NAJNOVIJE
Učenici iz Zadra koji su izradili maketu Vukovarskog vodotornja boravili su u Vukovaru

 

Učenici Tehničke škole iz Zadra u pratnji ravnatelja Denisa Prusca, razrednice i nastavnice Hrvatskoga jezika boravili su u dvodnevnom posjetu Vukovaru.

Podsjetimo, četvorica učenika su u studenom povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje napravili repliku Vukovarskog vodotornja. Replika je visoka dva metra i dvadeset centimetara, teška je gotovo tonu, a u repliku je ugrađeno više od 1400 ručno izrezanih kockica od cigle, pojasnila je nastavnica Hrvatskog jezika iz Tehničke škola Zadar, Kristina Matošić
- Posjet Vukovaru nagrada je učenicima za izgradnju replike Vukovarskog vodotornja. Naime, riječ je o generaciji koja nije imala priliku posjetiti Vukovar, tako da smo im to sada omogućili. U studenome je izrađena replika, a potrebno im je bilo dva tjedna gdje su uložili puno truda. U našem posjetu obišli smo vukovarsku bolnicu, spomen Dom Ovčaru, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Memorijalno groblje i na kraju smo posjetili Vukovarski vodotoranj gdje smo najviše uživali – pojasnila je Matošić.
Izradom makete te posjetom, htjeli su odati počast svim onima koji su svoje živote dali za obranu domovine, a u svrhu nezaboravljanja na žrtvu koju su Vukovar i Škabrnja podnijeli, u svojoj školi obilježavaju obljetnice stradavanja.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 12:38)
Dodjelom nagrada završen 2. Festival slavonskih kazališta

Izvedbom predstave Slučaj maturanta Wagnera Gradskoga kazališta Požega i proglašenjem najboljih predstava i glumaca u dvorani Mladost u Županji završen je 2. Festival slavonskih kazališta na kome je sudjelovalo pet kazališta iz Virovitice, Županje, Osijeka, Vinkovaca i Požege.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 11:44)
Dragana Papak iz vukovarske strukovne škole ide na državno natjecanje iz frizerstva

Na Međužupanijskom natjecanju WorldsSkills 2024. u disciplini Frizerstvo za regiju 2 – Slavonija, održanom protekloga petka  u Srednjoj strukovnoj školi „Marko Babić” u Vukovaru, natjecalo se šest strukovnih škola, a prvo je mjesto za svečanu frizuru osvojila Lea Raković iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova pod mentorstvom Ksenije Spajić.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 09:23)
Priručnik o udomiteljstvu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Udruga udomitelja Vukovarsko-srijemske županije "Zagrljaj" izradila je online Priručnik o udomiteljstvu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u suradnji sa Hrvatskim zavodom za socijalni rad, područni ured Vukovar u okviru trogodišnjeg programa "Za bolje sutra".


Ovaj priručnik donosi osnovne informacije o udomiteljstvu, pruža jasan pregled zakonske regulative u Republici Hrvatskoj, navodi uvjete za udomiteljstvo, te obrađuje prava i obveze udomitelja. Također, uključuje podršku i edukaciju za potencijalne udomitelje, te iskustva drugih udomitelja kako bi pružio dodatnu perspektivu. Na kraju, Priručnik nudi kontakte institucija za daljnju podršku i dodatne resurse za čitatelje koji su zainteresirani za više informacija.


Priručnik možete preuzeti na web stranici udruge: http://www.udrugazagrljaj.hr/?i=2


Program "Za bolje sutra" financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu Poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 09:00)
Akcijski plan protiv debljine, bolesti koja prijeti trećini građana Hrvatske

Ambulante za poremećaje prehrane, uključivanje kineziologa u nastavu, prehrambene smjernice od vrtića do radnoga mjesta, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost dio su mjera u nacrtu Akcijskog plana za prevenciju debljine, bolesti od koje bi do 2030. mogla bolovati čak trećina Hrvata.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 08:58)
Članovi podružnice HNS-a Vukovar u središtu grada dijelili maćuhice

Članice i članovi podružnice HNS-a Vukovar, dijeljenjem maćuhica u središtu grada, u subotu su čestitali svojim sugrađankama nadolazeći Dan žena, međunarodni praznik koji podsjeća na važnost i ulogu žene u društvu.

- Kao i svake godine, želimo reći da pripadnice ljepšeg spola možda nisu dovoljno uključene u društvo, a daju mu veliki doprinos. Ove godine dijelimo maćuhice, 500 sadnica. Svake godine to radimo subotu uoči samoga praznika zbog više ljudi koji se nalaze u središtu grada – pojasnio je predsjednik podružnice HNS-a Vukovar Nenad Bučko čestitajući svim Vukovarkama 8.ožujka - Međunarodni dan žena.

(Subota, 02 Ožujak 2024 11:00)
Centar za autizam Osijek obilježio petu godinu rada

Centar za autizam, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, obilježio je petu godinu rada. Tim povodom, a u suradnji s Gradom Osijekom, u petak prije podne je pred Kliničkim bolničkim centrom Osijek postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma - izvijestili su iz Osječko-baranjske županije. 

(Subota, 02 Ožujak 2024 10:46)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Plenković u UN-u: Posljedice ruske agresije osjećaju se globalno

  • Subota, Ruj 24 2022
  • Piše: 
Plenković u UN-u: Posljedice ruske agresije osjećaju se globalno Foto: HRV

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak na Općoj skupštini UN-a da se posljedice ruske agresije "osjećaju globalno" i da veća međunarodna suradnja nema alternative.

- Ruska agresija nad Ukrajinom uzrokovala je ljudsku patnju, migrantske tokove, razaranje infrastrukture i ratne zločine - rekao je uvodno Plenković, dodavši da su djelomična mobilizacija u Rusiji, sporni referendumi na teritoriju Ukrajine i nuklearna prijetnja još jedna prijetnja eskalaciji već neviđene krize. 

- Dok Ukrajinci pate i brane svoje domove, posljedice ruske agresije se osjećaju globalno i zato ih mora osuditi cijeli svijet - istaknuo je premijer. 

Podsjetio je da je Hrvatska prije tri desetljeća bila žrtva agresije, da je gotovo trećina teritorija bila okupirana i da je imala embargo na uvoz oružja. 

- Hrvatski narod zna što znači biti napadnut i što je bilo potrebno da obrane svoju domovinu - rekao je Plenković.

- Osnažena tim iskustvom, Hrvatska je danas izvoznik mira i stabilnosti, u svjetskom vrhu donatora organa, popularno turističko odredište i zemlja koja proizvodi najbrže električne automobile u svijetu - naglasio je te dodao kako je Hrvatska poučena svojim iskustvom, iskazala Ukrajini političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu solidarnost. 

Podsjetio je da će Zagreb u listopadu biti domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme te da Hrvatska ostaje predana jačanju demokracije. 

- Na raskrižju demokracije i autokracije, naš izbor treba ostati jasan - poručio je. 

Premijer je upozorio da je rat u Ukrajini radikalno promijenio ne samo sigurnosnu, već i energetsku arhitekturu Europe i prijeti globalnoj sigurnosti hrane. 

- Ne smijemo biti taoci hrane i energije koje svi trebamo - istaknuo je. 

Dodao je da Hrvatska na regionalnoj razini pridonosi energetskoj sigurnosti. Vlada je najavila povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 milijardi kubičnih metara plina na 6,1 milijardi. 

Istovremeno, Hrvatska ulaže u obnovljivu energiju.

- Gotovo polovica proizvedene električne energije dolazi iz obnovljivih izvora - rekao je Plenković. 

Jedan posto najbogatijih zemalja u svijetu odgovorno je za 15 posto štetnih emisija, što premijer smatra neprihvatljivim i nepoštenim.

- Oni koji najviše zagađuju trebaju uložiti najviše napora (u borbi protiv klimatskih promjena) - naveo je. 

Premijer je dodao da unatoč aktualnim krizama svijet treba ostati predan ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma i da se suradnja u odgovoru na klimatsku krizu treba pojačati na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. 

Nadalje, Plenković je podsjetio da Hrvatska skoro ulazi u eurozonu i šengenski prostor i time osnažuje svoju poziciju. 

Premijer najmlađe članice EU-a govorio je o jugoistočnoj Europi. 

- Stabilnost i demokratski razvoj regije nije samo u hrvatskom, već i u europskom interesu - rekao je Plenković. 

Dodao je da je Hrvatskoj stabilnost Bosne i Hercegovine od posebne važnosti.

- Želimo vidjeti prosperitetnu i funkcionalnu BiH - rekao je premijer, dodavši da je, u svjetlu rata u Ukrajini, važno poštovati Dejtonski sporazum. 

Plenković je pozvao Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da upotrijebi svoje ovlasti pošto su bošnjački lideri javno priznali da nemaju istinske namjere postići dogovor s hrvatskim liderima u BiH glede izborne reforme. 

- Jedini način je da Visoki predstavnik djeluje i iskoristi svoje bonske ovlasti - rekao je Plenković, kako bi se osigurala legitimna zastupljenost Hrvata u BiH.

- Hrvati u BiH ne traže usluge, samo jednakost - naglasio je. 

Plenković je zaključno poručio da dugujemo budućim generacijama da budemo na pravoj strani povijesti i stojimo uz Ukrajinu u njezinoj borbi za vlastitu egzistenciju. 

Dodao je da je potrebno globalno rješenje za cijenu plina te za osiguranje stabilne energetske tranzicije. 

- Naš se svijet trajno promijenio. U novim okolnostima, veća međunarodna suradnja nema alternativu (...) Pristup demokracija u međunarodnim odnosima je kooperativan, pristup autoritarnih režima je konfliktan - zaključio je Plenković.

Pročitano 248 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija