Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

U Osijeku obilježeno 200 godina od rođenja dr. Ante Starčevića

U Osijeku obilježeno 200 godina od rođenja dr. Ante Starčevića Foto: OBŽ

Dr. Ante Starčević bio je hrvatski političar, pravnik, povjesničar i književnik kojega su još za života prozvali Ocem domovine. Rođen je 23. svibnja 1823. godine u mjestu Veliki Žitnik, a poznat je postao kao politički vođa i glavni ideolog hrvatskog nacionalizma. Povodom obilježavanja 200. obljetnice njegova rođenja na središnjem osječkom trgu cvijeće su pred njegovim spomenikom položili čelnici Osječko - baranjske županije i predstavnici Grada Osijeka. 

Župan osječko - baranjski Ivan Anušić istaknuo je kako je ovo velika obljetnica jednog od najbitnijih političara u povijesti hrvatskog naroda i hrvatske države.

- Čovjek koji je prije više od stoljeća govorio o budućnosti Hrvatske, kako ju trebamo voditi, kako o njoj promišljati i kako zaštititi Hrvatske interese i buduću Hrvatsku državu. Danas su njegove riječi, i zauvijek će biti, onakve kakve jesu, istinite i izgovorene u pravo vrijeme na pravom mjestu - rekao je Anušić.

VIZIONAR SE RAĐA

Na novinarsko pitanje imamo li danas takvih političara odgovorio je kako je lik i profil političara kao što je bio Starčević vizionarski.
- Vizionar se rađa, on se ne školuje i ne stvara. Vizionara je uvijek potrebno, ali on mora svoju viziju znati prenijeti narodu, a da on ne misli da je čudak nego da vidi nešto više od toga. Upravo takav bio je Starčević - istaknuo je Anušić.

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić naglasak je stavio na važnost djelovanja Oca Domovine, a prisjetio se i njegova gesla "Bog i Hrvati".
- Politički je obilježio drugu polovicu 19. stoljeća, zajedno s velikanom i stranačkim čelnikom, Strossmayerom. On je imao geslo "Sve za vjeru i domovinu" i tu vidim poveznicu. Osijek se adekvatno odužio Ocu domovine i imenovao je središnji trg upravo po njemu - rekao je Florijančić.

Anušić je najavio kako u srijedu, 24. svibnja, Osječko-baranjska županija organizira tribinu na kojoj će se razgovarati o životu i radu Ante Starčevića.

Pročitano 261 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI