NAJNOVIJE
Otvorena izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina

U robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 03 Prosinac 2022 12:20)
Od 1. siječnja Vukovar na granici Schengenske zone

U organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone održana je konferencija Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu.

(Petak, 02 Prosinac 2022 20:43)
Na stadionu HNK Mitnica otvoren teren s umjetnom travom

a stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica u Vukovaru otvoren je teren s umjetnom travom. Akcija je pokrenuta u suradnji s Hrvatskom nogometnim savezom koji je donirao 100.000,00 kn, grad Vukovar donirao je 500.000,00 kn dok je 300.000,00 kuna prikupljeno donacijama građana iz Hrvatske i iseljeništva. Ukupna vrijednost projekta terena s umjetnom travom je 739.406,25 kn. Ranije se postavljeni reflektori pa je ukupna investicija oko milijun kuna. Na otvorenju se okupilo oko 200 članova kluba, nogometaša i ostalih građana Vukovara.Mitnica otvorenje4 Nakon pozdravnih govora predsjednika kluba Antuna Karaule i gradonačelnika Ivana Penave, teren je blagoslovio i molitvu predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon otkrivanja zida zahvale s imenima donatora, prve su poteze na novo otvorenom terenu odigrali gradonačelnik Penava i vukovarski gvardijan Jagodić.Mitnica otvorenje3

-Na inicijativu uvijek aktivnih članova kluba, prije svega predsjednika Antuna Karaule uvijek su bile neke akcije. Tako je došla i ideja za izgradnjom prvog terena s umjetnom travom na Mitnici. Što nam je ostalo uz tu silnu energiju koju rijetko viđamo i u Hrvatskoj, poglavito u Vukovaru da se samo organiziraju putem donacija osmišljenih akcija da se može "kupiti" kvadratni metar igrališta. Akciju koju je podržala cijela Hrvatska i dijaspora i što nam je ostalo nego zatvoriti tu priču u suradnji s klubom. Hvala svima što su sudjelovali, hvala upravi kluba na inicijativi. Nadam se puno godina da će ovaj teren biti na usluzi novima generacijama, mladim nogometašima, rekreativcima i svima nama – rekao je gradonačelnik Ivan Penava nakon otvorenja terena.- Dobar je osjećaj nakon više od godine dana mukotrpnog rada, traženja, slanja, pisanja, pozivanja. Uspeli smo završiti priču i sada krećemo u neke nove akcije – rekao je predsjednik HNK Mitnice Antun Karaula.Mitnica otvorenje2

Nakon svečanog otvorenja i mini vatrometa prvu su utakmicu odigrali najmlađi članovi HNK Mitnice.Mitnica otvorenje6

(Petak, 02 Prosinac 2022 19:49)
Izvrsnim vukovarskim studentima uručene nagrade od 1250 kn

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

(Petak, 02 Prosinac 2022 15:24)
Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

(Petak, 02 Prosinac 2022 14:50)
Grad Vukovar proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj

Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom u Republici Hrvatskoj u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:52)
Rekord vukovarskog veleučilišta: Svečano promoviran 171 student

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju održana je 27. svečana promocija prvostupnika i 6. promocija magistara fizioterapije Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar. Promoviran je 171 student i studentica te je tako ovogodišnja promocija najveća u povijesti veleučilišta.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:16)

Okrugli stol: Presude za seksualno nasilje često prebacuju odgovornost na žrtvu

Okrugli stol: Presude za seksualno nasilje često prebacuju odgovornost na žrtvu Foto: HRV/Žana Kunji

Seksualno nasilje jedno je od najtežih kaznenih djela no problem je što veliki broj presuda minimalizira preživljeno nasilje a odgovornost prebacuje s počinitelja na žrtvu, istaknuto je u srijedu na okruglom stolu u povodu Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama 25. studenoga, prenosi Hina.

Seksualno nasilje je jedno od dva osnovna oblika rodno-uvjetovanog nasilja u kojem su najčešće žrtve žene a najčešći počinitelji muškarci no to je tema o kojoj se ne govori dovoljno i ne zna se njegova stvarna rasprostranjenost. Problem predstavljaju nedostatak sustavne prevencije, sudski postupci, needuciranost ali i stavovi društva.

Od značajnih izmjena Kaznenog zakona 2013. do danas bilježimo porast broja prijavljenih kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta - od 740 do 1224,  istaknuto je.

"Jedno od osnovnih problema je što se radi o jednom od najtežih kaznenih djela koje je okruženo nevjerojatnim brojem predrasuda koje minimaliziraju preživljeno nasilje i prebacuju odgovornost s počinitelja na žrtvu", istaknula je Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe koja je suorganizator okruglog stola. 

Istaknula je kako je ova godina važna za temu seksualnog nasilja jer smo u procesu donošenja Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, u izmjeni je Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja te je osnovana radna skupina pri Ministarstvu pravosuđa i uprave koja radi na nizu izmjena zakona vezanih uz rodno uvjetovanog nasilja.

Mamula je upozorila je da je seksualno nasilje i dalje tema koja je izvan fokusa te nije poznata stvarna rasprostranjenost tog nasilja s obzirom da žrtve u većini slučajeva šute o preživljenom nasilju.  S druge strane, prijava često sekundarno traumatizira osobu koja je preživjela seksualno nasilje, dok su sudski postupci dugotrajni i usmjereni na prava okrivljenika, a najčešće rezultiraju vrlo niskim kaznama. 

Ljubičić: Povećan broj prijava seksualnog nasilja

Stavovi i ponašanja zajednice, odnosno društva koje jetemeljeno na predrasudama stigmatizira žrtve i dio medija koji neosjetljivo izvještavaju o toj temi također doprinose tome da se glasovi žrtava ne čuju, kazala je Mamula.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je kako je veliko povećanje broja prijava žrtava seksualnog nasilja koje njezin Ured prima posljedica inicijative "Me too", raznih edukacija, anonimizacije prijava i zakonskih pomaka. 

Pozornost je skrenula i na kibernetičko nasilje koje u velikoj većini pogađa mlade, posebice žene, a ono osim do seksualnog nasilja dovodi i do povećanog broja trgovanja ljudima, posebno ženama, te dodatnih viktimizacija u radnom ili obrazovnom okruženju. 

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je svako peto dijete u Europi žrtva seksualnog zlostavljanja, a nije puno drugačije ni u Hrvatskoj. 

Dodala je kako su u 2021. 804 djeteta bila žrtve seksualnog zlostavljanja te upozorila da se otkrije samo 10 posto takvih slučajeva. Razlog za to je što se djeca teško otvaraju i ponekad su protektivna prema počiniteljima koji su često njihove osobe od povjerenja, a situaciju otežavaju i nove tehnologije. 

Rada Borić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba koji je suorganizator okruglog stola, istaknula je kako je nasilje nad ženama važna tema - ne samo fizičko i seksualno, nego i ekonomsko, a naglasak je stavila i na žene starije dobi koje proživljavaju nasilje i u institucijama i od članova obitelji. 

Pročitano 66 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija