Ispiši ovu stranicu

Penava: Predložena porezna reforma je ekonomski diletantizam i politički cinizam

Penava: Predložena porezna reforma je ekonomski diletantizam i politički cinizam Foto: Marija Molnar

Predsjednik Domovinskoga pokreta Ivan Penava održao je u Vukovaru konferenciju za medije na temu Porezna reforma koja to nije. Ovoga tjedna predloženu poreznu reformu vladajućih nazvao je ekonomskim diletantizmom i političkim cinizmom. Naglasio je da je uvođenje eura u Hrvatsku izazvalo kaos, inflaciju i pad standarda građana, a da su predložene porezne reforme tek finese i nedostatne da riješe ekonomske probleme Hrvatske i sve lošiji položaj građana.

Po njegovom mišljenju, pogrešno je bilo uvesti euro kao službenu valutu u Hrvatsku nakon pandemije i za vrijeme rata u Ukrajini.

 - Zbog dodvoravanja Bruxellessu i nepromišljanja što je dobro za Hrvatsku i građane, premijer je slijedio tu globalnu europsku agendu i doživio potop. Ovaj nenormalni porast cijena u odnosu na vrijeme od prije godinu ili dvije dokazuju i podatci Državnoga zavoda za statistiku o rekordnoj inflaciji u RH – istaknuo je Penava, naglasivši da premijer Plenković u ovom trenutku predloženom poreznom reformom nastoji spasiti što se spasiti može.

Poručio je da u Hrvatskoj već decenijama imamo dva ogromna gubitaša – mirovinski i zdravstveni fond.

- Mirovinski fond i onako nije bio održiv, našim uplatama od 15 posto u prvi stup kroz mehanizam generacijske solidarnosti, na razini je od 61, 3 posto samodostatnosti, a sve ostalo se namiruje iz državnoga proračuna. Vlada ovim paketom mjera predlaže da taj iznos spustimo na 56,9 posto odnosno da od gubitaša napravimo još većeg. Umjesto strukturnih reformi koje je bilo nužno provesti za nas i buduće generacije kako bismo imali zdrav sustav, dodatno nas ukopavaju. To je vrlo diletantski, neodgovorno i radi se samo zbog izbora i kako bi se naštetilo velikim gradovima gdje ne vladaju njihove opcije. Dugoročno najveću štetu čine upravo hrvatskim građanima - naglasio je Penava.

Rekao je da će predloženim korekcijama nominalno doći do određenog blagog povećanja plaća i mirovina, ali da su građani itekako svjesni da im te plaće i mirovine ne vrijede koliko su vrijedile ranije.

- To je neodgovorna politika, kojoj nije cilj strateško razmišljanje za opće dobro i rast životnog standarda nego isključivo dnevno preživljavanje – poručio je Penava.

Pročitano 343 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar