NAJNOVIJE
Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U okviru 14. vukovarskog etno sajma na Trgu Republike Hrvatske predstavile su se  i nacionalne manjine svojom kulturnom baštinom na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislav Mikerević, izrazio zadovoljstvo suradnjom kako sa županijom tako i s Gradom Vukovarom.

-Suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom do sada je bila jako dobra i očekujem kako će se takva suradnja i nastaviti- rekao je Mikerević ističući kako  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno osam nacionalnih manjina koje su aktivne, a riječ je o Rusinima, Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Ukrajincima, Slovacima, Nijemcima i Albancima.

Nacionalne manjine predstavile su svoje  tradicijske pjesme i plesove te svoje delicije.

Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana iz redova nacionalnih manjina Srđan Jeremić  naglasio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 20 posto stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, a one djeluju kroz pet Županijskih vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina, čiji rad kroz svoj proračun financira Vukovarsko-srijemska županija.

-Za županiju je to od velike važnosti, jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine, a ovaj je dan prilika da svaka nacionalna manjina ukaže na neku svoju posebnost. Istodobno, to je i prilika da nacionalne manjine predstave većinskom narodu svoju kulturu, jezik i običaje- rekao je Jeremić.

Ove godine domaćin manifestacije su Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Udruga Mađara grada Vukovara, čija  je predsjednica Rozalija Jakumetović.

-Željeli smo  prikazati većinskom narodu u Vukovaru što nacionalne manjine rade, kako bi se vidjelo gdje odlazi financijska pomoć koju manjine dobivaju za svoj rad- istaknula je Jakumetović.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  naglasio je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najmultikulturalnijih hrvatskih županija pa je i ova manifestacija bogatstvo kako Republike Hrvatske tako i  Vukovarsko-srijemske županije.

-Prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj  izvrsno su propisana, a postoje  i prava kojih u drugim zemljama nema.- rekao je Janković.

uzvanici

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Hvala vam na bogatstvu kulture, tradicija i običaja, kojima obogaćujete naš grad i  našu županiju. Do sada smo se trudili biti vam potpora i nadam se kako ćemo tako nastaviti činiti kroz obostranu suradnju- rekao je gradonačelnik Penava.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:51)
U Osijeku policiji predano 700 tableta s psihotropnim tvarima

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 68-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U petak, 24. rujna u Osijeku, prilikom provjere identiteta, 68-godišnjakinja je policajcima predala PVC vrećicu s oko 700 komada različitih tableta koje sadrže psihotropne tvari.

Policajci su tablete oduzeli, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:19)
16. Tradicionalno natjecanje iz zračne puške

U povodu Dana policije Republike Hrvatske i blagdana svetog Mihovila održano je 16. tradicionalno natjecanje iz zračne puške kojemu je ove godine nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Prije samog otvorenja natjecanja kod spomenika podignutog za 97 stradalih policajaca u Domovinskom ratu položen je zajednički aranžman i upaljene su svijeće.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:09)
U ponedjeljak kreće druga faza popisa stanovništva

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata".

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:19)
Hrvatska uvezla tisuće nekvalificiranih radnika

Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu te u državu dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji, prenosi HINA.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 13:57)
RH: 837 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 3.410 doza cjepiva

U posljednja 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 837 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8.184.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:39)
VSŽ: novopozitivna 31 osoba na koronavirus, dvije preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 31 je novopozitivna osoba na COVID-19, potvrđena PCR testiranjem

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:35)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60

Propao prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća u Vukovaru

  • Četvrtak, Lip 27 2013
  • Piše: 
Gradski vijećnici napuštaju vijećnicu nakon samo 30-ak minuta rada Gradski vijećnici napuštaju vijećnicu nakon samo 30-ak minuta rada Foto: A. Lovrić

Prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Vukovara nije uspio-preostala su još dva , a prvi od njih mora se održati u roku od 30 dana.  

Sama je sjednica počela verbalnim sukobom na relaciji HDZ-SDP kada je vijećnik HDZ-a Pilip Karaula upitao predsjedatelja vijeća Damira Grizelja iz Ureda državne uprave na osnovu kojih je podataka određeno da vukovarsko Gradsko vijeće mora imati sedam vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine.

 

Odgovor mu je dao predstojnik Ureda državne uprave i SDP-ov vijećnik Goran Bošnjak rekavši da je takvu odluku donijelo Ministarstvo uprave koje je i nadležno za tu problematiku u svim jedinicama lokalne samouprave pa i u Vukovaru. –Zašto baš sedam? To mi nitko ne zna odgovoriti, a na ovaj način netko je oduzeo vlast HDZ-u u Gradskom vijeću i zato pitam na temelju kojih brojki je određeno sedam vijećnika srpske nacionalne manjine-ponavljao je uporno svoje pitanje Karaula.

-Ako se ne postigne odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine onda se proširuje Gradsko vijeće za onoliko članova koliko je potrebno da bi po zakonu bila ostvarena zastupljenost manjine-pojasnio je Bošnjak dodajući da je isto tako po zakonu da Gradsko vijeće ima 24 člana.

Iako mora se priznati, parni broj vijećnika nije nimalo zgodan za vijeće, a u sadašnjoj situaciji slika vukovarskog vijeća je slijedeća: koalicija HDZ-HSP dr AS ima 12 vijećnika, SDP 9 i SDSS 3.  S ovakvim omjerom zapelo je već kod prve točke, izglasavanja Mandatne komisije za koju je HDZ predložio Ivana Penavu i Marijanu Balić, a HSP dr AS Roberta Rapana. Njihovi su vijećnici naravno podržali taj prijedlog i svojim glasovima dok su SDP glasovali protiv, a SDSS je bio suzdržan. Budući da nije odrađena niti prva točka dnevnog reda, Grizelj je raspustio vijeće i zakazao novu sjednicu za 30 dana. 

Pročitano 2392 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija