Ispiši ovu stranicu

Tri milijuna kuna uzgojnim udruženjima u stočarstvu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine, sudjelovala je na potpisivanju ugovora iz Programa potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2021. – 2023. godine, kreiranog u cilju pomoći uzgojnim udruženjima u učinkovitijem provođenju uzgojnih programa te jačanju njihove samostalnosti i neovisnosti, pri čemu su primarne zadaće unaprijeđenje uzgoja kroz stvaranje jedinki boljih proizvodnih odlika i očuvanje specifičnih genotipova odnosno izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.

Tom prigodom ministrica Vučković istaknula je važnost uzgojnih udruženja i pozdravila njihovo djelovanje podsjetivši kako je Vlada prepoznala njihove napore i rezultate te u rujnu usvojila Odluku kojom su sredstva za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u ovoj godini povećana na 3 milijuna kuna, čime se  nastavlja snažna podrška hrvatskom stočarstvu i domaćem uzgoju bez kojeg nema prehrambene sigurnosti.

Samo za COVID mjere pomoći isplaćeno je oko milijardu kuna, od toga pomoć za stočarstvo vrijedna oko 265 milijuna kuna, a u posljednjem, jesenskom paketu mjera pomoći ove Vlade osigurano je više od pola milijarde kuna domaćim poljoprivrednicima kroz nekoliko programa. Do danas je iz Programa ruralnog razvoja za hrvatsko stočarstvo isplaćeno 2,8 milijardi kuna, od čega za očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja više od 196 milijuna kuna.

Najvažnije za perspektivu, 3,8 milijardi eura vrijedan Strateški plan za razdoblje 2023.-2027. uvodi proizvodno vezane potpore za prvotelke i stočarima osigurava sredstva kroz brojne intervencije, uključujući očuvanje ugroženih izvornih pasmina, rad proizvođačkih organizacija, dobrobit životinja, ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda te mnoge druge, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Pročitano 279 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić