NAJNOVIJE
U Vukovaru održan sportski studentski dan

Povodom Međunarodnog dana sporta koji se svake godine obilježava posljednje srijede u mjesecu svibnju, na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru održan je sportski studentski dan. Cilj je bio ukazati studentima i djelatnicima veleučilišta na važnost bavljenja sportom i dobrobiti sporta za zdravlje.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 15:30)
Za kupnju kuće ili stana 66 mladih obitelji dobilo od Županije 250 tisuća eura

Mladim obiteljima koje su ostvarile pravo na potporu za sufinanciranje kupnje kuće ili stana na području Vukovarsko-srijemske županije za 2023. godinu, župan Damir Dekanić uručio je danas u Vinkovcima ugovore. Ukupno je dodijeljeno 250 tisuća eura, a potporu u iznosu od 2.700, 4.000 ili 5.300 eura, ovisno o mjestu gdje se nekretnina nalazi, dobilo je 66 obitelji.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 15:06)
Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut poljoprivrednicima daje mogućnost besplatnog najma i korištenja poljoprivredne opreme

Iz Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije izvijestili su kako je u okviru Agro HUB-a Poduzetničkog centra Erdut od 15. svibnja 2024. godine poduzetnicima – poljoprivrednicima dostupna nova usluga koja se odnosi na besplatno korištenje opreme za uzorkovanje tla i mjerenje vlage za žitarice i orašaste plodove.

- Mi smo prepoznali tu nekakvu potrebu na osnovu povratnih informacija s terena i krenuli smo u nabavu opreme koja je potrebna i frekventna u različitim periodima godine. Radi se o sondama za uzorkovanje tla i mjeračima vlage. Nabavili smo jedan dio te opreme i ona je dostupna na revers poljoprivrednim proizvođačima, prije svega onima s područja Općine Erdut, ali i ostalima - rekao je Siniša Bulajić izvršni direktor Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije te pojasnio kako je djelatnost Agro HUB-a unaprijeđenje rada poljoprivrednih proizvođača kroz dodatno informiranje, organizaciju i provođenje edukacija, pomoć poljoprivrednicima kod izrade raznih evidencija, pomoć kod prijava na mjere Ministarstva poljoprivrede i drugo. Bulajić je pojasnio i gdje se oprema može preuzeti.

- Svi oni kojima je oprema potrebna mogu se obratiti centru svaki radni dan od 7 do 15 sati, osobno na adresu centra ili putem telefona 031/590-292 - pojasnio je Bulajić.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 13:23)
U Lipovcu se sutra obilježava 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša

U spomen parku Mladosti u Lipovcu sutra, 22. svibnja obilježava se 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora kada su po načelu „svi za sve“ razmijenjena 284 logoraša.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 12:50)
Civilna zaštita izdala upozorenje za moguće jako grmljavinsko nevrijeme

Civilna zaštita izdala je upozorenje zbog najavljenog nevremena koje bi u popodnevnim satima trebalo stići na područje središnje, sjeverne i istočne Hrvatske.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 12:24)
Poziv na snimanje spota za navijačku pjesmu Hrvatske nogometne reprezentacije „Jedna je jedina”

U četvrtak 23. svibnja 2024. od 16 sati održat će se snimanje spota za novu navijačku pjesmu „Jedna je jedina”. Autor pjesme Dražen Popijać Pupi i Zvonko Kovačić pozivaju Vukovarce na snimanje spota koji će se održati na Vukovarskom vodotornju. Sudionici trebaju imati dresove Hrvatske nogometne reprezentacije ili druge majice ali bez oznaka sponzora ili bilo koje druge firme odnosno proizvođača dresova. Sudjelovat će i Vukovarski golubići. Uvodni dio pjesme ranije je snimio izbornih Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Sve informacije na broj 098 727 378.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 09:28)
DIP: Do ponoći, 24. svibnja imenovati biračke odbore za europske izbore

Najkasnije do ponoći, 24. svibnja županijska izborna povjerenstva, odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba, trebaju imenovati biračke odbore za europske izbore koji se održavaju u nedjelju, 9. lipnja, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Članove biračkih odbora određuju političke stranke zastupljene u Hrvatskome saboru na dan njegova konstituiranja, 16. svibnja 2024., na način da po dva člana i njihove zamjenike određuje većinska, odnosno oporbena politička stranka, odnosno stranke.

Prema podacima koje je DIP dobio od Hrvatskog sabora, u Saboru je sedam većinskih i 13 oporbenih stranaka.

U prvoj su skupini DP, HDZ, HDS, HSLS, HNS, HSU i Nezavisni, ukupno 72 zastupnika, a u drugoj Centar, Fokus, Glas, HSS, Hrvatski suverenisti, IDS, Most, Možemo, Nezavisna platforma sjevera, PIP, SDP, SDSS, DOILJSIP, ukupno 69 zastupnika.

Članovi biračkih odbora ne smiju biti kandidati niti promatrači na izborima, stoji u uputama DIP-a.

DIP podsjeća da općinska i gradska izborna povjerenstva predlažu imenovanje biračkih odbora za područje svoje općine odnosno grada, a iste imenuju županijska izborna povjerenstva za svoje područje. Biračke odbore na području Zagreba imenuje zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo (GIP), a odbore u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava i na biračkim mjestima u mirovnim operacijama i misijama, DIP.

Ne odrede li političke stranke članove biračkih odbora, odnosno ako prijedlozi za njihovo imenovanje ne prispiju nadležnim povjerenstvima najkasnije do ponoći 21. svibnja, tada će općinska i gradska izborna povjerenstva samostalno nadležnom županijskom povjerenstvu predložiti članove biračkih odbora, zagrebački GIP će ih samostalno imenovati, a DIP će ih samostalno odrediti i imenovati u inozemstvu, najkasnije do 24. svibnja do ponoći.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 09:08)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Broj stranih studenata na hrvatskim sveučilištima porastao za 20 posto

  • Nedjelja, Stu 06 2022
  • Piše: 
Broj stranih studenata na hrvatskim sveučilištima porastao za 20 posto Foto: HRV/Valerija Lozančić

Stranih studenata koji su upisali hrvatske fakultete ima 1715 što je porast od 20 posto u odnosu na lani, premda se hrvatska sveučilišta nisu proslavila i nazaduju na najobuhvatnijoj ljestvici svjetskih sveučilišta. 

Times Higher Education (THE) ljestvica obuhvaća 1600 svjetskih sveučilišta u 99 zemalja, pri čemu su splitsko i zagrebačko sveučilište na njoj su rangirani između 1001. i 1200. mjesta, a Sveučilište u Rijeci nalazi se iza 1200. mjesta.

Prema podacima Sveučilišnog računskog centra (SRCE) na visoka učilišta u Hrvatskoj upisano je 1715 stranih studenata.

Tu je brojku Hini dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a ona obuhvaća isključivo studente stranog državljanstva koji redovno upisuju i pohađaju fakultet u Hrvatskoj.

- Za njih nije evidentirana dolazna mobilnost na 114 visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), što se tumači kao da su studenti u Hrvatskoj - kazalo je Hini Srce.

Prethodne akademske godine, 2021./2022., bilo je 1427 takvih studenata, od kojih je 1311 imalo samo strano državljanstvo, dok ih je 116 imalo dvojno državljanstvo – uglavnom hrvatsko i još jedno.

Tako se broj upisanih stranih studenata na hrvatskim sveučilištima u godinu dana povećao za 20 posto.

Što se tiče studenata u Hrvatskoj ukupno, u akademskoj godini 2020./2021. bilo ih je 161.077 - barem prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) koje obrađuje Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

To je najniži broj studenata još od 2013. kada ih je bilo 166.061, što znači da se studentska populacija tijekom sedam godina smanjila za tri posto.

Na službenim stranicama MZO-a navedeno je 116 studijskih programa na engleskom jeziku. U to su uključeni programi državnih i privatnih sveučilišta i visokih učilišta.

U Zagrebu je dostupno 67 takvih programa, u Splitu 20, u Rijeci 14, u Dubrovniku sedam te u Osijeku šest.

Na Medicinski fakultet u Splitu upisano je najviše stranih studenata u Hrvatskoj, njih 247, a iza njega slijede medicinski fakulteti u Rijeci, 219, i u Zagrebu, 186.

Veterinarski fakultet u Zagrebu broji 148 aktivnih upisa.

Između 50 i 90 studenata upisano je na RIT Croatia u Dubrovniku, Medicinski fakultet u Osijeku i Ekonomski fakultet u Splitu, zagrebačko Sveučilište VERN i Visoko učilište Algebra te Zagrebačku škola ekonomije i managementa, s pravom javnosti i Stomatološki fakultet u Zagrebu.

Nijemci su najbrojniji stranci na našim fakultetima. Njih 473 aktivno studira u Hrvatskoj, a slijede ih Francuzi i Slovenci sa 132 upisana studenta.

To je gotovo polovica ukupnih stranih studenata na našim fakultetima.

Uz njih su najbrojniji državljani Bosne i Hercegovine, njih 119, te Izraela, 93, i Crne Gore, 66.

Od susjeda nam također dolazi i 37 studenata iz Srbije te njih 15 iz Mađarske. 

Iz EU-a dolaze i 54 Talijana, 50 Španjolaca te 37 Norvežana, dok je po 30 upisanih studenata iz SAD-a i Velike Britanije te njih 22 iz Rusije.

Pročitano 376 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija