Ispiši ovu stranicu

Stigla gripa i u Vukovarsko-srijemsku županiju

Točna dijagnoza može se postaviti samo laboratorijskim pretragama Točna dijagnoza može se postaviti samo laboratorijskim pretragama Žana Kunji

Posljednjih dana raste broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj, a trenutno je naviše oboljelih na području Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

Gripa je stigla i u Vukovarsko-srijemsku županiju jer je posljednjega tjedna prošle godine temeljem laboratorijskih uzoraka zabilježen 21 slučaj oboljenja iako je pojedinačnih oboljenja bilo i ranije, potvrdila je Vedrana Lanc Čurdinjaković, epidemiloginja u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Dodala je da je broj oboljelih sigurno daleko veći budući da se većina njoj liječi kod kuće.

Dr. Lanc Čurdinjaković kaže da je najbolja prevencija provjetravanje prostorija, pranje ruku, boravak na otvorenim površinama i izbjegavanje skupova s više osoba.

Klasični su simptomi gripe bol u mišićima i kostima te povišena tjelesna temperatura, a po simptomima teško je razlikovati gripu od covida ili nekih drugih plućnih bolesti pa se točna dijagnoza može postaviti samo laboratorijskim pretragama.

Za ovu sezonu gripe nabavljeno je oko 600.000 doza cjepiva protiv gripe, još se nije kasno cijepiti.

Preporučila je i cijepljenje protiv covida te penumokoka.

Od gripe najčešće obolijevaju djeca, a najmanje osobe starije od 65 godina budući da su one uglavnom cijepljene.

Prema podatcima Nacionalnog referentnog centra za gripu većina oboljelih ima virus gripe tip A.

Pročitano 284 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun