NAJNOVIJE
Vukovarsko-srijemsku županiju posjetili su predstavnici Vlade AP Vojvodine

Vukovarsko-srijemsku županiju posjetili su predstavnici Vlade AP Vojvodine kako bi na sastanku razgovarali o mogućnostima i projektima prekogranične suradnje za novo programsko razdoblje od 2021.-2027.godine.

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 16:17)
Uzrok smrti mladića koji je ubio oca prostrijelna je rana nastala od projektila ispaljenog iz daljine

Uzrok smrti 21-godišnjeg mladića koji je 28. ožujka u Vinkovcima ubio svog 63-godišnjeg oca, prostrijelna je rana nastala od projektila ispaljenog iz daljine, priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 15:41)
Izložba povodom 30 godina nastanka Vukovarsko-srijemske županije

U povodu obilježavanja 30. godišnjice djelovanja Vukovarsko-srijemske županije Državni arhiv u Vukovaru i Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru pripremili su izložbu "Prošlost, sadašnjost i budućnost Vukovarsko-srijemske županije u riječi i slici" koju je u Državnom arhivu u Vukovaru otvorio zamjenik župana Franjo Orešković.

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 14:37)
Policija poziva građane da predlože lokacije za nadzora brzine kretanja vozila

Od 1. do 10. travnja 2023. godine Policijska uprava vukovarsko-srijemska zaprimat će prijedloge građana za lokacije koje građani smatraju „rizičnima“, na kojima će se provesti nadzor brzine kretanja vozila.

Akcija nadzora brzine kretanja će se provesti 21. travnja, od 00,00 do 24 sata, na lokacijama koje će policija odabrati, uz pomoć prijedloga građana, uvažavajući i lokacije koje su se iskustveno pokazale kao mjesta na kojima se učestalo događaju prometne nesreće.

U obzir dolaze lokacije u prometu na svim prometnicama Vukovarsko-srijemske županije, no, poželjno je da građani u svojim prijedlozima obrazlože razlog zbog kojeg je upravo odabrana lokacija primjerena za odabir tijekom provođenja akcije.

Prijedloge lokacija građani trebaju dostaviti na mail Policijske uprave vukovarsko-srijemske [email protected].

Po zaprimanju prijedloga građana, policija će kroz analizu pristiglih prijedloga odabrati lokacije na kojima će 21. travnja mjeriti brzinu kretanja vozila, a odabrane lokacije javno objaviti i najaviti putem medija u provođenju akcije 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila.“

Također, u tjednu od 17. do 23. travnja 2023. godine u Republici Hrvatskoj, na području svih policijskih uprava, prometna policija će pojačano nadzirati brzinu kretanja vozila, kao i sve članice ROADPOL-a (europska mreža prometnih policija).

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 12:52)
Ana Filipović nova je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar

Od danas je dužnost ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar preuzela diplomirana restauratorica – konzervatorica Ana Filipović. Na tom je mjestu zamijenila dugogodišnju ravnateljicu Ružicu Marić.

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 12:50)
Policija upozorava na motocikle i mopede

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska upozorila je na prisutnost sve većeg broja motociklista na cestama. Znatno više temperature od uobičajenih za početak proljeća nakratko su nas sve razveselile te na prometnice izmamile veći broj motociklista i mopedista. No kako bi neopterećeno uživali u vožnji na prvom proljetnom suncu, vozači dvokotačnih ljubimaca moraju ispuniti preduvjete sigurne vožnje, što zbog vlastite sigurnosti, tako i zbog sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu na cestama.

Najčešći uzrok prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači motocikala i mopeda su neprilagođena brzina kretanja, nekorištenje sigurnosne kacige te vozači drugih vozila koji im oduzimaju prednost prolaska.

Nerijetko i sami vozači motocikala i mopeda, svojim nedovoljno odgovornim ponašanjem, doprinesu vlastitoj ugrozi jer često precijene svoje vozačke sposobnosti; poneki upravljaju vozilom prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita za ovu kategoriju vozila, neki pak ne obrate dovoljno pažnje na hladan i klizak kolnik. Najveća opasna pogreška koju vozači automobila zamjeraju vozačima motocikala i mopeda je loša procjena situacije pri pretjecanju ili obilaženju kolone vozila.

No dužnost odgovornog ponašanja koje će osigurati primjerenu razinu sigurnosti pri sudjelovanju u prometu nije samo na vozačima motocikala i mopeda – dosljedno poštivanje prometnih pravila očekuje se od svih vozača!

Štoviše, vozači ostalih vozila trebali bi pojačanu pažnju usmjeriti na vozače motocikala i mopeda, posebice iz razloga što se upravo vozači motocikala i mopeda ubrajaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu. Propusti vozača poput zanemarivanja gledanja u tzv. „mrtvi kut“, neopreznog otvaranja vozila u zaustavljenoj koloni ili, pak, skretanja bez pokazivača smjera ili oduzimanja prednosti prolaska mogu imati pogubne posljedice za vozače motocikala i mopeda.

Stoga policija savjetuje svim sudionicima u prometu da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti i svojim samozaštitnim ponašanjem i uvažavanjem svih pravila prometne kulture ujedno povećaju sigurnost ostalih sudionika u prometu.

 

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 12:45)
Umirovljenici će i dalje ići organizirano u Bizovac i Lipik

U Maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je 35. sjednica Županijskog odbora za skrb o osobama treće životne dobi na kojoj se raspravljalo o odlasku umirovljenika u toplice kao i o aktivnostima i Planu rada za 2023. godinu.

Predsjednik Odbora Mihajlo Tomašković istaknuo je kako je došlo do velikog povećanja cijena svih usluga u toplicama u koje su do sada umirovljenici odlazili organizirano te je zbog toga bilo potrebno tražiti nove, povoljnije destinacije izvan Republike Hrvatske. Održan je sastanak s predstavnicima toplica u Fojnici, koji su ponudili vrlo sadržajne i prihvatljive 10-dnevne aranžmane, koji su dobro prihvaćeni od strane umirovljenika jer se bilježi velika zainteresiranost. Nadalje, u planu su i pregovori s predstavnicima toplica u Tesliću, od kojih se također očekuju povoljne ponude.

Predsjednik Odbora podsjetio je da će umirovljenici i dalje ići u toplice Bizovac i Lipik, ali po prijedlogu s prethodne sjednice Odbora, da se 60% sredstava utroši na odlazak u Bizovac i Lipik, a 40% za druge, povoljnije destinacije.

Osim toga bilo je govora o redovitom radu umirovljeničkih udruga, a pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović istaknuo je kako je Vukovarsko - srijemska županija rastom cijena i većim troškovima života proširila i mjere pomoći za umirovljenike: u tijeku je Javni poziv za pomoć umirovljenicima s malim primanjima u vidu poklon paketa hrane, na koji se očekuje oko 1500 prijava. Nadalje, očekuje se uskoro i objava Javnog natječaja za financiranje programa i projekata koje provode umirovljeničke udruge na području Vukovarsko - srijemske županije, kao i priprema prijedloga za produžetak Sporazuma s jedinicama lokalne samouprave o sufinanciranju odlaska umirovljenika u toplice.

 

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 12:33)

Bit će nastavljen projekt Zaželi

Početak konferencije Početak konferencije OBŽ

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana je Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema.

Tema je bila Provedba programa javnih politika tržišta rada. Sudionike skupa pozdravili su rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

- Želimo predstaviti novosti u Europskom socijalnom fondu plus u kojem smo osigurali dostatna sredstva za jačanje tržišta rada i za revitalizaciju institucija koje se bave zapošljavanjem. Također, osigurali smo sredstva i za sustav vaučera kojima želimo pokazati da Hrvatska prati trendove zelene i digitalne tranzicije kako bi svi uključeni u tržište rada iskoristili bespovratna sredstva i dodatno osnažili svoja znanja i vještine kroz različite edukacije i usavršavanja. Europski socijalni fond plus nastavak je Europskog socijalnog fonda u prethodnom razdoblju kojim je osigurano 2,2 milijarde eura, a najznačajnije su aktivnosti, koje ćemo financirati, nastavak projekta Zaželi pri čemu će sljedeći javni poziv biti strukturiran na način da se ugovori o zapošljavanju izdaju na tri godine. Time ćemo osigurati sigurnost i za pružatelje usluga, ali i korisnike, sprječavajući ujedno njihovu institucionalizaciju. Tu su također sredstva za osobne asistente, pomoćnike u nastavi kao i mjere aktivne politike zapošljavanja – rekao je ministar Piletić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar naglasio je kako konferencijom nastoje prikazati sve ono što je učinjeno u provedbi različitih aktivnosti s ciljem poboljšanja uvjeta na tržištu rada.

- Tu su u prvom redu mjere aktivne politike zapošljavanja, a isto tako i provedba Europskog socijalnog fonda za prethodno razdoblje. Hrvatski zavod za zapošljavanje provodio je i mjere očuvanja radnih mjesta uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Pozvali smo i predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave. Važno je istaknuti da smo na područje pet slavonskih županija do sada uložili oko 1,2 milijarde kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja. Primjerice, financirali smo obrazovanje nezaposlenih mjerom samozapošljavanja, angažiranja u javnim radovima i pripravništvima. Što se tiče 2023. godine, a s obzirom na stanje na tržištu rada i pad broja nezaposlenih, najviše ćemo se okrenuti mjerama obrazovanja i usavršavanja putem različitih izvora financiranja, od Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, državnog proračuna i europskih fondova, a nastavit ćemo s mjerom vaučera koja se pokazala izvrsnom – istaknuo je Lončar.

Zamjenik župana Josip Miletić kazao je kako zahvaljujući pozitivnim trendovima kojima svjedočimo u prethodnom razdoblju, od pada broja nezaposlenih do povećanja gospodarske aktivnosti bilježimo sve povoljnije uvjete na tržištu rada.

- Osječko-baranjska županija brojnim programima potpora, njih više od 30, potiče razvoj poduzetništva, a iznimne napore ulažemo i u temelj svakog napretka, odnosno obrazovanje. Važno je istaknuti i dva velika projekta koja će biti izravna pomoć gospodarstvenicima, a to su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće te Gospodarski centar putem kojih će gospodarstvenici lakše plasirati svoje proizvode na tržište – zaključio je Miletić.

O radu i mogućnostima Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) govorio je ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima EU Vicko Mardešić dok je Mjere aktivne politike zapošljavanja predstavio Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Potom je održana panel rasprava Perspektive novih politika tržišta rada.

Skupu je nazočio i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

 

 

Pročitano 195 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija