NAJNOVIJE
Vukovarsko-srijemsku županiju posjetili su predstavnici Vlade AP Vojvodine

Vukovarsko-srijemsku županiju posjetili su predstavnici Vlade AP Vojvodine kako bi na sastanku razgovarali o mogućnostima i projektima prekogranične suradnje za novo programsko razdoblje od 2021.-2027.godine.

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 16:17)
Uzrok smrti mladića koji je ubio oca prostrijelna je rana nastala od projektila ispaljenog iz daljine

Uzrok smrti 21-godišnjeg mladića koji je 28. ožujka u Vinkovcima ubio svog 63-godišnjeg oca, prostrijelna je rana nastala od projektila ispaljenog iz daljine, priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 15:41)
Izložba povodom 30 godina nastanka Vukovarsko-srijemske županije

U povodu obilježavanja 30. godišnjice djelovanja Vukovarsko-srijemske županije Državni arhiv u Vukovaru i Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru pripremili su izložbu "Prošlost, sadašnjost i budućnost Vukovarsko-srijemske županije u riječi i slici" koju je u Državnom arhivu u Vukovaru otvorio zamjenik župana Franjo Orešković.

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 14:37)
Policija poziva građane da predlože lokacije za nadzora brzine kretanja vozila

Od 1. do 10. travnja 2023. godine Policijska uprava vukovarsko-srijemska zaprimat će prijedloge građana za lokacije koje građani smatraju „rizičnima“, na kojima će se provesti nadzor brzine kretanja vozila.

Akcija nadzora brzine kretanja će se provesti 21. travnja, od 00,00 do 24 sata, na lokacijama koje će policija odabrati, uz pomoć prijedloga građana, uvažavajući i lokacije koje su se iskustveno pokazale kao mjesta na kojima se učestalo događaju prometne nesreće.

U obzir dolaze lokacije u prometu na svim prometnicama Vukovarsko-srijemske županije, no, poželjno je da građani u svojim prijedlozima obrazlože razlog zbog kojeg je upravo odabrana lokacija primjerena za odabir tijekom provođenja akcije.

Prijedloge lokacija građani trebaju dostaviti na mail Policijske uprave vukovarsko-srijemske [email protected].

Po zaprimanju prijedloga građana, policija će kroz analizu pristiglih prijedloga odabrati lokacije na kojima će 21. travnja mjeriti brzinu kretanja vozila, a odabrane lokacije javno objaviti i najaviti putem medija u provođenju akcije 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila.“

Također, u tjednu od 17. do 23. travnja 2023. godine u Republici Hrvatskoj, na području svih policijskih uprava, prometna policija će pojačano nadzirati brzinu kretanja vozila, kao i sve članice ROADPOL-a (europska mreža prometnih policija).

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 12:52)
Ana Filipović nova je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar

Od danas je dužnost ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar preuzela diplomirana restauratorica – konzervatorica Ana Filipović. Na tom je mjestu zamijenila dugogodišnju ravnateljicu Ružicu Marić.

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 12:50)
Policija upozorava na motocikle i mopede

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska upozorila je na prisutnost sve većeg broja motociklista na cestama. Znatno više temperature od uobičajenih za početak proljeća nakratko su nas sve razveselile te na prometnice izmamile veći broj motociklista i mopedista. No kako bi neopterećeno uživali u vožnji na prvom proljetnom suncu, vozači dvokotačnih ljubimaca moraju ispuniti preduvjete sigurne vožnje, što zbog vlastite sigurnosti, tako i zbog sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu na cestama.

Najčešći uzrok prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači motocikala i mopeda su neprilagođena brzina kretanja, nekorištenje sigurnosne kacige te vozači drugih vozila koji im oduzimaju prednost prolaska.

Nerijetko i sami vozači motocikala i mopeda, svojim nedovoljno odgovornim ponašanjem, doprinesu vlastitoj ugrozi jer često precijene svoje vozačke sposobnosti; poneki upravljaju vozilom prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita za ovu kategoriju vozila, neki pak ne obrate dovoljno pažnje na hladan i klizak kolnik. Najveća opasna pogreška koju vozači automobila zamjeraju vozačima motocikala i mopeda je loša procjena situacije pri pretjecanju ili obilaženju kolone vozila.

No dužnost odgovornog ponašanja koje će osigurati primjerenu razinu sigurnosti pri sudjelovanju u prometu nije samo na vozačima motocikala i mopeda – dosljedno poštivanje prometnih pravila očekuje se od svih vozača!

Štoviše, vozači ostalih vozila trebali bi pojačanu pažnju usmjeriti na vozače motocikala i mopeda, posebice iz razloga što se upravo vozači motocikala i mopeda ubrajaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu. Propusti vozača poput zanemarivanja gledanja u tzv. „mrtvi kut“, neopreznog otvaranja vozila u zaustavljenoj koloni ili, pak, skretanja bez pokazivača smjera ili oduzimanja prednosti prolaska mogu imati pogubne posljedice za vozače motocikala i mopeda.

Stoga policija savjetuje svim sudionicima u prometu da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti i svojim samozaštitnim ponašanjem i uvažavanjem svih pravila prometne kulture ujedno povećaju sigurnost ostalih sudionika u prometu.

 

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 12:45)
Umirovljenici će i dalje ići organizirano u Bizovac i Lipik

U Maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je 35. sjednica Županijskog odbora za skrb o osobama treće životne dobi na kojoj se raspravljalo o odlasku umirovljenika u toplice kao i o aktivnostima i Planu rada za 2023. godinu.

Predsjednik Odbora Mihajlo Tomašković istaknuo je kako je došlo do velikog povećanja cijena svih usluga u toplicama u koje su do sada umirovljenici odlazili organizirano te je zbog toga bilo potrebno tražiti nove, povoljnije destinacije izvan Republike Hrvatske. Održan je sastanak s predstavnicima toplica u Fojnici, koji su ponudili vrlo sadržajne i prihvatljive 10-dnevne aranžmane, koji su dobro prihvaćeni od strane umirovljenika jer se bilježi velika zainteresiranost. Nadalje, u planu su i pregovori s predstavnicima toplica u Tesliću, od kojih se također očekuju povoljne ponude.

Predsjednik Odbora podsjetio je da će umirovljenici i dalje ići u toplice Bizovac i Lipik, ali po prijedlogu s prethodne sjednice Odbora, da se 60% sredstava utroši na odlazak u Bizovac i Lipik, a 40% za druge, povoljnije destinacije.

Osim toga bilo je govora o redovitom radu umirovljeničkih udruga, a pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović istaknuo je kako je Vukovarsko - srijemska županija rastom cijena i većim troškovima života proširila i mjere pomoći za umirovljenike: u tijeku je Javni poziv za pomoć umirovljenicima s malim primanjima u vidu poklon paketa hrane, na koji se očekuje oko 1500 prijava. Nadalje, očekuje se uskoro i objava Javnog natječaja za financiranje programa i projekata koje provode umirovljeničke udruge na području Vukovarsko - srijemske županije, kao i priprema prijedloga za produžetak Sporazuma s jedinicama lokalne samouprave o sufinanciranju odlaska umirovljenika u toplice.

 

(Četvrtak, 30 Ožujak 2023 12:33)

Obilježena 25. godišnjica mirne reintegracije hrvatskoga Podunavalja

Prvi vijenac položio je predsjednik Milanović Prvi vijenac položio je predsjednik Milanović Milan Paun

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalom groblju žrtava iz Domovinskoga rata i svečanim kulturno-umjetničkim programom u Hrvatskome domu Vukovar obilježena je 25. godišnjica dovršetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i 31. godišnjica međunarodnoga priznanja Hrvatske.

Vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik Hrvatskoga sabora Nikola Mažar, izaslanik Vlade ministar obrane Mario Banožić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

U Hrvatskome domu Vukovar okupljenima su se obratili predsjednik Milanović, Vesna Škare Ožbolt, župan Dekanić i gradonačelnik Penava.

Penava je rekao kako je mirna reintegracija vrhunsko postignuće jer je hrvatsko Podunavlje mirnim putem vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, a posljedice rata su smanjenje broja stanovnika Podunavlja za trećinu i neobnovljeno gospodarstvo. O izostanku predstavnika Srba na obilježavanju godišnjice reintegracije rekao je kako se radi o nepotrebnoj politizaciji te da su predstavnici SDSS-a i njihov dugogodišnji predstavnik Vojislav Stanimirović pozvani na obilježavanje. Stanimiroviću je odao i priznanje za ulogu u procesu mirne reintegracije.

Škare Ožbolt je rekla da je hrvatski model mirne reintegracije najuspješniji projekt Ujedinjenih naroda u svijetu, a da je proces pomirbe dugotrajan. Dodala je da se Hrvatska u ratu obranila sama bez ičije potpore.

Župan Dekanić je zahvalio svima koji su omogućili provedbu mirne reintegracije.

Ministar Banožić podsjetio je da je Hrvatska vojska svojim ratnim pothvatima stvorili preduvjete za mirnu reintegraciju.

Predsjednik Milanović podsjetio je da je Hrvatska 1991. godine krenula na teški i slavni put borbe za stvaranje države u nemogućim uvjetima te od početka pokazivala dobru bolju za dogovor i nudila prijedloge uspostave konfederacije. Hrvatska je dobila rat 1995. godine zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja i sposobnosti vodećih ljudi, prvenstveno ratnoga predsjednika dr. Franje Tuđmana. Odluku o mirnoj reintegraciji nazvao je pametnom i humanom, a nakon odbijanja predstavnika Srba da prihvate plan Z4, srpski je narod srljao u katastrofu vođen slijepcima i neodgovornim avanturistima.

- Tuđman je pristao na plan Z4 i da je druga strana imala zrno pameti i razboritosti, Tuđman danas ne bi bio upamćen kao ratni pobjednik, nego kao kompromiser koji je morao nešto napraviti u interesu države što mu je bilo servirano – rekao je Milanović i dodao da poziva predstavnike hrvatskih Srba da poštuju hrvatsku državu, da ne govore kako je Oluja bila etničko čišćenje jer nije.

Obilježavanje je proteklo bez predstavnika srpske nacionalne manjine, a zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar, koji je i predsjednik GO SDSS-a, u priopćenju za javnost naveo je da je razlog „uskraćivanje prava i odnosa vladajuće strukture u gradu prema srpskoj zajednici i institucijama”. Srpski su predstavnici zapalili svijeće ispred crkve sv. Nikole u Vukovaru.

Nikola Mazar Milan Paun 2023

 

Mario Banozic Milan Paun 2023

Damir Dekanic Milan Paun 2023

 

 Penava vijeci

 

 

 Mirna reintegracija Milan Paun 2023

 

Pročitano 203 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija