Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Milanović uručio časničke činove kadetima HVU-a

Milanović uručio časničke činove kadetima HVU-a Foto: HRV/Valerija Lozančić

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović uručio je u petak prve časničke činove kadetima koji su uspješno obranili završne radove diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Hrvatskoga vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“.

Riječ je o devet kadetkinja i kadeta 15. i 16. naraštaja koji su u jesenskom roku na Hrvatskome vojnom učilištu završili školovanje u programima vojnog inženjerstva te vojnog vođenja i upravljanja stekli čin poručnika uz koji su im uručeni i časnički bodeži.

Predsjednik im je u prigodnom govoru poručio kako postaju časnici Hrvatske vojske, jedine vojske u Europi koja je u posljednjih trideset godina imala tu nesreću, ali i časni zadatak da vodi rat. Dodao je kako je, uz HV, rat imala još jedino vojska BiH, HVO i danas ukrajinska vojska.

Predsjednik Milanović govorio je o Domovinskom ratu i podsjetio na činjenicu da je Hrvatska tada bila pod embargom i da nije imala oružje.

- Svaka operacija trebala je biti završena munjevito i brzo, a za to je bila potrebna ne samo hrabrost, nego i organizacijska pamet", istaknuo je i kadetkinjama i kadetima poručio da "oni u te cipele sada ulaze - rekao je Milanović te poručio kadetkinjama i kadetima:

- U te cipele vi ulazite. To je ono što baštinite i na to budite ponosni, ali ne kao oholi ljudi. Budite ponosni kao netko tko zna što je, tko je, odakle dolazi, tko je bio prije njega i što ima za čuvati - kazao je Milanović.

Istaknuo je da je njihov zadatak ponajprije obrana Hrvatske.

- Vaš zadatak je, dok god budete obnašali ovaj časni, odgovorni i opasan poziv, zaštita Hrvatske i njezinog teritorija, ustavnog poretka, njezinih granica i građana. I to je prvi zadatak, svi drugi dolaze sporedno. To je NATO u svakom slučaju, ali prije svega zaštita Hrvatske. To je ono što je teško izboreno, jako teško, neizvjesno, hrabro i jako pametno organizirano - izjavio je predsjednik Milanović.

Dodao je kako je danas drugo vrijeme, kada je Hrvatska sigurna zemlja.

- Hrvatska nikada nije imala pozitivniju političku geografiju na prostoru gdje se nalazimo. Stvarne opasnosti koje nam trenutno prijete su jako male ili nikakve, ali to se sutra može promijeniti - rekao je. No on te promjene, dodao je, trenutačno ne vidi.

Istaknuo je da treba živjeti mirno, staloženo i aktivno graditi i raditi na sebi cijelo vrijeme, učiti iz dana u dan.

- Vaše učenje izlaskom iz Hrvatskoga vojnog učilišta ne prestaje nikada - rekao je Milanović čestitajući novim poručnicama i poručnicima, od kojih, dodao je imamo velika, ali razumna očekivanja. 

Zamjenik zapovjednika Hrvatskoga vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin poručio im je kako su pred njima novi izazovi te da su kroz školovanje i obuku stekli znanja i pripremljeni su za moderno asimetrično ratovanje. Dodao je kako ne smijemo zaboraviti prošlost i odlučnost hrvatskih branitelja koji su izborili slobodnu Domovinu.

- Na vama je da nastavite čuvati tu tradiciju i primijenite stečena vojna znanja i vještine - poručio je.

Čin poručnice ili poručnika dobili su Filip Kuna, Dino Zelenika, Ana Gunjača, Marin Miličević, Ivan Poljak, Patrik Renka, Tomo Luketić, Tereza Hržan i Marko Jurkić.

Pročitano 336 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI