Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Propao prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća u Vukovaru

Gradski vijećnici napuštaju vijećnicu nakon samo 30-ak minuta rada Gradski vijećnici napuštaju vijećnicu nakon samo 30-ak minuta rada Foto: A. Lovrić

Prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Vukovara nije uspio-preostala su još dva , a prvi od njih mora se održati u roku od 30 dana.  

Sama je sjednica počela verbalnim sukobom na relaciji HDZ-SDP kada je vijećnik HDZ-a Pilip Karaula upitao predsjedatelja vijeća Damira Grizelja iz Ureda državne uprave na osnovu kojih je podataka određeno da vukovarsko Gradsko vijeće mora imati sedam vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine.

 

Odgovor mu je dao predstojnik Ureda državne uprave i SDP-ov vijećnik Goran Bošnjak rekavši da je takvu odluku donijelo Ministarstvo uprave koje je i nadležno za tu problematiku u svim jedinicama lokalne samouprave pa i u Vukovaru. –Zašto baš sedam? To mi nitko ne zna odgovoriti, a na ovaj način netko je oduzeo vlast HDZ-u u Gradskom vijeću i zato pitam na temelju kojih brojki je određeno sedam vijećnika srpske nacionalne manjine-ponavljao je uporno svoje pitanje Karaula.

-Ako se ne postigne odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine onda se proširuje Gradsko vijeće za onoliko članova koliko je potrebno da bi po zakonu bila ostvarena zastupljenost manjine-pojasnio je Bošnjak dodajući da je isto tako po zakonu da Gradsko vijeće ima 24 člana.

Iako mora se priznati, parni broj vijećnika nije nimalo zgodan za vijeće, a u sadašnjoj situaciji slika vukovarskog vijeća je slijedeća: koalicija HDZ-HSP dr AS ima 12 vijećnika, SDP 9 i SDSS 3.  S ovakvim omjerom zapelo je već kod prve točke, izglasavanja Mandatne komisije za koju je HDZ predložio Ivana Penavu i Marijanu Balić, a HSP dr AS Roberta Rapana. Njihovi su vijećnici naravno podržali taj prijedlog i svojim glasovima dok su SDP glasovali protiv, a SDSS je bio suzdržan. Budući da nije odrađena niti prva točka dnevnog reda, Grizelj je raspustio vijeće i zakazao novu sjednicu za 30 dana. 

Pročitano 2697 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI