Ispiši ovu stranicu

Predstavljeni turistički rezultati u Vukovaru za 2022.godinu

Predstavljeni turistički rezultati u Vukovaru za 2022.godinu Foto: Marija Molnar

U odnosu na 2021., prošle je godine u Vukovaru zabilježeno 43,81 posto više dolazaka turista i 32,75 posto više noćenja, rečeno je na konferenciji za medije vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave i direktorice Turističke zajednice grada Vukovara Marine Sekulić na temu turističkih pokazatelja u 2022.godini. Dolasci školskih ekskurzija u prošloj su se godini povećali za 243,15 posto, a noćenja za 139,97 posto. Pristalo je 305 kruzera s 29 607 putnika. Otvoreno je i devet novih smještajnih objekata, od čega su tri kuće za odmor pa tako Vukovar sada raspolaže s 1054 ležaja.

Na konferenciji je naglašeno kako se vukovarski turizam razvija u kontinuitetu uz izuzetak dviju pandemijskih godina kada su i u ovoj grani aktivnosti drastično smanjenje u cijelom svijetu, a kao najbolji primjer porasta turizma, gradonačelnik Penava je istaknuo i otvaranje novih smještajnih kapaciteta u gradu.

- U Vukovaru je 2015.godine bilo samo 17 smještajnih objekata, a danas ih je 58. Također, iznimno smo zadovoljni i turističkim nagradama koje pristižu u naš grad. Naime, Vukovar je finalist u izboru za najuspješniju kontinetnalnu destinaciju gradskoga turizma u 2022.godine, odnosno nalazi se u top tri, a nagrade su dobili i mnogi turistički objekti. Interes za memorijalnim turizmom ne jenjava, a povećan je i za sportski, zahvaljujući Sportskim objektima Vukovar koji privlače turiste, sportaše i reprezentacije za pripreme – naglasio je Penava.

Za ovu je godinu najavio dva važna projekta od kojih bi početak radova na izgradnji Arheološkoga parka Vučedol s brojnim atraktivnim sadržajima trebao značiti i svojevrsnu prekretnicu u razvoju vukovarskoga turizma.

- Također počinju i radovi na obaloutvrdi Dunava odnosnu lukobranu dugom 700 metara s četiri nova pristana za kruzere ispred Ribarske ulice. Riječ je o projektu Hrvatskih voda. Najavljujem i novi ulaz u Vukovarski vodotoranj te novu, veću suvenirnicu što će značajno doprinijeti i poslovanju i zadovoljstvu turista – naglasio je Penava.

Direktorica TZ grada Vukovara Sekulić izdvojila je dobre rezultate i na mjerenju kvalitete ponude i usluge u Vukovaru.

- Kroz projekt integralnog upravljanja destinacijom – IQM Destination Vukovar utvrđeno je da ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara iznosi 93 boda od ukupno 100 – pojasnila je Sekulić, a što se tiče najava za 2023.godinu, izjavila je da nas očekuje veliki broj manifestacija i događaja u suradnji s Gradom Vukovarom te gradskim muzejima i turističkim objektima. Ove godine kreće i obnova zgrade Turističke zajednice grada Vukovara, a za čega je gradska uprava osigurala dio sredstava putem Fonda za obnovu i energetsku učinkovitost.

 

Pročitano 322 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar