Ispiši ovu stranicu

Sustav i učenici zajedno protiv govora mržnje

Sustav i učenici zajedno protiv govora mržnje Foto: Marija Molnar

U Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru održan je preventivni program Zajedno protiv govora mržnje. Događaj su organizirale Policijske uprave vukovarsko-srijemska i osječko-baranjska uz podršku Ravnateljstva policije, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Riječ je o projektu u kojem promoviramo kulturu dijaloga, tolerancije, nenasilja, protiv svih oblika antisemtizma kao i nasilničkog ponašanja - istaknula je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije.

Partneri su u ovom programu, uz Tehničku školu i Vijeće za prevenciju Grada Vukovara, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka te inicijativa Art Hill.

TEŽI SE NULTOJ STOPI TOLERANCIJE NA NASILJE

Provedeno je pet tematskih radionica s učenicima škole, pa su tako sadili lukovice šafrana, odigrali nogometnu utakmicu pod nazivom Ja sam za fair-play, sudjelovali u informativnoj radionici Ljudskost u akciji uz multimedijalni kutak Progovorimo riječima čovječnosti kao i u likovno-dramskoj preventivnoj aktivnosti Sjećanje na žrtve Holokausta, kvizu i natjecanju pod nazivom Zatrubi za toleranciju te završnoj diskusiji Koraci u pravom smjeru za društvo nulte tolerancije na nasilje.

- Sve to u cilju kako napraviti konkretne korake da zaista budemo sigurno mjesto s nultom stopom tolerancije na nasilje – naglasila je Veber.

Ovo je drugo zajedničko sudjelovanje u ovom programu s policijom, istaknuo je ravnatelj vukovarske Tehničke škole Đorđe Lukić, naglasivši da su rezultati itekako vidljivi, a i samostalno rade na ovim temama u preko 40 izvannastavnih aktivnosti

- Mi ovoga trenutka uistinu nemamo problema koje smo imali u prošlosti stoga je rezultat ove suradnje i onoga što radimo u tom smjeru jasan i vidljiv. Djeca se kroz 40-tak raznih aktivnosti u našoj školi međusobno druže i komuniciraju kako kroz kroz sport tako i kroz druge aktivnosti, sudjeluju svi i ovu školu predstavljaju u gradu, županiji i Republici Hrvatskoj – rekao je Lukić.

 

Veocic Veber Lukic Bozic Marija Molnar 2023

OPADA BROJ KAZNENIH DJELA POTICANJA NA NASILJE I MRŽNJU

Po riječima načelnika Policijske postaje Vukovar Vlade Božića, na našem je području evidentiran pad pojave oblika kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, a nakon provedenih kriminalističkih istraživanja protiv počinitelja su provedeni postupci i podnesene odgovarajuće kaznene ili prekršajne prijave.

- I dalje ćemo na ovakvim događanjima isticati mir, toleranciju te sprječavati govor mrženje i sve oblike nasilja – poručio je Božić.

U ime Grada Vukovara program je pratio pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je posebice naglasio važnost uloge roditelja u odgoju djece, a tek potom i cjelokupne zajednice.

- Onaj dio koji zajednica i obrazovni sustav može učiniti je edukacija i upozoravanje na probleme, jer bolje je preventivnom edukacijom spriječiti događaje poput onih nedavnih u našem bliskom susjedstvu za koje ne želimo da se i nama dogode – naglasio je Dimić.

Program Zajedno protiv govora mržnje održan je u skladu sa Strategijom EU o pravima djeteta i Europskim jamstvom za djecu te kao  popratni događaj u okviru hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust – IHRA.

Pročitano 283 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar