Ispiši ovu stranicu

Veleposlanica Srbije u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Srđan Jeremić, Jelena Milić i Damir Dekanić Srđan Jeremić, Jelena Milić i Damir Dekanić Milan Paun

 Župan Damir Dekanić primio je u palači Srijem u Vukovaru veleposlanicu Republike Srbije Nj. E. Jelenu Milić koja je u posjetu Vukovarsko–srijemskoj županiji.

Dekanić je rekao da su razgovarali o mogućnosti rješavanja niza problema koji opterećuju odnose Hrvatske i Srbije, o mogućoj gospodarskoj i kulturnoj suradnji te potencijalnom dolasku radnika iz Srbije. Rekao je da je prioritet pronalazak nestalih osoba i procesuiranje ratnih zločina.

Vukovarsko-srijemska županija želi doprinijeti poboljšanju odnosa Hrvatske i Srbije na način da se izjednače prva manjina, Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

Veleposlanicu Milić zanimalo je zašto u Vukovaru nije dopuštena službena uporaba srpskoga jezika i pisma budući da je u okolnim općinama dopuštena. Dekanić je odgovorio da to više niej zakonska obveza prema rezultatu popis stnaovništva te da prije ostvarivanja toga prava treba riješiti otvorena pitanja, prvenstveno pronaći nestale osobe.

Veleposlanica Milić nije novinarima davala izjave, a jedna od tema sastanka bio je položaj Srba u našoj županiji. Zamjenik župana Srđan Jeremić je odnos većinskoga naroda i srpske manjine ocijenio pozitivnim te rekao da i Hrvati i Srbi imaju iste probleme.

Prema županovim riječima veleposlanica je izrazila žaljenje zbog nedavnoga zadržavanja na granici župana Dekanića i saborskoga zastupnika Marijana Pavličeka pri posjetu hrvatskoj zajednici u Vojvodini te rekla kako se nada da je to bio izniman slučaj koji nije plod neke strategije. Osobno će se založiti da se ništa slično više ne ponovi.

Pročitano 343 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun