NAJNOVIJE
Otvorena izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina

U robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 03 Prosinac 2022 12:20)
Od 1. siječnja Vukovar na granici Schengenske zone

U organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone održana je konferencija Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu.

(Petak, 02 Prosinac 2022 20:43)
Na stadionu HNK Mitnica otvoren teren s umjetnom travom

a stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica u Vukovaru otvoren je teren s umjetnom travom. Akcija je pokrenuta u suradnji s Hrvatskom nogometnim savezom koji je donirao 100.000,00 kn, grad Vukovar donirao je 500.000,00 kn dok je 300.000,00 kuna prikupljeno donacijama građana iz Hrvatske i iseljeništva. Ukupna vrijednost projekta terena s umjetnom travom je 739.406,25 kn. Ranije se postavljeni reflektori pa je ukupna investicija oko milijun kuna. Na otvorenju se okupilo oko 200 članova kluba, nogometaša i ostalih građana Vukovara.Mitnica otvorenje4 Nakon pozdravnih govora predsjednika kluba Antuna Karaule i gradonačelnika Ivana Penave, teren je blagoslovio i molitvu predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon otkrivanja zida zahvale s imenima donatora, prve su poteze na novo otvorenom terenu odigrali gradonačelnik Penava i vukovarski gvardijan Jagodić.Mitnica otvorenje3

-Na inicijativu uvijek aktivnih članova kluba, prije svega predsjednika Antuna Karaule uvijek su bile neke akcije. Tako je došla i ideja za izgradnjom prvog terena s umjetnom travom na Mitnici. Što nam je ostalo uz tu silnu energiju koju rijetko viđamo i u Hrvatskoj, poglavito u Vukovaru da se samo organiziraju putem donacija osmišljenih akcija da se može "kupiti" kvadratni metar igrališta. Akciju koju je podržala cijela Hrvatska i dijaspora i što nam je ostalo nego zatvoriti tu priču u suradnji s klubom. Hvala svima što su sudjelovali, hvala upravi kluba na inicijativi. Nadam se puno godina da će ovaj teren biti na usluzi novima generacijama, mladim nogometašima, rekreativcima i svima nama – rekao je gradonačelnik Ivan Penava nakon otvorenja terena.- Dobar je osjećaj nakon više od godine dana mukotrpnog rada, traženja, slanja, pisanja, pozivanja. Uspeli smo završiti priču i sada krećemo u neke nove akcije – rekao je predsjednik HNK Mitnice Antun Karaula.Mitnica otvorenje2

Nakon svečanog otvorenja i mini vatrometa prvu su utakmicu odigrali najmlađi članovi HNK Mitnice.Mitnica otvorenje6

(Petak, 02 Prosinac 2022 19:49)
Izvrsnim vukovarskim studentima uručene nagrade od 1250 kn

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

(Petak, 02 Prosinac 2022 15:24)
Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

(Petak, 02 Prosinac 2022 14:50)
Grad Vukovar proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj

Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom u Republici Hrvatskoj u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:52)
Rekord vukovarskog veleučilišta: Svečano promoviran 171 student

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju održana je 27. svečana promocija prvostupnika i 6. promocija magistara fizioterapije Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar. Promoviran je 171 student i studentica te je tako ovogodišnja promocija najveća u povijesti veleučilišta.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:16)

Osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV/Valerija Lozančić

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje da je počinio Ratni zločin protiv civilnog stanovništva te Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, zajedno s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, a na štetu tri osobe, navodi MUP RH.


-Osumnjičeni je, zajedno s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, protuzakonito zatvarao civilno stanovništvo i ratne zarobljenike, nečovječno postupao prema njima na način da im se nanose velike patnje ili ozlijede tjelesnog integriteta i zdravlja što je za posljedicu imalo smrt, a čime je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, na štetu tada 48-godišnjaka te kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz čl. 122 OKZ RH na štetu tada 31-godišnjaka i 18-godišnjaka.  
 
Naime, utvrđeno je kako je osumnjičeni 63-godišnjak u studenom 1991. godine, tijekom oružane agresije tzv. Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku, a za vrijeme vojnih operacija u dijelu Vukovara zvanom  „Drvena pijaca", kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi (pod zapovjedništvom tada 28-godišnjaka), zajedno sa tada 25-godišnjakom i još dvojicom pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, u jednoj od razrušenih kuća u Vukovaru pronašao i zarobio 48-godišnjeg ranjenog civila. Sumnja se da ga je naoružan, zajedno s ostalima, odveo do druge kuće u Vukovaru gdje se nalazio privremeni štab JNA i predao ga nepoznatim pripadnicima JNA i paravojnih postrojbi te ga tako protuzakonito lišio slobode i zatvorio. Nakon toga, 48-godišnjaku se gubi svaki trag i do danas nije pronađen.
 
Također u studenom 1991. godine, nakon sloma obrane grada Vukovara i dovoženja zarobljenika iz Medicinskog centra Vukovar na područje poljoprivrednog dobra „Ovčara“, u hangaru, osumnjičeni 63-godišnjak je, zajedno s najmanje još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, grubo fizički zlostavljao tada 18-godišnjaka, udarajući ga rukama, nogama i palicama po glavi i tijelu, uslijed čega je zadobio tjelesne ozlijede, trpio intenzivnu bol i patnju. Sumnja se da su isto napravili i 31-godišnjaku, koji je od zadobivenih ozljeda i preminuo. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni te se i danas vodi kao nestala osoba. Pri tome su svi bili svjesni da se radi o osobama koje su prethodno dovedene iz bolnice, odnosno Medicinskog centra Vukovar.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta kaznena prijava – navodi MUP HR.
 

Pročitano 352 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija