NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

124. Vukovarska brigada obilježila 30 godina od osnutka

124. brigada, polaganje vijenaca 124. brigada, polaganje vijenaca Foto: Kery

Od osnutka 124. Vukovarska brigade prošlo je 30 godina. U subotu 14. siječnja pripadnici te brigade po prvi puta su se okupili na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru te su položili vijenac i zapalili svijeću za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Brigada je brojala 1471 pripadnika, 12 je pripadnika poginulo dok je 71 pripadnik ranjen. Okupljanje je upriličeno povodom 25. godišnjice mirne reintegracije i Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na okupljanju je bilo 40 – ak pripadnika te postrojbe ali bi sljedeće godine broj trebao biti znatno veći.

- Mi smo se sada prvi puta okupili jer nas ima sa svih strana, mi nismo samo iz Vukovara. Ima nas iz Rijeke, Zagreba, Crikvenice, Osijeka i s vinkovačkog područja. Vrlo je teško skupiti ljude, puno je onih do kojih nismo uspjeli doći. Imamo i jedan broj umrlih i oboljelih. Mi smo se dogovorili da se svake godine skupimo 15. siječnja na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske a i brigada se ustrojavala krajem 1991. godine, a 1992. bila na crti obrane Nuštar, Borinci, šuma Durgutovica i izvršavala je zadaće obrane na rijeci Savi u reonu Svilaj, Slavonski Šamac, prema Slavonskom Brodu – rekao je ratni zapovjednik 124. brigade brigadir Zlatko Burger.124 3

Krajem 1992. počeo je ustroj domobranskih postrojbi, te su se sve brigade s ovog područja osim 3. i 5. gardijske preustrojavale u domobranske pukovnije. Tako se 124. brigada preustrojila u 10. Domobransku pukovniju Vukovar i ona je nastavila dalje izvršavati svoje zadaće. Dio pripadnika postrojbe je otišao u 3. i 5. gardijsku brigadu, odnosno druge pukovnije a dio u 10. Domobransku pukovniju.

Ivan Čurić bio je zapovjednik druge pješačke bojne u sastavu brigade i bio je u Vukovaru do pada grada zapovjednik Lušca. - Imali smo sad najveći problem da se prepoznamo. Prošlo je 30 godina i svatko je nastavio svojim putem. Nakon pada Vukovara dio vukovarskih branitelja je ostao na području Vinkovaca, Đakova, Slavonije... nisu htjeli ići u Zagreb i htjeli su da se napravi ponovno 204. brigada, međutim ime je promijenjeno u 124. Mi smo se ovdje priključili u obranu Vinkovaca, da bi se poslije u Zagrebu osnivala 204., tada je dio vukovarskih branitelja otišao u 204., a dio je ostao kao Ivica Arbanas, "doktor" Anđelić, Hrvoje Tilić, Mađar, Frenki...Mi smo poslije završili na bosansko-posavskom ratištu. Krajem 1992. brigada se gasi i nastaje 10. Domobranska pukovnija a pripadnici odlaze u druge postrojbe ili ostaju u pukovniji. Nakon 30 godina ponovno se sastajemo, lijepo da se vidimo - rekao je Ćurić.124 1

Ispred županije Vukovarsko-srijemske nazočio je dožupan Franjo Orešković koji je također položio vijenac i zapali svijeću.

- Pravi razlog je da se ovdje na Memorijalnom groblju, na ovom svetom tlu, da se poklonimo i zahvalimo svima onima kojih nažalost nema ali su tu uvijek s nama i preživjelim našim herojima. Svima njima se vječno klanjamo i zahvaljujemo što danas imamo Hrvatsku – rekao je Orešković.

Vijenac je položio i Krunoslav Šeremet izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, dok je molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić.124 2

 

Pročitano 717 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija