NAJNOVIJE
Vrtićarci na prijemu kod gradonačelnika Penave
U povodu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivan Penava te njegovi suradnici susreli su se u gradskoj vijećnici Grada Vukovara s polaznicima Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II. Iako smo naviknuli da su političke teme i tekuća problematika ono što proizlazi iz gradske vijećnice, ovoga puta je bila obasjana iskrenim dječjim smijehom i žamorom, jer su u njoj boravili predškolci iz navedenih vrtića. Gradonačelnik Penava i njegovi suradnici uputili su im dobrodošlicu, a vrtićarci su nestrpljivo čekali da dobiju pokoju riječ te upute pitanja čelniku grada. Prije svega, zaželjeli su još igrala u svojim vrtićima te izrazili i zadovoljstvo izgledom svoga grada. -Ove godine brojimo 35 polaznika dječjih vrtića više te je to trend koji bilježimo nekoliko godina u nizu. Tome zasigurno doprinosi povoljna cijena vrtića koja se nije mijenjala godinama. Cijena vrtića za prvo dijete je 490 kuna, 441 kunu za drugo dijete te za treće i svako slijedeće dijete vrtić je besplatan. Također, i visoki standardi u objektima vrtića u koje godinama ulažemo značajna sredstva, koristeći i sredstva EU fondova, rezultiraju kontinuiranim povećanjem broja upisane djece, ali i zaposlenika vrtića – rekao je Penava. Ravnateljica Dječjeg Vrtića Vukovar I Mirjana Kulić pojasnila je kako im je želja skrenuti pozornost na dječja prava. - Već tradicionalno u Hrvatskoj se prvi tjedan u listopadu obilježava kao dječji tjedan, a u tim danima želja nam je skrenuti pozornost na dječja prava koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Mi odrasli imamo obvezu i dužnost voditi brigu o djeci i naučiti ih njihovim pravima i obvezama, što u vrtiću svaki dan i činimo – istaknula je Kulić dodavši kako će se u okviru Dječjeg tjedna u srijedu na Trgu Republike Hrvatske biti organizirana centralna manifestacija te nastup vukovarske vrtićke djece. Na prijemu je zahvalila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II, Marina Latinović. -Važno je čuti glas djece, a mi smo tu da im u tome pomognemo – zaključila je. Međunarodni tjedan djeteta tradicionalno se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, a njegova svrha je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.
(Utorak, 04 Listopad 2022 07:19)
Na godišnjicu pogibije odana počast legendarnom zapovjedniku Petru Kačiću

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće jednom od zapovjednika obrane Sajmišta pukovniku Petru Kačiću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:50)
Legendarni zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici

Na Mitnici je sinoć svečano otkriven mural posvećen dvojici poginulih vukovarskih heroja u obrani grada - pukovniku Ivi Šoljiću, zapovjedniku obrane Mitnice i pukovniku Velimiru Đereku-Sokolu, jednom od zapovjednika obrane Sajmišta. Ovaj mural, djelo bogdanovačkoga umjetnika Marija Matkovića, postavljen je preko puta vukovarskoga Vodotornja. Nastao je na inicijativu skupine hrvatskih branitelja iz Imotskoga i Dalmacije predvođenih umirovljenim pukovnikom i 100 postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidom Mirkom Čondićem.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:30)
U Đakovu promocija Sedlarovog filma 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

U Đakovu je u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije“ redatelja Jakova Sedlara, o djevojčici Željki Jurić čije je uplakano lice u koloni koja napušta Vukovar 19. studenoga 1991. na snimkama BBC-a obišlo svijet.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 10:02)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika

Od oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, u školske klupe u Vukovarsko-srijemskoj županiji početkom rujna sjelo je njih 16.833, a mnogi od njih, poglavito srednjoškolci, do škole moraju u najbliži grad, radi se o gotovo 3700 učenika. 

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 09:44)
Danom ružičaste vrpce ukazuje se na važnost ranog otkrivanja raka dojke

U organizaciji Lige protiv raka Vukovar u našem je gradu obilježen 23.dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji koja za cilj ima upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Dan se obilježava u 30 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj svake prve subote u listopadu.

(Subota, 01 Listopad 2022 15:12)
U Vukovaru otvoreno 26.športsko natjecanje dragovoljaca i veterana, nastupa 800 branitelja iz cijele Hrvatske

Na trgu Republike Hrvatske u Vukovaru potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svečano je otvorio 26.državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH Vukovar 2022”.

(Subota, 01 Listopad 2022 13:59)

U promet puštena obilaznica Beli Manastir

U promet puštena obilaznica Beli Manastir Foto: Osječko-baranjska županija

Na kružnom toku Šumarina na zapadnom ulazu u Beli Manastir održano je svečano otvaranje 3.195 metara duge novoizgrađene obilaznice ovog grada. Izgradnja obilaznice koštala je 106,8 milijuna kuna te još 4,38 milijuna kuna za nadzor. Radove je izvela tvrtka Gravia d.o.o. iz Osijeka u trajanju od 21 mjeseca.

Službenom puštanju u promet obilaznice nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob i drugi uzvanici.

- Ova obilaznica je investicija i projekt Hrvatskih cesta, a nalazi se u neposrednoj blizini jedne od najvećih investicija u cestovnom prometu trenutno, Koridora 5c. Obilaznica Beli Manastir vrijedna je oko 90 milijuna kuna, a izuzetno je bitna za grad jer rasterećuje sav tranzitni promet. Ovo je samo jedna od investicija u Osječko-baranjskoj županiji, s kojom izvrsno surađujemo, pa smo tako prije gotovo dvije godine izgradili obilaznicu oko Petrijevaca, a neprestano radimo i na obnovi državnih cesta, primjerice dionice Nemetin-Aljmaš u vrijednosti oko 70 milijuna kuna i državne ceste u Normancima, za čiju je izgradnju izdvojeno 90 milijuna kuna - rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Župan Ivan Anušić naglasio je kako je izvrsna suradnja Osječko-baranjske županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u realizaciji velikih i važnih projekata za županiju.

- Zajednički radimo više velikih projekata, a neki od njih su izgradnja podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića u Osijeku, projekt obnove i rekonstrukcije Zračne luke Osijek, izgradnja Luke rasutih tereta, izgradnja Koridora Vc koji je najveći projekt u cestogradnji, obnova ceste od Osijeka do graničnog prijelaza Erdut, sada je otvorena obilaznica Belog Manastira. Suradnja s resornim ministarstvom uvijek je bila izvrsna, na čemu se zahvaljujem ministru Butkoviću - rekao je župan Anušić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić naglasio je kako je obilaznica Belog Manastira samo jedna od investicija koje Hrvatske ceste provode na području Osječko-baranjske županije, ali i jedna od najvrjednijih.

- Izgradnjom obilaznice oko Belog Manastira završena je izgradnja obilaznica oko svih gradova na području županije, a time se stvaraju preduvjeti za siguran tranzitni promet te daljnju urbanizaciju grada - istaknuo je Škorić.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob kazao je kako je obilaznica jedan od najvećih projekata u gradu te se zahvalio resornom ministarstvu, Hrvatskim cestama i Osječko-baranjskoj županiji na uspješnoj realizaciji.

- O ovoj obilaznici razgovara se od 2006. godine, no sve do dolaska ove Vlade i župana Ivana Anušića nije bilo napretka u pokretanju projekta izgradnje. Ovime građani dobivaju brzu cestu koja spaja naselja Grada Belog Manastira, Šumarinu, Šećeranu i Branjin Vrh, čime se stvaraju preduvjeti za još brži razvoj grada - zaključio je Rob.

Pročitano 87 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija