NAJNOVIJE
U Vukovaru održan sportski studentski dan

Povodom Međunarodnog dana sporta koji se svake godine obilježava posljednje srijede u mjesecu svibnju, na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru održan je sportski studentski dan. Cilj je bio ukazati studentima i djelatnicima veleučilišta na važnost bavljenja sportom i dobrobiti sporta za zdravlje.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 15:30)
Za kupnju kuće ili stana 66 mladih obitelji dobilo od Županije 250 tisuća eura

Mladim obiteljima koje su ostvarile pravo na potporu za sufinanciranje kupnje kuće ili stana na području Vukovarsko-srijemske županije za 2023. godinu, župan Damir Dekanić uručio je danas u Vinkovcima ugovore. Ukupno je dodijeljeno 250 tisuća eura, a potporu u iznosu od 2.700, 4.000 ili 5.300 eura, ovisno o mjestu gdje se nekretnina nalazi, dobilo je 66 obitelji.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 15:06)
Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut poljoprivrednicima daje mogućnost besplatnog najma i korištenja poljoprivredne opreme

Iz Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije izvijestili su kako je u okviru Agro HUB-a Poduzetničkog centra Erdut od 15. svibnja 2024. godine poduzetnicima – poljoprivrednicima dostupna nova usluga koja se odnosi na besplatno korištenje opreme za uzorkovanje tla i mjerenje vlage za žitarice i orašaste plodove.

- Mi smo prepoznali tu nekakvu potrebu na osnovu povratnih informacija s terena i krenuli smo u nabavu opreme koja je potrebna i frekventna u različitim periodima godine. Radi se o sondama za uzorkovanje tla i mjeračima vlage. Nabavili smo jedan dio te opreme i ona je dostupna na revers poljoprivrednim proizvođačima, prije svega onima s područja Općine Erdut, ali i ostalima - rekao je Siniša Bulajić izvršni direktor Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije te pojasnio kako je djelatnost Agro HUB-a unaprijeđenje rada poljoprivrednih proizvođača kroz dodatno informiranje, organizaciju i provođenje edukacija, pomoć poljoprivrednicima kod izrade raznih evidencija, pomoć kod prijava na mjere Ministarstva poljoprivrede i drugo. Bulajić je pojasnio i gdje se oprema može preuzeti.

- Svi oni kojima je oprema potrebna mogu se obratiti centru svaki radni dan od 7 do 15 sati, osobno na adresu centra ili putem telefona 031/590-292 - pojasnio je Bulajić.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 13:23)
U Lipovcu se sutra obilježava 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša

U spomen parku Mladosti u Lipovcu sutra, 22. svibnja obilježava se 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora kada su po načelu „svi za sve“ razmijenjena 284 logoraša.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 12:50)
Civilna zaštita izdala upozorenje za moguće jako grmljavinsko nevrijeme

Civilna zaštita izdala je upozorenje zbog najavljenog nevremena koje bi u popodnevnim satima trebalo stići na područje središnje, sjeverne i istočne Hrvatske.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 12:24)
Poziv na snimanje spota za navijačku pjesmu Hrvatske nogometne reprezentacije „Jedna je jedina”

U četvrtak 23. svibnja 2024. od 16 sati održat će se snimanje spota za novu navijačku pjesmu „Jedna je jedina”. Autor pjesme Dražen Popijać Pupi i Zvonko Kovačić pozivaju Vukovarce na snimanje spota koji će se održati na Vukovarskom vodotornju. Sudionici trebaju imati dresove Hrvatske nogometne reprezentacije ili druge majice ali bez oznaka sponzora ili bilo koje druge firme odnosno proizvođača dresova. Sudjelovat će i Vukovarski golubići. Uvodni dio pjesme ranije je snimio izbornih Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Sve informacije na broj 098 727 378.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 09:28)
DIP: Do ponoći, 24. svibnja imenovati biračke odbore za europske izbore

Najkasnije do ponoći, 24. svibnja županijska izborna povjerenstva, odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba, trebaju imenovati biračke odbore za europske izbore koji se održavaju u nedjelju, 9. lipnja, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Članove biračkih odbora određuju političke stranke zastupljene u Hrvatskome saboru na dan njegova konstituiranja, 16. svibnja 2024., na način da po dva člana i njihove zamjenike određuje većinska, odnosno oporbena politička stranka, odnosno stranke.

Prema podacima koje je DIP dobio od Hrvatskog sabora, u Saboru je sedam većinskih i 13 oporbenih stranaka.

U prvoj su skupini DP, HDZ, HDS, HSLS, HNS, HSU i Nezavisni, ukupno 72 zastupnika, a u drugoj Centar, Fokus, Glas, HSS, Hrvatski suverenisti, IDS, Most, Možemo, Nezavisna platforma sjevera, PIP, SDP, SDSS, DOILJSIP, ukupno 69 zastupnika.

Članovi biračkih odbora ne smiju biti kandidati niti promatrači na izborima, stoji u uputama DIP-a.

DIP podsjeća da općinska i gradska izborna povjerenstva predlažu imenovanje biračkih odbora za područje svoje općine odnosno grada, a iste imenuju županijska izborna povjerenstva za svoje područje. Biračke odbore na području Zagreba imenuje zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo (GIP), a odbore u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava i na biračkim mjestima u mirovnim operacijama i misijama, DIP.

Ne odrede li političke stranke članove biračkih odbora, odnosno ako prijedlozi za njihovo imenovanje ne prispiju nadležnim povjerenstvima najkasnije do ponoći 21. svibnja, tada će općinska i gradska izborna povjerenstva samostalno nadležnom županijskom povjerenstvu predložiti članove biračkih odbora, zagrebački GIP će ih samostalno imenovati, a DIP će ih samostalno odrediti i imenovati u inozemstvu, najkasnije do 24. svibnja do ponoći.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 09:08)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Sistematski pregledi za zaposlenike bolnica iza Nove godine

  • Nedjelja, Stu 06 2022
  • Piše: 
Sistematski pregledi za zaposlenike bolnica iza Nove godine Foto: HRV/Žana Kunji

Nakon niza kritika zbog neobavljanja sistematskih pregleda za zaposlenike zdravstvenih ustanova, uprave velikih zagrebačkih bolnica objašnjavaju da su taj program obustavile zbog pandemije, a revitalizirat će ga odmah iza Nove godine.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić istaknuo je da je već donio plan po kojem će se sistematski pregledi za djelatnike obavljati u toj bolnici svake godine, te su osigurali sredstva za 2023. godinu.

Odmah iza Nove godine bit će pozvano na pregled prvih 500 djelatnika tog KBC-a. Pregledi za zaposlenike bit će besplatni, a njihova vrijednost će se kretati između 1000 i 1200 kuna, ovisno o pretragama koje su predviđene za žene i muškarce.

U KB-u Sveti duh kažu da ih je u provedbi sistematskih pregleda 2019. zaustavila pandemija, a nastavak provedbe tog programa za svoje zaposlenike također planiraju početkom 2023. godine.

S druge strane, u KB-u Dubrava tvrde da oni nisu meta kritika jer su njihovi zaposlenici i do sada imali mogućnost obavljanja sistematskog pregleda, u skladu s kolektivnim ugovorom i neovisno o pandemiji, a program se nastavlja i iduće godine.

Krovne liječničke udruge nedavno su upozorile na apsurd da sistematske preglede nemaju zaposlenici ustanova koje pružaju usluge u javnom zdravstvu, istaknuvši da je ta obaveza poslodavca postala mrtvo slovo na papiru.  

Naime, odredbe Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) propisuju da svi zaposlenici do 50 godina starosti svake tri godine, a zaposlenici iznad 50 godina svake dvije godine imaju pravo na sistematski pregled na teret poslodavca u javnom zdravstvenom sustavu. 

Da se to u praksi ne poštuje potvrdila je velika anketa Hrvatske liječničke komore, po kojoj čak 48 posto bolničkih liječnika ne može obaviti takav sistematski pregled.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) stoga su ove jeseni uputili podsjetnik zdravstvenim ustanovama o obavezi organizacije sistematskih pregleda za zaposlene liječnike.   

U TKU se navodi iznimka po kojoj poslodavac, u određenim uvjetima, može organizirati sistematske preglede izvan mreže javnoga zdravstva. No, uprave sve tri velike zagrebačke bolnice tvrde da svoje zaposlenike ne šalju privatnim ustanovama. Upit je poslan i KBC-u Zagreb, odakle nije stigao odgovor.

I u HLS-u kažu da dosad nisu primili nijednu službenu obavijest da se sistematski pregledi za zaposlene u javnom zdravstvu obavljaju kod privatnika.

S obzirom da su sistematski pregledi postali glavni fokus nove zdravstvene reforme, ne postoje zakonske prepreke da i bolnice obavljaju preventivne preglede za tvrtke, na komercijalnim osnovama.

U načelu su bolnice za to zainteresirane, no u KBC-u Sestre milosrdnice i KB-u Dubrava za to, kažu, nemaju ni kapaciteta niti slobodnih termina.

- Dobivamo puno zahtjeva od tvrtki koje žele sistematske preglede, ali ih moramo odbiti zbog pretrpane dijagnostike. Stoga se i ne javljamo na njihove natječaje - kažu u Sestrama milosrdnicama.

KB Dubrava prihvaća zahtjeve za sistematskim pregledima zaposlenika trgovačkih društava, ali samo u slučaju slobodnih termina i raspoloživih liječnika, što u praksi nije čest slučaj.

Jedino je KB Sveti duh bez zadrške istaknuo kako pruža usluge sistematskih pregleda i za zaposlenike tvrtki na temelju njihova upita i u skladu sa smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ambulanta za sistematske preglede nalazi se u novoj Dnevnoj bolnici.

- Korisnici su zadovoljni uslugama, osoblje je ljubazno i pristupačno - kažu na Svetom duhu, no ne otkrivaju kolika su sredstva do sada uprihodili od sistematskih pregleda na komercijalnoj osnovi.

Pročitano 356 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija