su upravo sinoć izazvale veliki požar", rekao je Anušić.

Upozorio je kako je riječ o situaciji velike i opasne ugroze, a saniranje će trajati godinama, te je poručio kako sanaciju trebaju snositi prvenstveno vlasnici i službe koje nisu na vrijeme reagirale.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković rekao je kako u 30 godina karijere nije vidio takav intenzitet požara, uz nepovoljne vremenske uvjete, prvenstveno zbog promjene smjera i jačine vjetra.

Osječka Gradska uprava izvijestila je kako su, unatoč velikom požaru plastike, kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, a nastava u školama se odvija normalno.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite priopćili su da nastave neće imati škole u okolnim naseljima,  Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki, jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 14:39)
Vukovar ponovno najbolji grad u Hrvatskoj!

Vukovar je ove godine ponovno najbolji grad u Hrvatskoj u kategoriji Obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika, a među konkurencijom velikih gradova i gradova sjedišta županija!

(Srijeda, 04 Listopad 2023 14:32)
U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja

Već tradicionalno, u tjednu od 1. do 7. listopada svake godine u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni tjedan dojenja. Cilj je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Svjesni važnosti dojenja za zdrav rast i razvoj djeteta kao i za zdravlje majke, iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo ove su godine poslali poruku o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, pa se obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja odvija pod geslom Za dojenje zajedno. Tjedan je obilježen i u Vukovaru gdje su u središtu grada djelatnici Doma zdravlja Vukovar pripremili štand s promotivnim materijalima o važnosti dojenja te zainteresiranim građanima odgovarali na pitanja.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 13:53)
Šarengrad obilježio 32. godišnjicu napada u Domovinskom ratu

Vijeće Mjesnoga odbora Šarengrad organiziralo je obilježavanje 32. obljetnice zločinačkog napada tzv. JNA i srpskih dragovoljačkih postrojbi na Šarengrad.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 13:16)
Upravljanje imovinom Grada Vukovara kao primjer dobre prakse

Na konferenciji Panorama koja se održavala u Zagrebu od 27. do 29. rujna 2023. godine, prezentiran je rad gradske uprave Grada Vukovara kao primjer dobre prakse u području upravljanja imovinom u Republici Hrvatskoj.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 12:25)
HVZ: Izvukli smo 1500 l natrijeve lužine i tisuću litara HCL-a iz zgrade zahvaćene požarom u Osijeku

Požar koji je planuo noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke "Drava International"  proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice, a prenosi HINA.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 11:41)

Proračun grada Vukovara za 2024. godinu iznosit će 81.415.000,00 eura

Gradsko vijeće Grada Vukovara Gradsko vijeće Grada Vukovara Foto: Milan Paun

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara s pet glasova protiv i dva suzdržana donesen je proračun Grada Vukovara za 2024. godinu koji iznosi 81 milijun 415 tisuća eura. Prvotni je prijedlog proračuna iznosio 81 milijun i 285 tisuća eura – Proračun je definiran na iznos nešto iznad 61 milijun eura, odnosno zajedno s korisnicima ukupno 63 milijuna eura što bi bilo izraženo u kunama 550 milijuna kuna. To su iznosi s kojima baratamo. Jednako tako iz prošle godine prenosimo 62 milijuna kuna (8.227.207,00 eura), toliko o samoj kvaliteti i stanju financija proračuna grada Vukovara - rekao je gradonačelnik Penava nakon aktualnog sata. Međutim kod izglasavanja proračuna gradonačelnik Ivan Penava podnio je i dva amandmana na proračun, a nakon usvajanja amandmana proračun je povećan na 81 milijun i 415 tisuća eura. Povećanja se odnose na subvencioniranje dežurne ljekarne u Vukovaru u iznosu od 20 tisuća eura te povećanje iznosa za Gradsku knjižnicu Vukovar, Gradski muzej, Javnu ustanovu u kulturi Hrvatski dom i Javnu ustanovu Sportski objekti Vukovar u iznosu od 110 tisuća eura. Donesena je i Odluka o izvršenju proračuna Grada Vukovara za 2024.

Vijećnici iz redova HDZ – a predložili su tri amandmana na proračun za 2024. - Uputili smo tri amandmana, jedan je vezan za cijenu dječjih vrtića odnosno oslobađanje plaćanja vrtića za svako treće i sljedeće dijete. Drugi amandman je vezan za sufinanciranje gradskoga prijevoza za naše umirovljenike s obzirom da oni sada participiraju a prije nisu morali. I treći amandman je vezan za osnivanje Mjesnih odbora – rekao je predsjednik kluba HDZ u Gradskom vijeću grada Vukovara Nikola Mažar. Predloženi amandmani nisu dobili potrebnu većinu.

Između ostalog donesena je Odluka o davanju koncesije za obavljanje djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada Vukovara dosadašnjem koncesionaru Čazmatransu.

Donesena je i Odluka o utvrđivanju osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje V. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Vukovara, a koja se odnosi na preispitivanje i propisivanje načina i uvjeta gradnje i na promjenu namjene dijela k.č. 166 k.o. Vukovar. Prihvaćena su i Izvješća o radu i financijska izvješća Gradskog muzeja, Gradske knjižnice Vukovar, Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom i Vukovarskog vodotornja-simbola hrvatskog zajedništva d.o.o. za 2022. godinu.

Donesen je Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2024. godinu. Programa utroška sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za 2024. godinu
Doneseni su Programi javnih potreba u turizmu, iz područja obrazovanja, branitelja i stradalnika, javnih potreba u sportu, društvenih djelatnosti, kulture i tehničke kulture Grada Vukovara za 2024. godinu, Programa građenja komunalne infrastrukture te Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu

Donesena je i Odluka o pristupanju Grada Vukovara udruzi Lokalna akcijska grupa u ribarstvu i akvakulturi Dunav – Sava. Odluka o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima za 2024. Donesene su i Odluke o izmjenama i dopunama Općeg programa razvoja poduzetništva na području grada Vukovara za razdoblje 2020.-2025.

Na kraju je predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo najavio tematsku sjednicu Gradskoga vijeća - Kao predsjednik Gradskoga vijeća želim vas izvijestiti da su na prijedlog vijećnika Domovinskog pokreta vezano za problem obilaznice u gradu Vukovaru pripremljeni materijali za tematsku sjednicu Gradskog vijeća koju ćemo održati uskoro. Nadam se da će poziv koji će biti upućen i ministru i određenim institucijama koje su bitne odazvati se na sjednicu. To je jedan od najbitnijih projekata koje grad Vukovar ima u projektima. Ima i građevinske dozvole i samo treba dobra volja da se netko ne inati, da kaže: dobro idemo već jednom s tom obilaznicom u gradu Vukovaru - rekao je Sabo.

Pročitano 205 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija