Ispiši ovu stranicu

Pružaju besplatnu pravnu pomoć te pomažu žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Pružaju besplatnu pravnu pomoć te pomažu žrtvama i svjedocima kaznenih djela Foto: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, ured Vukovar je od 1. siječnja 2022. u Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke svih kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji. Mrežu čine Ženska soba kao koordinatorska organizacija te deset partnerskih organizacija. Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela pruža se na području 17 županija u Republici Hrvatskoj.

NITKO NIJE PRIPREMLJEN DA POSTANE ŽRTVA ILI SVJEDOK KAZNENOG DJELA

- Sudjelovanje u sudskom postupku može biti stresno i nelagodno iskustvo pa u vukovarskom uredu naše udruge svi zainteresirani mogu saznati svoja prava i dobiti odgovarajuću pomoć i podršku odnosno emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima, psihološko i pravno savjetovanje, pratnju na sud, pratnju na policiju, državno odvjetništvo i centre za socijalnu skrb, a osobama koje nisu prijavile kazneno djelo dajemo podršku nakon završetka sudskog postupka. Nitko nije pripremljen da postane žrtva ili svjedok odnosno svjedokinja kaznenog djela, stoga je potpora od iznimne važnosti – istaknula je voditeljica vukovarskog ureda Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima Melita Bošnjak.

Pružanje svih usluga u okviru rada ove mreže u potpunosti je besplatno za sve korisnike koji im se obrate za pomoć i podršku telefonom 032/639-333, e-mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili osobno u prostorima Udruge za podršku žrtvama i svjedocima u ulici Ljudevita Gaja 12, Vukovar.

NAJVIŠE IM SE OBRAĆAJU ZBOG SOCIJALNIH PRAVA, PRAVA RADNIKA, PACIJENATA...

- Pored pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji, naša udruga je od 1. lipnja do 31.prosinca ove godine financirana sredstvima Ministarstva pravosuđa i uprave kroz projekt „Besplatna pravna pomoć - jednakost svima i pristup pravdi 2022.“ u okviru kojeg nam se mogu obratiti svi građani u potrebi tj. kojima je potrebna pravna pomoć prema javnopravnim tijelima. Opći je cilj projekta osigurati građanima zakonom zajamčena prava na primarnu besplatnu pravnu pomoć, djelotvornu pravnu zaštitu, pristup pravdi i pružiti sveobuhvatnu podršku najosjetljivijim društvenim skupinama sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći – pojašnjava Bošnjak.

Najzastupljeniji tip aktivnosti na ovom projektu je pružanje besplatne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i to kroz neposredan rad s korisnicima u uredima u Vukovaru i Osijeku te na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Osječko-baranjskoj županiji.

- Sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći pružamo opću pravnu informaciju, pravni savjet, sastavljamo podneske pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela, zastupamo u postupcima pred javnopravnim tijelima i dajemo pravnu pomoć u izvansudskom mirnom rješenju spora. Korisnici nam se najčešće obraćaju zbog socijalnih prava, radnog prava i prava radnika, zdravstvenih prava i prava pacijenata, zbog ugovora, ovrha, prava starijih osoba i dr. Projekt provodimo u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava i Udrugom žena Vukovar – naglašava Bošnjak.

 

 

Pročitano 319 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar