NAJNOVIJE
Otvorena izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina

U robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 03 Prosinac 2022 12:20)
Od 1. siječnja Vukovar na granici Schengenske zone

U organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone održana je konferencija Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu.

(Petak, 02 Prosinac 2022 20:43)
Na stadionu HNK Mitnica otvoren teren s umjetnom travom

a stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica u Vukovaru otvoren je teren s umjetnom travom. Akcija je pokrenuta u suradnji s Hrvatskom nogometnim savezom koji je donirao 100.000,00 kn, grad Vukovar donirao je 500.000,00 kn dok je 300.000,00 kuna prikupljeno donacijama građana iz Hrvatske i iseljeništva. Ukupna vrijednost projekta terena s umjetnom travom je 739.406,25 kn. Ranije se postavljeni reflektori pa je ukupna investicija oko milijun kuna. Na otvorenju se okupilo oko 200 članova kluba, nogometaša i ostalih građana Vukovara.Mitnica otvorenje4 Nakon pozdravnih govora predsjednika kluba Antuna Karaule i gradonačelnika Ivana Penave, teren je blagoslovio i molitvu predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon otkrivanja zida zahvale s imenima donatora, prve su poteze na novo otvorenom terenu odigrali gradonačelnik Penava i vukovarski gvardijan Jagodić.Mitnica otvorenje3

-Na inicijativu uvijek aktivnih članova kluba, prije svega predsjednika Antuna Karaule uvijek su bile neke akcije. Tako je došla i ideja za izgradnjom prvog terena s umjetnom travom na Mitnici. Što nam je ostalo uz tu silnu energiju koju rijetko viđamo i u Hrvatskoj, poglavito u Vukovaru da se samo organiziraju putem donacija osmišljenih akcija da se može "kupiti" kvadratni metar igrališta. Akciju koju je podržala cijela Hrvatska i dijaspora i što nam je ostalo nego zatvoriti tu priču u suradnji s klubom. Hvala svima što su sudjelovali, hvala upravi kluba na inicijativi. Nadam se puno godina da će ovaj teren biti na usluzi novima generacijama, mladim nogometašima, rekreativcima i svima nama – rekao je gradonačelnik Ivan Penava nakon otvorenja terena.- Dobar je osjećaj nakon više od godine dana mukotrpnog rada, traženja, slanja, pisanja, pozivanja. Uspeli smo završiti priču i sada krećemo u neke nove akcije – rekao je predsjednik HNK Mitnice Antun Karaula.Mitnica otvorenje2

Nakon svečanog otvorenja i mini vatrometa prvu su utakmicu odigrali najmlađi članovi HNK Mitnice.Mitnica otvorenje6

(Petak, 02 Prosinac 2022 19:49)
Izvrsnim vukovarskim studentima uručene nagrade od 1250 kn

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

(Petak, 02 Prosinac 2022 15:24)
Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

(Petak, 02 Prosinac 2022 14:50)
Grad Vukovar proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj

Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom u Republici Hrvatskoj u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:52)
Rekord vukovarskog veleučilišta: Svečano promoviran 171 student

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju održana je 27. svečana promocija prvostupnika i 6. promocija magistara fizioterapije Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar. Promoviran je 171 student i studentica te je tako ovogodišnja promocija najveća u povijesti veleučilišta.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:16)

DP Vukovar: Pravda je spora, ali dostižna – rezultati popisa stanovništva napokon će Vukovaru donijeti mir

DP Vukovar DP Vukovar Foto: HRV/Klaudija Boras

Domovinski pokret Vukovar oglasio se priopćenjem za medije vezano uz rezultate popisa stanovništva. Priopćenje donosimo u cijelosti:

-Udio pripadnika srpske nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika grada Vukovara pao je ispod 30% što znači da pripadnici srpske nacionalne manjine gube određena prava koju su do sada imali. Većina Vukovaraca, pripadnika srpske nacionalne manjine, vjerojatno vam ne bi ni znala reći koja točno prava im se sada ukidaju. To vam dovoljno govori o tome koliko ta tema zanima običnog malog čovjeka, ali ako pitate Milorada Pupovca ili vukovarske SDSS-ovce, oni će vam u jednom dahu ispričati sve o tome, jer je to jedina tema na kojoj počiva njihova politika i na kojoj grade svoj opstanak na političkim pozicijama.

Iako su političari iz redova srpske nacionalne manjine iskoristili ovu priliku da pošalju potpuno krive poruke i ponovno unesu nemir među građane ovoga grada, dok je Milorad Pupovac otišao i korak dalje prozivajući čak i u ovoj situaciji Ivana Penavu, Vukovarci su ovaj popis doživjeli kao konačnu priliku za gradnju normalnog suživota kakvog zaslužujemo.

Stotine puta smo naglašavali da miran i normalan suživot mora počivati na pravdi, ali istovremeno mora postojati jasno izražena namjera s obje strane. Pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru gotovo da i nisu koristili svoja prava u smislu služenja ćirilićnim pismom u poslovima iz djelokruga Grada Vukovara. Rijetko ste mogli čuti ili vidjeti da bilo koji pripadnik srpske nacionalne manjine traži prijepis službenog akta na ćirilićno pismo. Ali su zato političari iz redova srpske nacionalne manjine to konstantno koristili, pa tako Grad Vukovar već godinama tiska duple materijale za sjednice gradskog vijeća, jer eto, imaju to pravo pa da ga iskoriste.

Ispred DP-a Vukovar pozdravljamo ovaj popis stanovništva za koji vjerujemo da je puno realniji nego onaj iz 2011. godine za koji smo 10 godina tvrdili da je netočan, jer smo bili svjesni da nas nema više od 23.000 te da nam je zbog svega toga nanesena ogromna šteta, i to svim građanima, ne samo većinskom narodu.

Upravo zato danas nećemo likovati nego se iskreno veseliti novoj prilici koju je dobio Vukovar – prilici da napokon živimo mirno. Vjerujemo da se svaki Vukovarac ovom popisu u dnu svoga srca veseli, jer onaj tko živi ovdje zna da dvojezičnost nije tema o kojoj želimo raspravljati.

Grad Vukovar jednako tretira sve svoje građane bez obzira na nacionalnu pripadnost, potiče rast Vukovara kroz potpore poduzetnicima svih nacionalnosti, stipendira mlade Vukovarce koji će sutra ovaj grad činiti boljim mjestom za život, osigurava besplatne udžbenike svim učenicima, sufinancira vrtić svakom djetetu bez obzira na to koji vrtić pohađa….i to je naša stvarnost, koju najčešće ne poznaju oni koji ovdje ne žive ali si daju za pravo da unose nemir kada im to odgovara. Vukovar ide naprijed i ovim putem molimo plemenitog Milorada da nas zaobiđe sa svojim teorijama da se u Vukovaru sustavno radilo na tome da se smanji broj pripadnika srpske manjine. Pitamo ga ovim putem kako se to točno radilo? Kroz potpore poduzetnicima, besplatne udžbenike ili sufinancirane cijene vrtića? Molimo sve etno-biznismene da nas ostave da napokon živimo mirno i nosimo se sa uobičajenim problemima s kojima se bori svaki grad u RH, a SDSS kao pripadnik vladajuće većine neka počne zajedno s HDZ-om voditi brigu o demografskoj slici naše države, jer nastavite li ovako, u Hrvatskoj ubrzo neće biti ni većinskog naroda, a kamoli nacionalnih manjina!! - priopćeno je iz Domovinskog pokreta Vukovar.

 

Pročitano 197 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija