Ispiši ovu stranicu

Zbog porasta vodostaja Save održana sjednica Stožera civilne zaštite VSŽ

Zbog porasta vodostaja Save održana sjednica Stožera civilne zaštite VSŽ Foto: VSŽ

Zbog porasta vodostaja rijeke Save te proglašenja pripremih mjera obrane od poplave, konkretno u Sektoru D1 branjenoga područja te na području od dionice D.1.1 do dionice D.1.5., jučer je u Vinkovcima održana sjednica užeg dijela Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Predsjednik stožera, župan Damir Dekanić rekao je kako smatra da je od iznimne važnosti reagirati na vrijeme te na ovakvim sastancima, od rukovoditelja obrane od poplave, dobiti sve relevantne podatke o kretanju vodostaja i stanju zaštitnih vodnih građevina kao i informacije o spremnosti žurnih službi i tehnike ovlaštene pravne osobe koja direktno provodi mjere obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama.

Rukovoditelj obrane od poplave na branjenom području Emil Dereš izvijestio je kako je stanje na cijelom toku rijeke Save kroz našu županiju pod kontrolom.
-Porast vodostaja izazvale su izrazito obilne oborine na uzvodnom dijelu toka rijeke Save i njezinih pritoka, prije svega, pritoka iz susjedne Bosne i Hercegovine. Porast vodostaja je očekivan, pripremne mjere obrane od poplave proglašene su kada je vodostaj na vodomjeru u gradu Županji dosegnuo +600 cm s tendencijom daljnjeg porasta, konkretno 19. siječnja 2023. godine u 11.00 sati. Trenutni vodostaj iznosi +803 centimetra i stagnira, odnosno možemo reći da vrhunac vodnog vala trenutno prolazi kroz našu županiju. Vodostaj rijeke Save na cijelom toku nalazi se u domeni srednjih ili visokih voda i sigurno će takav vodostaj potrajati još neko vrijeme. Ono što je dobro jeste to, da je sredinom tjedna najavljeno smirivanje vremena pa se može očekivati i smirivanje vodostaja na cijelom toku rijeke Save. Djelatnici Hrvatskih voda su na terenu, nisu zabilježena oštećenja ili mjesta na nasipima na kojima treba intervenirati. Hrvatske vode u stalnoj su komunikaciji sa glavnim rukovoditeljem obrane od poplave i Stožerom civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i tako će ostati sve dok postoji potreba – rekao je Dereš.

Predstavnici žurnih službi i operativnih snaga istaknuli su da su svoje kapacitete stavili u pasivnu pripravnost, provjereno je stanje tehnike, određena su pasivna te aktivna dežurstva u slučaju potrebe i možemo zaključiti da su operativne snage spremne brzo djelovati na cijelom branjenom području, ali prema trenutno dostupnim informacijama za to neće biti potrebe.

 

 

Pročitano 258 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić