NAJNOVIJE
Položen kamen temeljac za kapelicu Krista Kralja Mučenika na Memorijalnom groblju

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata kamen temeljac za novu kapelicu Krista Kralja Mučenika koja će biti izgrađena pored dvorane za ispraćaj. Kamen je blagoslovio i predvodio molitvu fra Ivica Jagodić, župnik župe sv.Filipa i Jakova u Vukovaru u svojstvu izaslanika mons.Đure Hranića, nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

(Subota, 03 Lipanj 2023 17:30)
Braniteljice proslavljaju svoj dan, u Vukovar ih došlo preko 400

 Dan je braniteljica Domovinskoga rata Republike Hrvatske koji se ove godine obilježava u Vukovaru. Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast poginulima za domovinu, a vijence su položila izaslanstva udruge Braniteljice Domovinskoga rata RH, Hrvatskoga sabora, Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske zajednice županija te Grada Vukovara.

(Subota, 03 Lipanj 2023 17:26)
Suverenisti predlažu obavezu izlaska na glasanje za sve punoljetne građane

Hrvatski suverenisti predložili su da na parlamentarnim izborima cijela država bude jedna izborna jedinica, uz uvođenje dopisnog glasanja, kao i obaveze izlaska na izbore za sve punoljetne građane, predstavljajući programske smjernice "Suverenisti 24" za "superizbornu" 2024. 

(Subota, 03 Lipanj 2023 14:46)
Osječko-baranjska županija proslavila svoj dan

 U povodu Dana Osječko-baranjske županije izaslanstvo županije predvođeno županom Ivanom Anušićem položilo je vijenac i zapalilo svijeću kod središnjeg križa na Centralnom groblju u Osijeku.

(Petak, 02 Lipanj 2023 15:05)
Obilježena 30. obljetnica rada i djelovanja udruge "Vukovarske majke"

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja nestalim osobama u Domovinskom ratu i na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, svetom misom u crkvi sv. Filipa i Jakova te prigodnim programom pod nazivom „Naših 30 godina zajedništva u potrazi za najmilijima“ u petak je u Vukovaru obilježena 30. obljetnica rada i djelovanja Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”.

Predsjednica udruge Manda Patko tim je povodom s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata uputila apel za prekidanje šutnje o sudbini nestalih osoba.
- S ovoga mjesta apeliram na sve one, koji nešto znaju o sudbinama nestalih osoba, neka otkriju gdje su grobišta. Ne trebaju se bojati da će biti kažnjeni. Treba nam pomoć, teško nam je, još uvijek tugujemo i tražimo svoje najmilije. Iako je prošlo preko 30 godina, mi se i dalje nadamo pronalasku nestalih članova naših obitelji - poslala je Patko poruku prije početka obilježavanja obljetnice.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić naglasio je kako obitelji nasilno odvedenih i nestalih hrvatskih branitelja imaju neizmjernu podršku od strane županije.
- Trideseta obljetnica Udruge, skoro 32 godine od početka ratnih događanja i od prvih slučajeva nestanka naših ljudi. Ono što se svakoj obitelji najgore može dogoditi je da ne znaju gdje su ostaci njihovih najdražih i da ne znaju njihovu sudbinu. Kako bismo riješili problem nestalih osoba, cijelo društvo mora uložiti napore jer samo će na taj način njihove obitelji pronaći mir - naglasio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Ispred Grada Vukovara obilježavanju rada i djelovanja udruge nazočili su zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.
- Obilježavamo 30. obljetnicu od osnutka udruge, 30 godina aktivne potrage za nestalim osobama preko udruge i 32. obljetnicu teškoga života svih obitelji koji tragaju za svojim najmilijima. Ovim putem, apeliram na sve državne institucije, ali prvo na sve one građane koji imaju spoznaje iz 1991. godine, neka otkriju što znaju. Velik je protek vremena no, nadam se kako će im savjest proraditi i da ovim obiteljima, koje traže svoje najmilije, otkriju istinu - rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac zahvalivši se članovima udruge na ustrajnom radu i borbi u pronalasku istine.

Članovima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pridružio se i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved.
- Obilježavajući 30. obljetnicu djelovanja udruge „Vukovarske majke” na poseban način se prisjećamo svih naših poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava iz Domovinskog rata. Iskazujem zahvalu svim članicama i članovima udruge „Vukovarske majke”, koje su u proteklih sedam godina snažan partner Ministarstvu hrvatskih branitelja u svakodnevnoj koordinaciji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – naglasio je ministar Tomo Medved.

Molitvu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke” danas broji oko 40-tak članova.

(Petak, 02 Lipanj 2023 13:50)
U Vukovaru identificirano još pet osoba nestalih u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru identificirano je pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostaci u veljači pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Negoslavaca.

(Petak, 02 Lipanj 2023 11:41)
U središtu Vukovara održana akcija Hodaj u mojim cipelama

Važnost suzbijanja diskriminacije temeljem invaliditeta, osvještavanje prepreka na koje svakodnevno nailaze osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju te ponuda rješenja za podršku i ravnopravnost tih ranjivih skupina, ciljevi su javne akcije pod nazivom Hodaj u mojim cipelama koju su organizirali članovi i članice Udruge Vukovarski leptirći u središtu Vukovara. Brojnim interaktivnim primjerima omogućili su građanima da osjete što znači kretati se pomoću invalidskih kolica, napraviti transfer iz kolica u automobil, kretati se uz pomoć terapijskog psa, baviti se sportom, odnosno bar na kratko vrijeme osjetiti kako žive osobe s invaliditetom 24 sata dnevno.

(Petak, 02 Lipanj 2023 11:30)

124. Vukovarska brigada obilježila 30 godina od osnutka

124. brigada, polaganje vijenaca 124. brigada, polaganje vijenaca Foto: Kery

Od osnutka 124. Vukovarska brigade prošlo je 30 godina. U subotu 14. siječnja pripadnici te brigade po prvi puta su se okupili na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru te su položili vijenac i zapalili svijeću za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Brigada je brojala 1471 pripadnika, 12 je pripadnika poginulo dok je 71 pripadnik ranjen. Okupljanje je upriličeno povodom 25. godišnjice mirne reintegracije i Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na okupljanju je bilo 40 – ak pripadnika te postrojbe ali bi sljedeće godine broj trebao biti znatno veći.

- Mi smo se sada prvi puta okupili jer nas ima sa svih strana, mi nismo samo iz Vukovara. Ima nas iz Rijeke, Zagreba, Crikvenice, Osijeka i s vinkovačkog područja. Vrlo je teško skupiti ljude, puno je onih do kojih nismo uspjeli doći. Imamo i jedan broj umrlih i oboljelih. Mi smo se dogovorili da se svake godine skupimo 15. siječnja na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske a i brigada se ustrojavala krajem 1991. godine, a 1992. bila na crti obrane Nuštar, Borinci, šuma Durgutovica i izvršavala je zadaće obrane na rijeci Savi u reonu Svilaj, Slavonski Šamac, prema Slavonskom Brodu – rekao je ratni zapovjednik 124. brigade brigadir Zlatko Burger.124 3

Krajem 1992. počeo je ustroj domobranskih postrojbi, te su se sve brigade s ovog područja osim 3. i 5. gardijske preustrojavale u domobranske pukovnije. Tako se 124. brigada preustrojila u 10. Domobransku pukovniju Vukovar i ona je nastavila dalje izvršavati svoje zadaće. Dio pripadnika postrojbe je otišao u 3. i 5. gardijsku brigadu, odnosno druge pukovnije a dio u 10. Domobransku pukovniju.

Ivan Čurić bio je zapovjednik druge pješačke bojne u sastavu brigade i bio je u Vukovaru do pada grada zapovjednik Lušca. - Imali smo sad najveći problem da se prepoznamo. Prošlo je 30 godina i svatko je nastavio svojim putem. Nakon pada Vukovara dio vukovarskih branitelja je ostao na području Vinkovaca, Đakova, Slavonije... nisu htjeli ići u Zagreb i htjeli su da se napravi ponovno 204. brigada, međutim ime je promijenjeno u 124. Mi smo se ovdje priključili u obranu Vinkovaca, da bi se poslije u Zagrebu osnivala 204., tada je dio vukovarskih branitelja otišao u 204., a dio je ostao kao Ivica Arbanas, "doktor" Anđelić, Hrvoje Tilić, Mađar, Frenki...Mi smo poslije završili na bosansko-posavskom ratištu. Krajem 1992. brigada se gasi i nastaje 10. Domobranska pukovnija a pripadnici odlaze u druge postrojbe ili ostaju u pukovniji. Nakon 30 godina ponovno se sastajemo, lijepo da se vidimo - rekao je Ćurić.124 1

Ispred županije Vukovarsko-srijemske nazočio je dožupan Franjo Orešković koji je također položio vijenac i zapali svijeću.

- Pravi razlog je da se ovdje na Memorijalnom groblju, na ovom svetom tlu, da se poklonimo i zahvalimo svima onima kojih nažalost nema ali su tu uvijek s nama i preživjelim našim herojima. Svima njima se vječno klanjamo i zahvaljujemo što danas imamo Hrvatsku – rekao je Orešković.

Vijenac je položio i Krunoslav Šeremet izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, dok je molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić.124 2

 

Pročitano 253 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija