Ispiši ovu stranicu

Policija upozorava na motocikle i mopede

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska upozorila je na prisutnost sve većeg broja motociklista na cestama. Znatno više temperature od uobičajenih za početak proljeća nakratko su nas sve razveselile te na prometnice izmamile veći broj motociklista i mopedista. No kako bi neopterećeno uživali u vožnji na prvom proljetnom suncu, vozači dvokotačnih ljubimaca moraju ispuniti preduvjete sigurne vožnje, što zbog vlastite sigurnosti, tako i zbog sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu na cestama.

Najčešći uzrok prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači motocikala i mopeda su neprilagođena brzina kretanja, nekorištenje sigurnosne kacige te vozači drugih vozila koji im oduzimaju prednost prolaska.

Nerijetko i sami vozači motocikala i mopeda, svojim nedovoljno odgovornim ponašanjem, doprinesu vlastitoj ugrozi jer često precijene svoje vozačke sposobnosti; poneki upravljaju vozilom prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita za ovu kategoriju vozila, neki pak ne obrate dovoljno pažnje na hladan i klizak kolnik. Najveća opasna pogreška koju vozači automobila zamjeraju vozačima motocikala i mopeda je loša procjena situacije pri pretjecanju ili obilaženju kolone vozila.

No dužnost odgovornog ponašanja koje će osigurati primjerenu razinu sigurnosti pri sudjelovanju u prometu nije samo na vozačima motocikala i mopeda – dosljedno poštivanje prometnih pravila očekuje se od svih vozača!

Štoviše, vozači ostalih vozila trebali bi pojačanu pažnju usmjeriti na vozače motocikala i mopeda, posebice iz razloga što se upravo vozači motocikala i mopeda ubrajaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu. Propusti vozača poput zanemarivanja gledanja u tzv. „mrtvi kut“, neopreznog otvaranja vozila u zaustavljenoj koloni ili, pak, skretanja bez pokazivača smjera ili oduzimanja prednosti prolaska mogu imati pogubne posljedice za vozače motocikala i mopeda.

Stoga policija savjetuje svim sudionicima u prometu da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti i svojim samozaštitnim ponašanjem i uvažavanjem svih pravila prometne kulture ujedno povećaju sigurnost ostalih sudionika u prometu.

 

Pročitano 285 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI