NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Studijsko putovanje u Norvešku

Osnovna škola Mijata Stojanovića iz Babine Grede provodi EU projekt "Mogućnosti pametnog sela", u okviru kojega će pružiti podršku učiteljima i drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima škole s ciljem poticanja razvoja, usavršavanja vještina i kompetencija poučavanja u STEM području te aktivnom građanstvu.

U projektu kao partner sudjeluje i osnovna škola Brundalen iz Norveškog grada Trondheima, koju je, u okviru projektnih aktivnosti, tijekom rujna posjetilo deset djelatnika školeiz Babine Grede s ciljem stjecanja novih znanja i vještina koje će koristiti u daljnjem radu. 
-Tri dana proveli smo u Osnovnoj školi Brundalen, školi bez školskoga zvona koju pohađa oko 450 učenika. Norveški obrazovni sustav podosta se razlikuje od našega, a učenici ove škole vrlo su uspješni na puno područja. Za vrijeme boravka u školi imali smo priliku družiti se s ekipom "Pink cowboys", pobjednicima skandinavske Lego lige i sudionicima Svjetskog prvenstva u Rio De Janeiru. Na izvrsnom engleskom jeziku dvanaestogodišnjaci su nam predstavili svoje idejno rješenje za ekološki i ekonomski problem zagađenja mora kontejnerima s teretnih brodova. Učenici su sami kontaktirali upravitelje teretne luke, istraživače koji se bave problematikom prijevoza tereta i ponudili im idejno rješenje, ali i sponzore koji su pomogli financirati daleki put – pojasnila je ravnateljica škole Đurđica Babić.

Također su imali mogućnost i pratiti nastavni proces u učionicama.
-Učenici na nastavi analiziraju, uspoređuju, samostalno i u skupinama rješavaju zadatke, samostalno koriste računala za pretraživanje informacija, kritički i logički razmišljaju i dolaze do rješenja. Još nešto što smo naučili je i da „ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća“, što nam je objasnio naš domaćin, ravnatelj škole Sten Frode Solvang, kada smo uočili da se djeca igraju na otvorenom i idu u šetnje i na kiši i vjetru. U školi nas je posjetio Mikael Lyngstad, gradski savjetnik za obrazovanje, koji nam je objasnio na koje načine surađuje sa školama, govorio o razvijanju kurikuluma i problemima s kojima se susreću. Ono što je istaknuo kao vrlo važno, a što smo uočili i po završetku nastave, jest da učenici sjedaju u krug sa svojom učiteljicom te se osvrću na ono što su danas radili, što su novo naučili i razmjenjuju dojmove i ideje - rekla je Babić.

Za vrijeme posjeta Trondheimu, domaćini su organizirali posjet i predavanje u znanstvenom centru Vitensenteret, gdje lokalne škole upućuju darovite učenike i potiču ih na uključivanje u projektne aktivnosti te jednom tjedno, umjesto u školu, učenici dolaze u znanstveni centar. Tamo uz stručno vodstvo mogu sudjelovati na radionicama modelarstva, programiranja, postaju mladi izumitelji, rade na inovacijama, predlažu arhitektonska rješenja urbanističkog plana. Učenicima se zadaju projektni zadaci koji su im izazovni, a istovremeno rješavajući te zadatke povezuju različite kurikulume, unapređuju vlastite vještine i razvijaju kreativno i logičko mišljenje. U sklopu znanstvenog centra posjetili su i interaktivnu STEM izložbu i planetarij, gdje su pogledali film o nastanku svemira. Osim "službenog" dijela, domaćini su ih proveli i gradom kako bi vidjeli sve njegove znamenitosti.

-S putovanja smo se vratili puni dojmova. Ovaj studijski posjet nije bio koristan samo nama, već i domaćinima koji su se nakon naših pitanja i komentara zapitali zašto neke stvari prakticiraju baš na taj način. Nadamo se da im je naša evaluacija pomogla da uvide neke pozitivne stvari u vlastitoj praksi koje su možda uzimali zdravo za gotovo - zaključuje Babić.

Projekt traje godinu dana, vrijedan je 875.830,76 kuna, a financiran je sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Pročitano 288 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija