NAJNOVIJE
Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ dobilo 26 OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar

Ove je godine certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ dobilo 26 OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar, a njihovim vlasnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Vukovara i okolnih mjesta certifikate su uručili gradonačelnik Ivan Penava, njegov zamjenik Filip Sušac i Igor Antolović, upravitelj službe vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 15:11)
NCVVO objavio konačne rezultate državne mature, negativnih ocjena više nego lani

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate državne mature u ljetnom roku.

Ukupan broj pristupnika koji imaju rezultate ispod praga prolaznosti je veći nego prošle školske godine te je u gimnazijama iznosio 928, odnosno 8,7 posto, a u strukovnim školama 7330, odnosno 48,5 posto - izvijestio je u srijedu ravnatelj Vinko Filipović. Veći je i ukupan broj negativnih ocjena. 

- Ove godine ih je bilo 19.754, uspoređujemo ih uvijek naravno s prethodnom godinom, ali kao ilustracija obzirom da smo ovih dana imali priliku slušati različite komentare u smislu katastrofe i slično, nisam zadovoljan rezultatima. podsjetit ću kako je u predpandemijskoj 2019. godini, broj negativnih ocjena bio gotovo isti kao što je ove godine. U strukturi negativnih ocjena 3.209 je kod gimnazijalaca, a 14.394 kod učenika strukovnih škola.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 14:26)
Na graničnim prijelazima kontrolom detektirano pet vozila s nevažećom prometnom dozvolom

U protekla 24 sata, na graničnim prijelazima Bajakovo, Županja i Tovarnik, ukupno je pet vozila, koja su pristupila izlaznoj graničnoj kontroli, zatečeno u prekršaju isteka važenja prometne dozvole, radi čega je navedenim vozilima zabranjen izlaz iz Hrvatske, a vozači su odgovarajuće prekršajno sankcionirani.

U tri slučaja radilo se o isteku važenja prometne dozvole do 15 dana, a za vozača koji upravlja takvim vozilom, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama predviđena je novčana kazna od 90 eura.

U preostala dva slučaja (Tovarnik, Županja), važenje prometne dozvole isteklo je za više od 15 dana, za što je spomenutim zakonom za vozače predviđena novčana kazna od 260 eura. U ovim slučajima su i privremeno oduzete registracijske pločice vozila.

Također, sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, predviđena je novčana kazna od 30 do 130 eura ako vozač vozila na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju odnosno ako ne predoči Europsko izvješće o nesreći.

- Prije putovanja u inozemstvo preporučujemo građanima da provjere valjanost svoje isprave za prelazak državne granice i vozačke dozvole, kao i važenje prometne dozvole i police obveznog osiguranja odnosno tehničku ispravnost vozila kojim pristupaju graničnoj kontroli - poručili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:48)
Dvojica osumnjičena za prijevare

Policijski službenici PP Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijevara na štetu dvoje državljana Sjeverne Makedonije - izvijestili su iz PU vukovarsko-sijemske. 

Naime, osumnjičeni 40-godišnjak je tijekom listopada i studenog 2023. godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, doveo u zabludu oštećenike glede najma stana, te ih naveo da mu za najam uplate nekoliko tisuća eura, iako ne posjeduje niti raspolaže navedenim stanom.

O utvrđenim okolnostima bit će dostavljeno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. Zbog sumnje u počinjenje prijevare, dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom koji je 12. srpnja na prijevaran način od 79-godišnjaka uzeo bankovnu karticu i PIN broj te s njegovog bankovnog računa isplatio više stotina eura.

Danas, 17. srpnja, osumnjičeni 30-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, dok je kaznena prijava protiv njega upućena nadležnom državnom odvjetništvu.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:45)
Dodijeljena uvjerenja za ovogodišnju skupinu polaznika MATHOS Web Develepment Bootcampa

Fakultet primjenjene matematike i informatike Osijek već treću godinu, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i tvrtkom Mono, provodi projekt „MATHOS Web Development Bootcamp“. Riječ je o bloku radionica kojima se podiže razina IT kompetencija prvenstveno kod nezaposlenih osoba, nakon čega veliki broj polaznika pronalazi posao u IT sektoru. Polaznicima radionica u ovoj godini dodijeljena su uvjerenja na svečanosti, a izvanredni profesor na MATHOS-u Domagoj Matijević koji radi i kao prodekan za suradnju s industrijom i javnim ustanovama, istaknuo je veliko zanimanje za ovakve tečajeve. Polaznike pomno odabiru i iznimno su motivirani. Naglasio je i da ovakvim bootcampom pokušavaju kroz vrlo kratko razdoblje prekvalificirati ljude koji možda do sada svoju karijeru nisu vidjeli u svijetu programiranja i osposobiti ih tako da budu spremni za tržište rada.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:10)
Općina Jarmina financira kupovinu radnih bilježnica i radnih materijala učenicima

U cilju osiguravanja što boljih uvjeta života, Općina Jarmina svojim žiteljima kroz brojne mjere pomaže u svim fazama života. Jedna od tih mjera je i mjera sufinanciranja kupnje radnih bilježnica i radnih materijala.

Naime, Općina Jarmina je, kroz svoj Socijalni program, za školsku godinu 2024./2025. osigurala financijska sredstava za kupnju radnih bilježnica i radnih materijala za sve učenike od 1. – do 4. razreda osnovne škole.

- U svakom trenutku nastojimo pomoći, koliko god je to moguće. Donijeli smo odluku o financiranju kupnje radnih bilježnica, zbirki zadataka, likovnih mapa, listića za integriranu nastavu i drugo. Pored toga, polaznici prvih razreda srednje škole imaju pravo na novčanu naknadu od 70 eura za kupnju opreme za školu. Uz navedeno, stipendiramo učenike sa 100 eura, sufinanciramo prijevoz i dr.. - rekao je načelnik Općine Jarmina Goran Ileković naglašavajući kako, osim direktne financijske pomoći djeci i njihovim roditeljima, u Općini se, u cilju poboljšanja kvalitete življenja djece i mladih, provode i brojni projekti.

- U svim segmentima nastojimo zadržati mlade na našem području i pružiti im što kvalitetniji i lakši život. Izgradili smo dječje igralište, vanjsko vježbalište, malonogometno igralište smo presvukli gumom. To su samo neki od projekata koje smo proveli u cilju poboljšanja kvalitete življenja naših mladih – rekao je načelnik te poručio kako će se i u predstojećem razdoblju raditi na tome da mladi ostaju u Općini.

(Utorak, 16 Srpanj 2024 15:41)
Vukovarski osnovnoškolci za odličan uspjeh nagrađeni ljetovanjem u Velom Lošinju

U okviru besplatnih ljetovanja vukovarskih školaraca, koja Grad Vukovar organizira diljem Jadrana, trenutno u Velom Lošinju boravi prva od dvije skupine sa 47 učenika i tri voditelja/pratitelja. Riječ je o učenicima od šestog do osmog razreda koji su prethodnu školsku godinu završili s odličnim uspjehom. Prva je skupina na ljetovanje otišla u subotu, 13. srpnja i bit će ondje tjedan dana, a tada, u subotu 20. srpnja, u Veli Lošinj odlazi i druga skupina od također 47 učenika.

(Utorak, 16 Srpanj 2024 15:00)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Drava rekordna u Virovitičko-podravskoj županiji, sve spremno za vodeni val na osječkom području

  • Četvrtak, Kol 10 2023
  • Piše: 
Ilustracija Ilustracija Foto: OBŽ

Vodeni val približava se Osječko - baranjskoj županiji, a do Virovitičko - podravske županije već je stigao. Stanje u toj županiji nije sjajno.

Načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko - podravske županije Marijo Klement istaknuo je kako su nivoi vode povijesni, a dvije mjerne stanice zabilježile su rekordne vodostaje. Kuće, kaže, nisu ugrožene.
- Prva mjerna stanica nam je u Terezinom Polju koja je iznosila 331 centimetar, tamo se voda smirila, u blagom opadanju je danas ujutro. I imamo mjernu stanicu Vrbovka, koja bilježi rekordno u povijesti 703 centimetra. Nasipi izdržavaju, nema opuštanja jer će se sigurno taj kapacitet vode zadržati jedno vrijeme - rekao je Klement. 

POVIJESNI REKORDI 

Dodao je kako kako su val dočekali spremni s preko 2 kilometra zečjih nasipa.

- Krenuli smo odmah na vrijeme, 5. kolovoza došlo je rješenje Hrvatskih voda o uspostavi redovne obrane od poplava. S geodetima smo prošli kompletne nasipe, snimili smo, gledali smo gdje ima ulegnuća tu smo stavili zečje nasipe. Gledali smo i ove dijelove gdje bi rijeka Drava mogla probiti, gdje nema nasipa, gdje je visoka obala tu smo isto postavili zečje nasipe. Napravili smo apsolutno sve - istaknuo je Klement.

Situaciju je komentirao i Željko Kovačević direktor Hrvatskih voda za sliv Dunava i donje Drave.
- Sada se mičemo nizvodno, na druge nasipe koje imamo prema Donjem Miholjcu, Belišću i Osijeku. Obavili smo pripremne radove u zadnjih pet dana, situacija je pod kontrolom, pratimo stanje, vodostaji su ekstremni - rekao je Kovačević.

MURA I SAVA OPADAJU

Prije Virovitičko - podravske županije val je prošao Koprivničko - križevačkom gdje se situacija počela smirivati. Najgore je i dalje na jezeru Šoderica, dok su Drnja i Torčeca obranjene i kuće nisu poplavljene. Načelnik Općine Drnje Petar Dombaj rekao je kako je sada prioritet normalizirati situaciju i pomoći ljudima. Elementarna nepogoda proglasit će se u što kraćem roku i to je neminovno, a idućih mjeseci bit će puno posla, naglasio je Dombaj.

Što se tiče drugih dijelova zemlje, ono što je sigurno je da su vodostaji Mure i Save u opadanju, a u Zagrebu su u promet puštene i prometnice koje prolaze preko oteretnog kanala Sava - Odra te opasnosti više nema. Susjedna Slovenija također zbraja štete od poplava, a njihov premijer Robert Golob izjavio je kako je pred njima faza sanacije i rekonstrukcije. Podršku im je dala i predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen koja je objasnila kako se sprema paket pomoći iz tri dijela, a u prvom će biti dostupno 400 milijuna eura.

OSJEČKO - BARANJSKA ŽUPANIJA VRHUNAC VALA OČEKUJE IDUĆIH DANA

U Osijeku je vodostaj u četvrtak ujutro bio 315 centimetara, a rijeka je mutna i puna naplavina. Situacija se prati i drži pod kontrolom, svi su spremni za nadolazeći val, a u pripravnosti je i Hrvatska vojska. Također, danas će se održati i koordinacijski sastanak Stožera civilne zaštite Osječko - baranjske županije i Virovitičko - podravske. Podsjećamo, vrhunac vodenog vala Drave na osječkom području očekuje se u petak, subotu i nedjelju.

Pročitano 343 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija