Ispiši ovu stranicu

U središtu Vukovara održana akcija Hodaj u mojim cipelama

U središtu Vukovara održana akcija Hodaj u mojim cipelama Foto: Marija Molnar

Važnost suzbijanja diskriminacije temeljem invaliditeta, osvještavanje prepreka na koje svakodnevno nailaze osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju te ponuda rješenja za podršku i ravnopravnost tih ranjivih skupina, ciljevi su javne akcije pod nazivom Hodaj u mojim cipelama koju su organizirali članovi i članice Udruge Vukovarski leptirći u središtu Vukovara. Brojnim interaktivnim primjerima omogućili su građanima da osjete što znači kretati se pomoću invalidskih kolica, napraviti transfer iz kolica u automobil, kretati se uz pomoć terapijskog psa, baviti se sportom, odnosno bar na kratko vrijeme osjetiti kako žive osobe s invaliditetom 24 sata dnevno.

- Jasno je da danas u Hrvatskoj nitko ne želi diskriminirati ili omalovažavati osobe s invaliditetom, no često se prema takvim osobama ponašaju s prevelikim pijetetom, a to govori da ipak postoji razlika. Mi to ne želimo, nego biti ravnopravni i stoposto uključeni. Žeilimo imati pristup svugdje bez arhitektonskih barijera kao i da naša djeca idu u redovne vrtiće, škole i fakultete te da se osobe s invaliditetom zapošljavaju. Oni to svakako mogu, samo im treba dati šansu – poručila je predsjednica udruge Vukovarski leptirići Viktorija Matin.

Akciji se pridružio i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

- Želim pohvaliti ovu akciju i rad udruge jer senzibilizira širu javnost i nas koji nemamo poteškoće o tome kakav je život osoba s invaliditetom. Kada to shvatimo svatko od nas treba dati svoj obol kako bi tim ljudima bilo lakše živjeti. Apeliram na sve građane da imaju razumijevanja za osobe s invaliditetom i da probaju shvatiti kako je život takvim osobama sve samo ne lagan – istaknuo je Sušac.

Iz udruge Vukovarski leptirići poručuju da ljudi vrlo često imaju strah od prilaska osobama s invaliditetom jer ne znaju kako im se obratiti ili pomoći. Zbog toga su za građane i organizirali ovu akciju kako bi premostili barijere i ponudili znanja.

Pročitano 298 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar