Ispiši ovu stranicu

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ o značaju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ o značaju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Foto: Marija Molnar

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, sazvanoj povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas 25.studenoga, bilo je govora o značaju ovoga datuma i povijesnom razvoju ženskih ljudskih prava.

Predsjednik povjerenstva i dožupan vukovarsko-srijemski Srđan Jeremić naglasio je da svi statistički pokazatelji govore o porastu nasilja nad ženama u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj te građane, a posebice žene žrtve nasilja pozvao da se ohrabre i nasilje prijave.

- Obilježavanje ovog datuma je važno kako bi se žene ohrabrilo da prijave nasilje, ne samo fizičko, nego i ekonomsko i psihičko. Počinitelji nasilja najčešće su bračni i izvanbračni partneri pa su razlozi neprijavljivanja strah, ekonomska ovisnost, manjak samopoštovanja i nepovjerenje u institucije – naglasio je Jeremić, dodavši da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji i 8,2 posto više kaznenih djela počinjenih na štetu članova obitelji nasilničkim ponašanjem, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posebno zabrinjava, istaknuo je Jeremić da su žrtve tih kaznenih djela u većini žene kao i da je broj slučajeva femicida u Hrvatskoj od početka ove godine do danas 14.

 

Pročitano 285 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar