Ispiši ovu stranicu

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV/Žana Kunji

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Hrvatski sabor je na početku sjednice minutom šutnje odao počast Gordani Oraškić, Hajri Prohić, Ljiljani Hvalec i svim drugim ženama žrtvama nasilja.

Prisjetivši se 22. rujna 1999. godine, kada  su na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri, a ranjena jedna žena, predsjednik Sabora Gordan Jandroković naglasio da nema opravdanja za bilo kakvo nasilje, prenosi Hina.

-Tolerancija prema svim oblicima nasilja nad ženama može i mora uvijek biti – samo nulta. Takvo nasilje nije samo stvar pojedinca i članova obitelji, već društveni problem koji zahtijeva trajni rad na poboljšanju raspoloživih mehanizama za reakciju – poručio je Jandroković te dodao kako je od proglašenja Nacionalnog dana donesen zakonodavni okvir koji društvo i institucije potiče na intenzivno bavljenje ovim problemom te na međusobnu suradnju i aktivnost.

-Kada govorimo o provedbi zakonskog okvira za postupanje i protokola u slučaju nasilja, opet su ključni ljudi - stručnjaci za prepoznavanje, prevenciju i postupanje u slučajevima nasilja. Istovremeno, na svima nama je dio odgovornosti da se potrudimo osmisliti još učinkovitije mehanizme i nastavimo ukazivati na ozbiljnost situacije – naglasio je Jadndroković, a prenosi Hina.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zastupnice su na govornicu položile buket od 12 bijelih ruža za 12 ubijenih žena u ovoj godini.

 

Pročitano 287 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić