NAJNOVIJE
Otvorena izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina

U robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 03 Prosinac 2022 12:20)
Od 1. siječnja Vukovar na granici Schengenske zone

U organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone održana je konferencija Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu.

(Petak, 02 Prosinac 2022 20:43)
Na stadionu HNK Mitnica otvoren teren s umjetnom travom

a stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica u Vukovaru otvoren je teren s umjetnom travom. Akcija je pokrenuta u suradnji s Hrvatskom nogometnim savezom koji je donirao 100.000,00 kn, grad Vukovar donirao je 500.000,00 kn dok je 300.000,00 kuna prikupljeno donacijama građana iz Hrvatske i iseljeništva. Ukupna vrijednost projekta terena s umjetnom travom je 739.406,25 kn. Ranije se postavljeni reflektori pa je ukupna investicija oko milijun kuna. Na otvorenju se okupilo oko 200 članova kluba, nogometaša i ostalih građana Vukovara.Mitnica otvorenje4 Nakon pozdravnih govora predsjednika kluba Antuna Karaule i gradonačelnika Ivana Penave, teren je blagoslovio i molitvu predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon otkrivanja zida zahvale s imenima donatora, prve su poteze na novo otvorenom terenu odigrali gradonačelnik Penava i vukovarski gvardijan Jagodić.Mitnica otvorenje3

-Na inicijativu uvijek aktivnih članova kluba, prije svega predsjednika Antuna Karaule uvijek su bile neke akcije. Tako je došla i ideja za izgradnjom prvog terena s umjetnom travom na Mitnici. Što nam je ostalo uz tu silnu energiju koju rijetko viđamo i u Hrvatskoj, poglavito u Vukovaru da se samo organiziraju putem donacija osmišljenih akcija da se može "kupiti" kvadratni metar igrališta. Akciju koju je podržala cijela Hrvatska i dijaspora i što nam je ostalo nego zatvoriti tu priču u suradnji s klubom. Hvala svima što su sudjelovali, hvala upravi kluba na inicijativi. Nadam se puno godina da će ovaj teren biti na usluzi novima generacijama, mladim nogometašima, rekreativcima i svima nama – rekao je gradonačelnik Ivan Penava nakon otvorenja terena.- Dobar je osjećaj nakon više od godine dana mukotrpnog rada, traženja, slanja, pisanja, pozivanja. Uspeli smo završiti priču i sada krećemo u neke nove akcije – rekao je predsjednik HNK Mitnice Antun Karaula.Mitnica otvorenje2

Nakon svečanog otvorenja i mini vatrometa prvu su utakmicu odigrali najmlađi članovi HNK Mitnice.Mitnica otvorenje6

(Petak, 02 Prosinac 2022 19:49)
Izvrsnim vukovarskim studentima uručene nagrade od 1250 kn

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

(Petak, 02 Prosinac 2022 15:24)
Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

(Petak, 02 Prosinac 2022 14:50)
Grad Vukovar proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj

Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom u Republici Hrvatskoj u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:52)
Rekord vukovarskog veleučilišta: Svečano promoviran 171 student

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju održana je 27. svečana promocija prvostupnika i 6. promocija magistara fizioterapije Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar. Promoviran je 171 student i studentica te je tako ovogodišnja promocija najveća u povijesti veleučilišta.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:16)

Novinari na prvoj liniji bojišnice

Sudionici okruglog stola Sudionici okruglog stola Foto: Valerija Lozančić

U organizaciji Centra za kulturu medija (CKM) i Media In Time festivala novinarstva koji je CKM pokrenuo prije tri godine, sinoć je u Gradskoj knjižnici Vukovar održan okrugli stol pod nazivom Novinari na prvoj liniji bojišnice.

Naime, Hrvatska je 1991. proživljavala ratnu kalvariju u kojoj su posebno velika očekivanja bila od novinara, ratnih izvjestitelja. U kakvim su uvjetima radili, jesu li njihova izvješća bila cenzurirana, jesu li se bojali i na kakve su sve prepreke nailazili ne bi li njihova vijest ugledala svjetlo dana, na okruglom stolu govorili su ratna novinarka HRT-a Višnja Mišin, Davor Runtić, ratni dopisnik Hine, i ratni snimatelj HRT-a Pero Barić koji su se složili da je novinarstvo u Domovinskom ratu, unatoč mnogim okolnostima koje su otežavale rad, bilo profesionalno i donosilo istinu o nastajanju moderne hrvatske države.

-S odmakom od 14 godina otkako se više ne bavim novinarstvom, mogu reći kako je ono što smo snimili bilo i objavljeno. Radili smo u to vrijeme više od 12 sati dnevno i mislim da sam sa svojim snimateljem više provela vremena nego sa svojim suprugom. Ta vremena bila su ozbiljna i izazovna, na trenutke opasna, ali istovremeno bilo je i zanimljivo. O strahu i stresu tada nismo puno razmišljali, vjerojatno nas je držao adrenalin. Razmišljali smo samo o tome što ćemo sutra raditi i o čemu ćemo izvještavati. Uz malo straha i malo adrenalina sve je dobro prošlo - rekla je ratna novinarka HRT-a, danas odvjetnica Višnja Mišin dodajući kako su se svi troje složili oko toga da su beskrajno ponosni što su bili dio toga vremena.

Po riječima ratnog dopisnika Hine Davora Runtića, uvijek je bila borba da informacija bude objavljena jer urednici katkad jednostavno nisu mogli vjerovati da se uistinu događa ono o čemu je kao novinar izvještavao. -Bit je tadašnjeg agencijskog novinarstva bila da u tri rečenice kažeš sve i to se moralo poštovati. Informacije koje smo slali s terena ipak su se dodatno provjeravale kako ne bi izašla neka lažna vijest. Komunikacije su bile otežane i nije bilo jednostavno biti u komunikaciji s urednicima, ali smo uspijevali uvijek nastojeći plasirati provjerenu i istinitu vijest - rekao je Runtić.

Ratni snimatelj HRT-a Pero Barić rekao je kako je u vrijeme sloma obrane Vukovara dobiti potvrdu nekog događaja bilo praktički nemoguće. -HRT je imao informaciju, ali nije želio da bude prvi koji će je objaviti. Hrvatska je tih dana živjela s Vukovarom i objaviti vijest o slomu njegove obrane bilo je teško za sve hrvatske medije - rekao je Barić dodajući kako je teško reći jesu li se ili nisu bojali rata. - Probudiš se i jednostavno ideš gdje je najgore, bez nekog naloga iz redakcije iz Zagreba. Jednostavno si znao što moraš odraditi - rekao je Barić i dodao kako se u to vrijeme osjećao poput ptice jer mu život kao ratnom snimatelju nije puno vrijedio.

Razgovor je moderirala novinarka Hrvatskog radija Vukovar Jasenka Vrdoljak, a okrugli stol prvi je popratni događaj iz programa Media In Time festivala koji se inače održava u lipnju.
Događaj je bio otvoren za javnost, a nazočio mu je i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

Pročitano 101 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija