Ispiši ovu stranicu

Započele 25. vukovarske adventske svečanosti

Prvu adventsku svijeću upalio je gradonačelnik Ivan Penava Prvu adventsku svijeću upalio je gradonačelnik Ivan Penava FOTO: HRV/M.Čorak

Paljenjem prve adventske svijeće započela je 25 godina duga tradicija vukovarskih adventskih svečanosti koje su iz godine u godinu sve posjećenije, ali i sadržajno bogatije. U duhu tradicijske kulture svečanosti nas kroz četiri tjedna uvode u Božić - blagdan svjetla, mira i ljubavi.

Prvi dan adventa započeo je paljenjem adventske svijeće na svetoj misi u crkvi sv. Filipa i Jakova, a blagoslovljeno svjetlo stiglo je u dvorac Eltz gdje je prvu svijeću svečano upalio gradonačelnik Ivan Penava. Poruku mira poslao sugrađanima, ali i svim Hrvatima u zemlji i dijaspori.
- Želim da blagost i mir uđe u domove Vukovaraca, u sve hrvatske domove i domove prijatelja Vukovara diljem svijeta, ali isto tako mislimo i na one u ratom pogođenom području, na naše vojnike u misijama te na moreplovce diljem svijeta. Svima želim mir i dobro u nadolazećem razdoblju – poželio je.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić naglasila je kako se adventske svečanosti održavaju pod sloganom „Vukovar – mjesto susreta”.
- Svih 25 godina uživali smo u prijateljstvu naših prijatelja i zajedno su s nama gradili kulturni i društveni život Vukovara nakon Domovinskog rata i iz tog razloga ove adventske svečanosti obilježavamo u znaku prijateljstva - rekla je Marić.

Advent je blagoslovio vukovarski gvardijan Josip Poleto, a tradicionalne božićne pjesme izveli su članovi HKGD „Dunav”.

Uoči paljenja prve svijeće otvoreno je i klizalište „Ledena čarolija” na kojemu su prve tragove po ledu napravili brojni vukovarski mališani, a tijekom adventa organiziraju se i brojne radionice, kutak Djeda Božićnjaka, Betlehemsko selo, vožnje kočijom i božićni sajam.

Prvoga dana ispred adventskih kućica građani su u dugim redovima nestrpljivo čekali okusiti brojne gastronomske delicije, a sve je bilo popraćeno božićnim zvucima u izvedbi Akvarela. Grad je zasjao u božićnom ruhu, a tijekom četiri tjedna adventa, u organizaciji Grada, Turističke zajednice, Gradskog muzeja i Hrvatskog doma, Vukovar će biti pun čarolija.

Pročitano 460 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI