Ispiši ovu stranicu

U Osijeku pušten u promet najduži most u Hrvatskoj

Otvaranje dionice Otvaranje dionice OBŽ

Svečano je otvorena dionica autoceste A5 na relaciji Osijek-Beli Manastir dužine 25 kilometara.

Vrijednost radova je 206,4 milijuna kuna. Na ovom je pravcu i najduži most u Hrvatskoj nazvan Most 3. gardijske brigade HV-a, a izgrađen je preko rijeke Drave.

Otvarajući završene radove premijer Andrej Plenković rekao je da se radi o važnoj prometnici ne samo za Slavoniju, nego i Hrvatsku i susjedne zemlje.

– Na taj način šaljemo snažnu poruku dovršetka infrastrukture mreže Hrvatskih autocesta. To govori da je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, prometna povezanost i izgradnja prometne infrastrukture, strateški prioritet naše Vlade. Drago mi je da smo prije nekoliko godina ispravili pogrešku prijašnje Vlade jer europski koridor mora biti autocesta punog profila čime odaje dinamiku gospodarskog razvoja i svih prednosti koje donosi istoku Hrvatske – poručio je premijer Plenković i podsjetio da je koridor dio Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ustvrdio je kako je otvaranje ove dionice najljepši poklon Osijeku za Dan grada.

– Grad Osijek ovime se stavlja u prometno čvorište. Dva sata smo udaljeni od Zagreba, a sada ćemo na dva sata udaljenosti biti i do glavnih gradova susjednih država, Budimpešte i Sarajeva – kazao je Radić.

Ministar Butković rekao je da je sada vidljivo koliko je dobra bila odluka Vlade RH iz 2017. o odustajanju od monetizacije Hrvatskih autocesta i njezine prodaje.

– Tim postupkom smo omogućili Hrvatskim autocestama da usprkos zaduženosti mogu danas graditi i otvarati nove dionice. Nakon Pelješkog mosta, čija je izgradnja bila jedan od najvećih događaja u posljednje vrijeme, otvaranje 5c koridora i ovih 24 kilometara, novi su značajan projekt za gospodarski i prometni razvoj cijele Hrvatske – poručio je ministar i dodao da od 25 milijardi kuna, koje se trenutno ulažu u cijeloj Hrvatskoj, velik dio ide za projekte na istoku Hrvatske.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić podsjetio je kako je prijašnja Vlada koridor 5c svela na brzu cestu i zahvalio na što je vraćen u punome profilu.

– Zahvaljujem na razumijevanju, otvorenim vratima i shvaćanju svega onoga što istok Hrvatske predstavlja za čitavu Hrvatsku i nadam se da u takvom ozračju nastavljamo raditi na novim velikim projektima koje želimo razvijati na području naše županije i istoka Hrvatske, a koji su najvećim dijelom već pripremljeni i uskoro će također biti završeni i otvoreni – kazao je župan Anušić.

koridor 5c OBŽ

Pročitano 468 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun