Ispiši ovu stranicu

Obilježava se 28. obljetnica VRO Bljesak

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV / V. Lozančić

U organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, u Okučanima se obilježava 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Obilježavanje započelo izvođenjem budnice ulicama Okučana, a tijekom dana, sve do kasnih poslijepodnevnih sati, na različitim lokacijama bit će postavljen taktičko-tehnički zbor Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved uputio je čestitku u povodu 28. obljetnice VRO Bljesak, prisjetio se svih poginulih, nestalih i umrlih branitelja poručivši kako je njihovom krvlju plaćena naša sloboda, a njihova žrtva ugrađena je u temelj hrvatske države.

Podsjetio je i kako su u toj vrhunski planiranoj i izvedenoj operaciji hrvatske snage u manje od 32 sata oslobodile 600 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija, čime je omogućen povratak prognanika u zapadnu Slavoniju.

Operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za manje od 32 oslobođeno je oko 600 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo velikosrpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom A3.

U skladu sa strategijom odmazde osmišljenom u Beogradu, kao odgovor na operaciju Bljesak tzv. Republika Srpska Krajina i Srpska Vojska Krajine izveli su terorističke napade na civilne ciljeve u hrvatskim gradovima. Građani Zagreba napadnuti su raketama s kazetnim punjenjem, a građani Karlovca i Siska topničkim granatama.

Pročitano 392 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac