Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Kampanja "Ja sam više od MS-a!" u Vukovaru: Od multiple skleroze u Hrvatskoj boluje više od 7000 osoba

Kampanja "Ja sam više od MS-a!" u Vukovaru: Od multiple skleroze u Hrvatskoj boluje više od 7000 osoba Foto: HRV/Žana Kunji

Multipla skleroza je autoimuna bolest za koju lijeka nema, a oboljeli uzimaju terapije koje usporavaju progresiju bolesti i podižu kvalitetu života. Do dva puta je češća kod žena, a kaže se da je to bolest sa tisuću lica jer su simptomi individualni i razlikuju se od osobe do osobe. Najčešće se dijagnosticira između 20. i 40. godine života, u Hrvatskoj od multiple boluje 7024 osobe, a u svijetu preko 2,8 milijuna. Bolest je rastući globalni zdravstveni problem. Ključna je edukacija, a upravo iz tog razloga, uoči Svjetskog dana ove bolesti koji se obilježava 30. svibnja, Društvo multiple skleroze Vukovarsko - srijemske županije zajedno sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske i ove godine provodi kampanju "Ja sam više od MS-a!". Akcija se danas održava do podneva u središtu Vukovara.

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o multiploj sklerozi i uklanjanje mitova o samoj bolesti te davanje podrške oboljelima i njihovim obiteljima. Zoran Oljača, predsjednik Društva multiple skleroze Vukovarsko - srijemske županije kaže kako je i diskriminacija veliki problem.
- Ljudi kada vide kako hodamo misle da smo pijani, imaju predrasude, a mi smo samo bolesni - priča Oljača te ističe kako su ovakve akcije jako važne za oboljele, ali i za građane.

Društvo multiple letci   žk   2023

Na području naše županije, kaže Oljača, registrirano je 96 članova, s tim da vjeruju da ih je i više. Naglasio je kako njihovo Društvo radi punom parom i trudi se pomoći svakom oboljelom članu.
- Kroz akcije i radionice koje provodimo pokušavamo pomoći članovima. Surađujemo i s liječnicima, a oboljele prevozimo od kućnog praga do bolnica u okolici na specijalističke preglede koji su potrebni - istaknuo je.

PODRŠKA, PRIJEVOZ, TERAPIJE... 

Osobe oboljele od multiple suočavaju se svakodnevno s nizom nevidljivih simptoma poput umorna, mnoge skrivaju svoju bolest jer se još uvijek boje otkaza ili gubitka obitelji i prijatelja. Edukacija je ključna kako bi osvijestili bolesti oko sebe, ali i kako bi oboljelima znanjem mogli pomoći. Oboljeli u Društvu mogu pronaći podršku, besplatan prijevoz kod liječnika specijalista, odlazak u toplice i različite institucije na vještačenje i u Zavod za socijalni rad. Također, kažu, provode besplatnu medicinsku masažu, različite terapije kao što su Bowenn, Emeti i Bobat, PNF, akrodinamika i miofascijalna relaksacija te brojne edukacije, psihološke, fizijatrijske i gaštal terapije. Osim toga, oboljelima je na raspolaganju, preko Saveza društava multiple skleroze u Hrvatskoj, besplatni SOS telefon te Virtualni MS savjetnik.

Pročitano 520 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI