NAJNOVIJE
Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U okviru 14. vukovarskog etno sajma na Trgu Republike Hrvatske predstavile su se  i nacionalne manjine svojom kulturnom baštinom na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislav Mikerević, izrazio zadovoljstvo suradnjom kako sa županijom tako i s Gradom Vukovarom.

-Suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom do sada je bila jako dobra i očekujem kako će se takva suradnja i nastaviti- rekao je Mikerević ističući kako  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno osam nacionalnih manjina koje su aktivne, a riječ je o Rusinima, Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Ukrajincima, Slovacima, Nijemcima i Albancima.

Nacionalne manjine predstavile su svoje  tradicijske pjesme i plesove te svoje delicije.

Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana iz redova nacionalnih manjina Srđan Jeremić  naglasio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 20 posto stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, a one djeluju kroz pet Županijskih vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina, čiji rad kroz svoj proračun financira Vukovarsko-srijemska županija.

-Za županiju je to od velike važnosti, jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine, a ovaj je dan prilika da svaka nacionalna manjina ukaže na neku svoju posebnost. Istodobno, to je i prilika da nacionalne manjine predstave većinskom narodu svoju kulturu, jezik i običaje- rekao je Jeremić.

Ove godine domaćin manifestacije su Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Udruga Mađara grada Vukovara, čija  je predsjednica Rozalija Jakumetović.

-Željeli smo  prikazati većinskom narodu u Vukovaru što nacionalne manjine rade, kako bi se vidjelo gdje odlazi financijska pomoć koju manjine dobivaju za svoj rad- istaknula je Jakumetović.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  naglasio je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najmultikulturalnijih hrvatskih županija pa je i ova manifestacija bogatstvo kako Republike Hrvatske tako i  Vukovarsko-srijemske županije.

-Prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj  izvrsno su propisana, a postoje  i prava kojih u drugim zemljama nema.- rekao je Janković.

uzvanici

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Hvala vam na bogatstvu kulture, tradicija i običaja, kojima obogaćujete naš grad i  našu županiju. Do sada smo se trudili biti vam potpora i nadam se kako ćemo tako nastaviti činiti kroz obostranu suradnju- rekao je gradonačelnik Penava.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:51)
U Osijeku policiji predano 700 tableta s psihotropnim tvarima

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 68-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U petak, 24. rujna u Osijeku, prilikom provjere identiteta, 68-godišnjakinja je policajcima predala PVC vrećicu s oko 700 komada različitih tableta koje sadrže psihotropne tvari.

Policajci su tablete oduzeli, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:19)
16. Tradicionalno natjecanje iz zračne puške

U povodu Dana policije Republike Hrvatske i blagdana svetog Mihovila održano je 16. tradicionalno natjecanje iz zračne puške kojemu je ove godine nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Prije samog otvorenja natjecanja kod spomenika podignutog za 97 stradalih policajaca u Domovinskom ratu položen je zajednički aranžman i upaljene su svijeće.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:09)
U ponedjeljak kreće druga faza popisa stanovništva

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata".

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:19)
Hrvatska uvezla tisuće nekvalificiranih radnika

Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu te u državu dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji, prenosi HINA.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 13:57)
RH: 837 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 3.410 doza cjepiva

U posljednja 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 837 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8.184.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:39)
VSŽ: novopozitivna 31 osoba na koronavirus, dvije preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 31 je novopozitivna osoba na COVID-19, potvrđena PCR testiranjem

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:35)

Na Bajakovu proslavljen ulazak u EU

Dominić otkrio ploču na Bajakovu Dominić otkrio ploču na Bajakovu Jasenka Vrdoljak

Svečanim otkrivanjem ploče s oznakom Europske unije te podizanjem EU-ove zastave na najistočnijem hrvatskom i EU-ovom graničnom prijelazu Bajakovu, preko kojega se u Hrvatsku i EU ulazi iz Republike Srbije, u ponoć je obilježen ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Ploču s oznakom EU otkrio je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić koji je vozaču prvog vozila Miroslavu Galonji iz Beograda, koji je ušao u Hrvatsku i EU iza ponoći na putu prema Italiji, uručio košaru s hrvatskim tradicionalnim proizvodima i kravatu Croata. „Hrvatskoj želim svu sreću u EU“, rekao je Galonja.

„Do jučer hrvatska policija čuvala je 4,5 milijuna ljudi, a od danas čuvat ćemo 500 milijuna građana EU“, izjavio je novinarima Vlado Dominić dodajući kako je cilj policije i Vlade da Hrvatska što prije uđe u schengenski režim, a to bi se, kako je rekao trebalo dogoditi najkasnije za dvije godine.

Zastavu EU na jarbol na graničnom prijelazu podigli su voditelj smjene policije Pero Tenđera i predstojnik Carinske ispostave Bajakovo Anđelko Bare. Upaljeni su i propisani znakovi i signalizacija za označavanje posebne trake za građane EU-a, Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Švicarske.

Prema podatcima MUP RH, granični prijelaz Bajakovo jedan je od najvećih hrvatskih graničnih prijelaza. U 2012. godini preko toga je prijelaza iz Hrvatske izašlo 2.734.715 (270.627 domaćih i 2.464.088 stranih), a ušlo je 3.297.724 putnika (270.096 domaćih i 3.297.724 stranih), dok je ukupno prometovalo u oba pravca nešto više od 2 milijuna prevoznih sredstava.

Tijekom posljednjih pet godina preko Bajakova je ušlo i izašlo ukupno 32.272.718 putnika te 10.699.830 prijevoznih sredstava. U prvih pet mjeseci ove godine preko toga graničnog prijalaz prometovalo je ukupno 1.990.411 putnika i 735.629 prijevoznih sredstava.

U posljednjih pet godina na Bajakovu je zaplijenjeno oko 112,5 kilograma heroina, 321 kilogram marihuane, 96 kilograma hašiša te 56.757 komada tableta, otkriveno krijumčarenje 317.673 kutije cigareta i 50,8 kilograma duhana, otkriveno 247 osoba po međunarodnim potragama, te 148 krivotvorenih i tuđih isprava.

Pročitano 1717 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija