Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Malenica najavio zakonske izmjene u borbi protiv nasilja u obitelji i prema ženama

Ilustracija Ilustracija Foto: Žana Kunji

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u petak da će do kraja godine u proceduru poslati paket zakonskih izmjena u kojemu će se, uz pomoć interdisciplinarne radne skupine, sagledati svi elementi nasilja u obitelji i nasilja protiv žena i revidirati sankcije.

Malenica je to najavio nakon dvosatnog sastanka održanog u Ministarstvu pravosuđa i uprave s predstavnicima udruga civilnog društva koje se bave borbom protiv nasilja u obitelji i prema ženama. Udrugama je predstavio niz konkretnih promjena kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. 

- Cilj je razmotriti sve elemente nasilja u obitelji, nasilja protiv žena, da revidiramo sankcije i svako kazneno djelo koje se u tom segmentu nalazi - istaknuo je Malenica u izjavi medijima. 

Najavio je kako će ministarstvo formirati interdisciplinarnu radnu skupinu, koja će sagledati i prijedloge koje dolaze od udruga civilnog društva.

- Danas su se, osim konkretnih prijedloga od strane ministarstva, otvorila i brojna druga pitanja, pa će radna skupina koju ćemo formirati u sljedećih nekoliko tjedana razmotriti sve te stvari i vjerujem da ćemo do kraja godine iznaći kvalitetan paket zakona - poručio je Malenica.

Najavio je i uvođenje edukacija i specijalizacije sudaca u predmetima nasilja u obitelji i nasilja prema ženama te širenje mreže podrške žrtvama kaznenim djelima na još 10 gradova. 

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula i  koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle pozdravile su konkretne prijedloge zakonskih izmjena. 

- Svaka od organizacija je iznijela svoje prijedloge, ali svi smo se složili da su nužne sistemske zakonske promjene -  rekla je Mamula dodavši da su udruge, ukazujući na slučajeve iz prakse, govorile o mjestima za poboljšanje unutar sustava. 

- Od provođenja pojedinačne procjene za zaštitu prava žrtava kaznenih djela, do onoga kako se prema njima odnose prema žrtvama različite institucije, policija, centri za socijalnu skrb -  rekla je dodavši da će se raditi na promjeni u odnosu na koji sustav doživljava žrtvu.

Tölle je istaknula kako je ovo prvi sastanak od njih mnogo mnogo da ministri nemaju “figu u džepu” te izrazilo uvjerenost da će uslijediti bitne promjene. 

- Sastanak pokazuje ne da pušu novi vjetrovi, nego da će se doista u idućih nekoliko tjedana i mjeseci napraviti tako veliki pomaci u pozitivnom smislu koji će dovesti do pada broja nasilja nad ženama jer će institucije drugačije postupati, a i do pada broja femicida - rekla je. 

Pročitano 348 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI